Πιέσεις προς το Υπουργείο Οικονομικών, για να «περάσει» νομοθετική ρύθμιση που θα παρατείνει σε 60 δόσεις τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ΠΑΕ προς το Δημόσιο, ασκεί ο Γιάννης Ιωαννίδης! Μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον Άρη, την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο και τον ΟΦΗ, που καλούνται να βρουν τεράστια ποσά μέσα στις προσεχείς εβδομάδες για να πάρουν φορολογική ενημερότητα.
Την αποκάλυψη έκανε το ιστολόγιο «Dikisports» του Κυριάκου Θωμαΐδη, το οποίο έγραψε χαρακτηριστικά:
«O Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης πιέζει το Υπουργείο Οικονομικών να περάσει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει 60 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ομάδων προς το Δημόσιο. Έτσι θα αποφύγουν τον υποβιβασμό οι ΑΕΚ, Αρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος».
«Η Άποψη»: Γιατί κινδυνεύουν οι τέσσερις ΠΑΕ με υποβιβασμό
Ωστόσο, την εκτίμηση ότι η τρόικα δεν θα επιτρέψει μια τέτοια ρύθμιση και ότι ο χρόνος δεν αρκεί, εξέφρασε με αντίστοιχο ρεπορτάζ η εφημερίδα «Η Άποψη». Αναλυτικά:
«Καμπανάκι» κινδύνου χτύπησαν στο Δ.Σ. της Super League που έγινε την Πέμπτη που μας πέρασε ΑΕΚ, Άρης, ΟΦΗ και Πανιώνιος που κινδυνεύουν να μην πάρουν άδεια συμμετοχής από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, λόγω αδυναμίας εξασφάλισης φορολογικής ενημερότητας.
Το θέμα είχε φέρει στη Super League η ΑΕΚ πριν από λίγο καιρό και είχε ζητήσει από τη διοργανώτρια να κάνει τις επαφές με την πολιτεία, προκειμένου να ρυθμιστούν κεντρικά τα χρέη των ομάδων από τον φορέα. Η πρόταση έγινε αποδεκτή και η Λίγκα προσπαθεί να βρει τρόπους για να ξεμπλέξει τις ομάδες από την περιπέτεια που τους βάζει ο νόμος Γερουλάνου, σε συνδυασμό πάντα με την… πολιτική τού «yes man» που ακολούθησε τότε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, που είπε «ναι» σε όλα στην Πολιτεία.
Το θέμα συζητήθηκε σε κλειστό κύκλο στη Λίγκα και αποφασίστηκε να γίνουν κάποιες κινήσεις, προκειμένου οι ομάδες να καταφέρουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να πάρουν την άδεια της ΕΕΑ. Σε αυτό το πλαίσιο η Λίγκα θα επιδιώξει συνάντηση με τον Γ. Ιωαννίδη, αλλά και με άλλα στελέχη της Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ομάδες, σε μια προσπάθεια να σώσει την τελευταία στιγμή την κατάσταση, κάτι που πάντως πρέπει να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Τι λέει ο νόμος
Τι αναφέρει όμως ο νέος νόμος για τις ποινές που επιβάλλονται στις ομάδες που έχουν χρέη σε σημείο τέτοιο που να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα;
α) Στην περίπτωση αυτή αν τα χρέη είναι πάνω από 100.000 ευρώ η ποινή μπορεί να είναι από αφαίρεση δέκα βαθμών έως τον υποβιβασμό κατά μία κατηγορία.
β) Για ποσά κάτω των 100.000 ευρώ η ποινή είναι αφαίρεση από 1 βαθμό μέχρι και 10 βαθμούς.
Τόσο η ΑΕΚ, όσο ο Άρης, αλλά και ο ΟΦΗ με τον Πανιώνιο βρίσκονται στο… κόκκινο και πάρα πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ενημερότητες, αφού τα χρέη τους είναι πάρα πολλά και δεν υπάρχουν κεφάλαια προκειμένου να καταφέρουν να εξοφλήσουν.
Ο χρόνος και η Τρόικα
Μια σκέψη που έγινε είναι να αλλάξει ο νόμος και αυτό θα ζητούσαν από τον Γ. Ιωαννίδη οι ομάδες. Κάτι που φυσικά είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί, αφού μέχρι το τέλος του μήνα ή το αργότερο έως τις 7/8 οι ομάδες πρέπει να παρουσιάσουν τον φάκελό τους στην ΕΕΑ. Δεν μπορεί, λοιπόν, να τροποποιηθεί ο νόμος τόσο σύντομα, ενώ είναι δεδομένο ότι και να γίνει απόπειρα τροποποίησης του προκειμένου να ρυθμιστούν σε περισσότερες δόσεις τα χρέη, η Τρόικα δεν θα συναινέσει σε κάτι τέτοιο, αφού ήδη έχει ανάψει το «κόκκινο φως» σε ανάλογα αιτήματα επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Η Super League θα επιδιώξει απευθείας συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και θα ζητήσει να γίνει μια συγκεκριμένη ρύθμιση για τις ομάδες, με αποπληρωμή των χρεών σε πολλές δόσεις. Οι άνθρωποι της Λίγκας θα επικαλεστούν τις συνθήκες των καιρών φυσικά, αλλά και την πτώση των εσόδων του συνεταιρισμού συνολικά.
Το αν θα καταφέρει να πείσει τους ανθρώπους του υπουργείου, είναι άλλο θέμα. Το δεδομένο είναι, πάντως, ότι με αυτές τις συνθήκες και οι τέσσερις προαναφερόμενες ομάδες δεν έχουν καμία απολύτως ελπίδα να παραμείνουν στην κατηγορία.Δεν θέλουμε να ευλογούμε τα γένια μας, αλλά η «Α» φώναζε για τις παλινωδίες του Πιλάβιου και της ΕΠΟ όταν ο Παύλος Γερουλάνος περνούσε το νέο νομοσχέδιο, πραγματοποιώντας ο τελευταίος με αυτό τον τρόπο ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της ομοσπονδίας.
Τότε, ο Σοφοκλής έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση και να δείξει καλό χαρακτήρα, προκειμένου να έχει… την εύνοια. Παρ’ όλα αυτά, τώρα που από ό,τι φαίνεται οι μέρες του τελειώνουν στην ΕΠΟ, το καταστροφικό του έργο μένει παρακαταθήκη στις ομάδες, που παλεύουν για να σωθούν».