Η Ξάνθη στράφηκε και εκείνη κατά της Λίγκας και ζήτησε στο Διαιτητικό της ΕΠΟ την επιστροφή πέντε βαθμών. Τι απάντησε ο νομικός εκπρόσωπος της Λίγκας. Ξανά υπομνήματα έως την Τρίτη.
Η εκδίκαση αυτή του Διαιτητικού αφορούσε στην προσφυγή της Ξάνθης κατά της απόφαση της Λίγκας να μην της δώσει πίσω τους πέντε βαθμούς (κάτι που όπως έγινε με την καταγγελία του Ολυμπιακού κρίθηκε μέσω ψηφοφορίας). Από την μεριά της Λίγκας ο Γιάννης Οικονομάκης ζήτησε μετά το τέλος της εκδίκασης εάν είναι εφικτό και δυνατόν να βγει απόφαση πριν το Σάββατο, αρκεί να το δεχθεί η Ξάνθη. Η Ξάνθη δεν μπορούσε να δεσμευτεί και έτσι ο Οικονομάκης το απέσυρε το αίτημα αυτό. Δόθηκε από το προεδρείο και το δικαστήριο προθεσμία έως την Τρίτη για τα υπομνήματα και έτσι μετά θα αναμένουμε την έκδοση της απόφασης.
Ο εκπρόσωπος της Ξάνθης, Χρήστος Δετσαρίδης, σχολίασε αρχικά πως «εάν είχαμε πάρει τους βαθμούς αυτούς δεν θα ήμασταν έναν βαθμό από τον προτελευταίο στα πλέι άουτ. Η ποινή που μας επιβλήθηκε ήταν απόρροια ανάκλησης του πιστοποιητικού. Αφού ανεστάλη η ανάκληση του πιστοποιητικού θα πρέπει να ανασταλεί και η όποια κύρωση. Ο κ. Μάρκου δήλωσε στην απόφασή του πως επέβαλλε την ποινή λόγω της ανάκλησης του πιστοποιητικού. Ο κ. Μάρκου συνέχισε λέγοντας πως δεν θα επιβάλλει δύο ποινές. Άρα έχουμε ανάκληση και επιβολή.
Άρα το ζήτημα είναι γιατί αφαιρέθηκαν οι πέντε βαθμοί; Γιατί αρχικά είχαμε ανάκληση πιστοποιητικού. Αναστολή είναι η ανάσχεση των αποτελεσμάτων. Είναι μόνο ματαίωση των αποτελεσμάτων όπως λέει και ο καθηγητής Σκουρής. Η ΕΕΑ σε κάθε περίπτωση είναι αναρμόδια να εκδώσει τέτοια πράξη. Εσείς είστε αρμόδιο όργανο. Με το 89/3 εμπίμπτετε και έχετε δεσμευτική δύναμη. Υποβάλλαμε το αίτημα με αυτή την σκέψη. Να μας χορηγηθούν πίσω οι βαθμοί».
Από την πλευρά της Λίγκας μίλησε ξανά ο Οικονομάκης. Ειδικότερα αιτιολόγησε την στάση της Σούπερ Λιγκ ως εξής: «Εκδίδεται το πόρισμα της ΕΕΑ και λέει τρία πράγματα για Ξάνθη. Πρώτον μεταβίβασε τις μετοχές της χωρίς άδεια της ΕΕΑ. Για τον ίδιο λόγο όταν πήγες να πάρεις άδεια παρουσίασες προηγούμενο μεγαλομέτοχο και όχι τον τωρινό. Τρίτον διαπιστώνω ότι έχεις τελέσει το αδίκημα της πολυϊδιοκτησίας. Προωθείται όλο αυτό στους συναδέλφους σας πρωτοδίκες δικαστές. Ο ένας παίρνει τις μετοχές και ο άλλος την πολυϊδιοκτησία.
Ο άλλος δικαστής λέει κυρία Ξάνθη επειδή μεταβιβάστηκαν οι μετοχές σου χωρίς άδεια, σου αφαιρώ 5 βαθμούς. Ο δικαστής λέει πως πρέπει να επιβληθεί η ποινή για την παράβαση. Λέει ότι έκανες το αδίκημα και έχεις δύο συνέπειες.
Τους 5 βαθμούς και την ανάκληση του πιστοποιητικού. Η ανάκληση του πιστοποιητικού δεν είναι το αδίκημα. Επιβάλλεται στην Ξάνθη για αυτό το αδίκημα. Εν συνεχεία η Ξάνθη πάει στο διοικητικό εφετείο κατά της ΕΕΑ. Όταν το διοικητικό εφετείο δικάζει έχει ήδη βγει η απόφαση του πειθαρχικού της Λίγκας. Τι λέει; Μην έρχεστε σε μένα στο διοικητικό εφετείο για πράγματα που έχουν ήδη κρίνει τα αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα. Γιατί μην έρχεστε σε μένα; Πρώτον γιατί μία διοικητική πράξη, της ΕΕΑ, χάνει την εκτελεστότητά της αφού κρίνεται από τα όργανα του ποδοσφαίρου.
