Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα εκτόξευσαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2020. Σύμφωνα με προκαταρκτική έκθεση του ινστιτούτου International Data Corporation, οι πωλήσεις υπολογιστών, tablets και notebooks αυξήθηκαν πάνω από 13%. Ως προς το μοίρασμα της πίτας, η κινεζική Lenovo πήρε πάνω από το 25% της αγοράς με δεύτερη την αμερικανική Hewlett-Packard. Dell, Apple και Acer συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Μιλώντας στο euronews, ο αντιπρόεδρος του IDC Ράιαν Ριθ εξήγησε την εξελικτική διαδικασία της αγοράς: «Το πρώτο τρίμηνο του 2020 ήταν ουσιαστικά το χαμηλό του έτους, διότι όλος ο κόσμος ήταν σε lockdown και αυτό επηρέασε την εφοδιαστική αλυσίδα. Όμως από τον Μάρτιο και μέχρι τον Δεκέμβριο είδαμε να υπάρχει αυξημένο μομέντουμ».
Οι καταναλωτές πόνταραν όλο και περισσότερο στις φορητές συσκευές, όμως ξαφνικά έπρεπε να ξανασκεφτούν τη χρήση της τεχνολογίας, αφού περιορίστηκαν στα σπίτια τους.
Όπως εξηγεί ο Ριθ, «ξεκάθαρα η πανδημία επέδρασε αρνητικά στο ανθρώπινο περιβάλλον συνολικά. Όμως όταν το ξανασκεφτείς λίγο πιο αναλυτικά υπό το πρίσμα της κατανάλωσης, η αγορά τεχνολογίας ευνοήθηκε από το lockdown. Τον Ιούνιο λέγαμε ότι οι καταναλωτές θα συγκρατηθούν λόγω της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και όλων όσων αυτή συνεπάγεται. Είδαμε το ακριβώς αντίθετο».
Επιχειρήσεις, σχολεία και οι άνθρωποι στο σπίτι στράφηκαν σε εργαλεία που μηδενίζουν τις αποστάσεις. Ενδεχομένως δε η εκλογή του Τζο Μπάιντεν να βελτιώσει τις αγορές τεχνολογικών ειδών από την Κίνα.
«Πιστεύω πως ΗΠΑ και Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για την τεχνολογική πρόοδο. Γίνονται απίστευτα πράγματα σε αμφότερες τις χώρες. Με τις εντάσεις και τους δασμούς δεν κερδίζει κανείς και σίγουρα δεν κερδίζουν οι καταναλωτές και πολλές εταιρείες που προσπαθούν να παίξουν εκεί», σύμφωνα με τον Ριθ.
Το μέλλον της οικιακής τεχνολογίας αναμένεται να παρουσιαστεί φέτος στην έκθεση ECS στο Λας Βέγκας, η οποία όμως θα προσαρμοστεί στην πανδημία και θα διεξαχθεί μόνο διαδικτυακά.