ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκταμίευση & μετά ψήφος εμπιστοσύνης-Στο τραπέζι οι εκλογές-Ολα τα σενάρια

Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που μόλις ξεκίνησε, καθώς όπως ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, από τις 20 Αυγούστου, μόλις εκταμιευτεί δηλαδή η πρώτη… υποδόση της πρώτης δόσης, ο Αλέξης Τσίπρας συναντά κυβερνητικά στελέχη για να δρομολογήσει εξελίξεις.

Με φόντο το βαθύ ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με σκοπό να φέρει τους βουλευτές του κόμματός του προ των ευθυνών τους, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, ενώ στο κάδρο μπαίνουν πλέον και οι εκλογές. Ο χρόνος τους θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Τα σενάρια πολλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας, την Τρίτη θα έχει συνάντηση στο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, ενόψει και της συζήτησης και της ψηφοφορίας στο ολλανδικό κοινοβούλιο της Τετάρτη, η οποία αναμένεται δύσκολη, ενώ αναμένεται να ασχοληθεί με το πολιτικό και εσωκομματικό σκηνικό που διαμορφώνεται, από την Πέμπτη 20 Αυγούστου, οπότε και θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Στη χθεσινή διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον  ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Μαξίμου την Τρίτη, οπότε και θα συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο. Από τις 20 Αυγούστου και μετά θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις».

Ψήφος εμπιστοσύνης και μετά εκλογές -Ολα τα σενάρια 

Στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, ο πονοκέφαλος είναι οι «αντάρτες» της Αριστερής Πλατφόρμας – και όχι μόνο – καθώς η κυβέρνηση στην ψηφοφορία για το 3ο μνημόνιο, απώλεσε τύποις την δεδηλωμένη των 120 βουλευτών. Ετσι όλα τα ενδεχόμενα, ψήφος εμπιστοσύνης και  πρόωρες εκλογές, ακόμη εντός του Σεπτεμβρίου, είναι στο τραπέζι.

Δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να εξακολουθήσει να κυβερνά χωρίς την δεδηλωμένη, θεωρείται βέβαιο ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν ως έχουν εσωκομματικά, προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Πάντα, μετά τις 20 Αυγούστου. Στην περίπτωση λοιπόν που ο κ. Τσίπρας ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και δεν την πάρει, τότε έχει μπροστά του δύο δυνατότητες. Να συγκροτήσει κυβέρνηση που να έχει την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ή να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία.

​Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα είναι διχασμένοι ως προς την σκοπιμότητα των εκλογών: Αλλοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία και άλλοι ότι είναι η μόνη λύση.

Τι θα κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα στην ψήφο εμπιστοσύνης

Οπως διαφαίνεται τόσο από τις δηλώσεις των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, όσο και από την αρθογραφία στο Iskra.gr, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να ψηφίσουν «ναι» στην πρόταση εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές κινούνται μεταξύ, της καταψήφισης, του «παρών» και, όπως θέλει ένα τελευταίο σενάριο, της αποχής. Το «όχι» ή οι άλλες εναλλακτικές εντάσσονται στο παιχνίδι του ποιός θα χρεωθεί την οριστική απόφαση του διαζυγίου στο εσωτερικό.

Το σενάριο – έκπληξη στην ψήφο εμπιστοσύνης

Ενα σενάριο που μελετά με ενδιαφέρον το Μαξίμου είναι να υπάρξει κίνηση καλής θέλησης προς τους διαφωνούντες. Τι προβλέπει; Με παρασκηνιακή συνεννόηση, να επιλέξουν «παρών» ή αποχή οι 43 διαφωνούντες. Αν επιλέξουν την ίδια τακτική και οι 17 βουλευτές του Ποταμιού, φτάνουμε στους 60 με αποτέλεσμα για την ψήφο εμπιστοσύνης να προσμετράται η πλειοψηφία επί των 240 βουλευτών. Σ’ αυτή την περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί – όπως εκτιμάται – να βρει πιο εύκολα τους 121 βουλευτές που αποτελούν το 50%+1 του βουλευτικού σώματος. Είναι ένα σενάριο το οποίο στελέχη ακόμη και της Αριστερής Πλατφόρμας δεν αποκλείουν, προκειμένου να μην πέσει η κυβέρνηση, εφόσον ευοδωθούν οι παρασκηνιακές κινήσεις.

Ωστόσο, δεν είναι  καθόλου βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προτιμήσει μία τέτοια διευθέτηση από την καθαρή λύση των εκλογών,  Προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Όλγας Γεροβασίλη στην Αυγή η οποία αναφέρθηκε «στις δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή».

Διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και για το χρόνο των ενδεχόμενων εκλογών

Διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και για το χρόνο των εκλογών, σε περίπτωση που υποχρεωθεί να καταφύγει εκεί. Ορισμένοι εκτιμούν ότι πρέπει να διεξαχθούν εκλογές το συντομότερο δυνατόν (13, 20 ή και 27 Σεπτεμβρίου) ώστε να μην προλάβουν να συνταχθούν οι εσωκομματικοί αλλά και οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει ο πρωθυπουργός να έχει μια «σημαία» στα χέρια του προεκλογικά και τέτοια θα μπορούσε να είναι μόνο η ελάφρυνση του χρέους. Οι συζητήσεις γι’ αυτό θα γίνει μετά τον Οκτώβριο, οπότε εισηγούνται εκλογές σε προσφορότερο χρόνο, όπως αρχές Νοεμβρίου ή και αργότερα. Πάντως τόσο η Ανγκελα Μέρκελ, όσο και ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε απέρριψαν εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, όχι όμως και τις ελάφρυνσής του μέσω μείωσης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα κριθούν και από τις τάσεις του εκλογικού σώματος, καθώς το φθινόπωρο το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του κρυφές δημοσκοπήσεις, αλλά και από τις εσωκομματικές «ζυμώσεις».

SOS από βουλευτές: Οχι στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ

Μια τελευταία εξέλιξη είναι το δραματικό SOS που έστειλαν την Κυριακή 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι προέρχονται από όλες τις τάσεις: Αλλοι εξ αυτών επέλεξαν το «Ναι», άλλοι το «Οχι» και κάποιοι το «Παρών», παρά ταύτα σε κοινή τους δήλωση ζητούν να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. «Παραδεχόμαστε ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός» αναφέρουν. Τονίζουν δε πως είναι σημαντικό να οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο εκεί συντεταγμένα, χωρίς η πόλωση να καθορίζει τα πάντα, μακριά από χαρακτηρισμούς περί «προδοτών», «ανταρτών» και «αποστατών», μακριά από αντισυντροφικές συμπεριφορές, αιφνιδιασμούς και εύκολες απαντήσεις.

Δηλώνουν δε αποφασισμένοι να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ενωμένος στις συνεδριακές διαδικασίες που ζητούν να ξεκινήσουν αμέσως και θεωρούν αυτονόητο ότι το συνέδριο και οι διαδικασίες του πρέπει να διεξαχθούν πριν τις εκλογές.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top