Το διοικητικό εφετείο έκανε λάθος εκεί που λέει για αποβολή της Ξάνθης. Ουδέποτε αποβλήθηκε η Ξάνθη. Η βλάβη της Ξάνθης είναι το ότι δεν θα παίζει στο πρωτάθλημα και όχι οι βαθμοί. Η βλάβη της αιτούσας θα είναι η μη συμμετοχή της. Σου δίνω μία αναστολή της λέει για να μην πάει η Λίγκα και σου κόψει το δικαίωμα να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι. Απορώ πραγματικά με την προσφυγή. Πόσο πιο ξεκάθαρα ότι η αναστολή του εφετείου αφορά στο να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Λίγκα. Στην συνέχεια η Ξάνθη προσβάλλει την απόφαση στην Εφέσεων της ΕΠΟ και προβάλλει ως επιχείρημα την αναστολή. Την απόφαση αναστολής του εφετείου. Η Επιτροπή Εφέσεων κρίνει ομόφωνα ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Δεν είχαν τόσο καλή δικαιολογία η αλήθεια είναι.
Περνάνε οι μέρες και καλούμε Δ.Σ. για τη βαθμολογία των πλέι άουτ και την επικύρωση. Ο πρώτος λόγος της απόρριψης είναι η αναστολή που αφορά στην ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής. Το εφετείο δεν ακουμπάει το θέμα των βαθμών. Θέμα μη συμμετοχής της Ξάνθης στα πλέι άουτ ουδέποτε ετέθη από εμάς.
Ζητήματα από την ΕΕΑ που περνάνε σε αθλητικά δικαιοδοτικά όργανα έχουν απωλέσει την εκτελεστότητά τους. Τι λέει λοιπόν; Πως ότι έχει πάει στα αρμόδια αθλητικά όργανα του ποδοσφαίρου εγώ δεν μπορώ να το ακουμπήσω.
Το διοικητικό εφετείο απάντησε και στον ΠΑΟΚ για το θέμα των βαθμών. Το εφετείο απαντά πως το αίτημα είναι απορριπτέο. Τι λέει; Ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα εφόσον δεν έχεις προσβάλλει αυτήν την απόφαση και δεν έχεις ζητήσει ακύρωσή της. Γενικά όμως λέει ότι μην μου έρχεστε εδώ για θέματα αφαίρεσης βαθμών. Μην προσβάλλετε αποφάσεις ιδιωτικού δικαίου.
Μετά υπήρξε και η απόφαση της Εφέσεων της ΕΠΟ. Εμείς σαν Λίγκα τι έπρεπε να πούμε; Σκίζουμε την απόφαση της Εφέσεων και να πάμε σε προηγούμενη απόφαση του εφετείου που και προγενέστερη είναι και δεν ακουμπάει το θέμα των βαθμών. Εδώ υπάρχει και άλλο ζήτημα. Σε όποιον δεν αρέσει η απόφαση της Εφέσεων θα πηγαίνει στο Διαιτητικό και έτσι θα έχω έναν ωραίο τρίτο βαθμό απονομής δικαιοσύνης. Σκεφτείτε το και αυτό.
Η απόφαση του εφετείου βγήκε στις 10 Μαρτίου. Εμείς είχαμε αφαιρέσει τους βαθμούς. Εάν η Ξάνθη θεωρούσε πως με την αναστολή θα έπαιρνε πίσω τους βαθμούς, όφειλε στις 10 Μαρτίου να μας το κοινοποιήσουμε. Εμείς οφείλουμε να τηρούμε κάθε λεπτό τον πίνακα του πρωταθλήματος. Τότε έπρεπε να μας επιδώσει την απόφαση και να μας πει ‘δώστε πίσω τους 5 βαθμούς’. Μας έστειλε την απόφαση μετά από 1.5 μήνα. Ούτε με την Εφέσεων το έκανε. Ο κανονισμός σας όμως έχει και προθεσμίες. Η απόφασή μας έπρεπε να είχε προσβληθεί σε προθεσμία πέντε ημερών. Όχι τώρα.
Υπάρχει εκπρόθεσμη υποβολή. Το είχαμε αντιμετωπίσει και ο ΠΑΣ. Ο ΠΑΣ δεν είχε προσβάλλει τότε την προκήρυξη. Όταν βγήκε. Πήγε να την προσβάλλει μετά από 10 μήνες όταν είχε υποβιβαστεί και το δικαστήριο ορθώς του είπε γιατί δεν το έκανες από την αρχή. Και εδώ αυτό γίνεται. Δεν ήρθε η Ξάνθη στις 10 Μαρτίου. Περίμενε την επικύρωση μετά από 1.5 μήνα», ανέφερε σχετικά.
Πηγή: gazzetta.gr