Χωρίς κατηγορία

Εθνική Ελλάδας: Η διαδρομή της «γαλανόλευκης» φανέλας! (photos)

Η νέα εποχή στην Εθνική Ελλάδας ξεκινάει με τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ 2021. Η νικηφόρα πρεμιέρα κόντρα στη Βουλγαρία ήρθε με ”νέο αίμα”, αλλά και νέο στυλ!

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με ειδικά στοιχήματα για Σκόρερ, Κάρτες, Κόρνερ σε κάθε αγώνα της Super League!

Η εμπορική συνεργασία με την “GSA” αποτελεί παρελθόν και πλέον η “Nike” είναι αυτή που ”ντύνει” ξανά (σ.σ. μετά από 15 χρόνια) την ελληνική Εθνική ομάδα, στον δρόμο προς το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της επόμενης γενιάς, αλλά και στο κρίσιμο Προολυμπιακό τουρνουά του Καναδά το ερχόμενο καλοκαίρι.

ethiniki-elladas_boulgaria_prokrimatika

Η συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό αθλητικού υλικού δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την ομάδα, καθώς στο παρελθόν οι δύο πλευρές είχαν συμπορευτεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, αγωνιστική και εμπορική, καθώς ήταν η φανέλα με την οποία κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης το 2005 στο Βελιγράδι!

Με αφορμή την αλλαγή αυτή, το Eurohoops ξεκινάει από το ”χρυσό” 1987 και θυμίζει όλες τις εμφανίσεις και χορηγικές συνεργασίες της ”επίσημης αγαπημένης”!

Ευρωμπάσκετ 1987 – Asics

Όταν όλα ξεκίνησαν! Η Εθνική κατέκτησε το πρώτο της χρυσό μετάλλιο και μάλιστα μέσα στο ”σπίτι” της και όπως φαίνεται η συνεργασία με την Asics αποδείχθηκε… γούρικη! Μπορεί να μην υπήρξε συνέχεια με το Ιαπωνικό brand, όμως πάντα θα θυμόμαστε αυτές τις φανέλες ως κάτι αξεπέραστο!

Ευρωμπάσκετ 1989 – Adidas

Η αλλαγή σκυτάλης έφερε νέα επιτυχία, αυτή τη φορά αργυρή. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης τερμάτισε στη δεύτερη θέση του Ευρωμπάσκετ 1989, με τη Γιουγκοσλαβία να φτάνει στη κορυφή. Όλα αυτά με τις χαρακτηριστικές τρεις παράλληλες γραμμές της Adidas!

Παγκόσμιο 1990 – Adidas

Δεν άλλαξαν και πολλά μέσα σε έναν χρόνο, με την Ελλάδα να φτάνει με τις ίδιες φανέλες μέχρι την έκτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής.

Ευρωμπάσκετ 1991 – Reebok

Νέα αλλαγή, με τη Reebok να ”ντύνει” πλέον την Εθνική, σε μία συνεργασία που ξεκίνησε με αρκετά προβλήματα. Στο Ευρωμπάσκετ του 1991, η έκτη θέση, αλλά και το φινάλε του τεράστιου Νίκου Γκάλη, δεν άφησαν πολλά περιθώρια.

Ευρωμπάσκετ 1993 – Reebok

Ίδια εταιρεία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1993 που φιλοξενήθηκε στη Γερμανία, με την τέταρτη θέση να αφήνει ”πικρή” γεύση στο αντιπροσωπευτικό μας σύνολο.

Παγκόσμιο 1994 – Reebok

To ”Ελλάς” παρέμεινε στο κέντρο της φανέλας, με τη σχεδιαστική γραμμή να μην αλλάζει από τη Reebok το 1994 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Καναδά. Όπως δεν άλλαξε και η τελική κατάταξη, με την Ελλάδα να μένει και πάλι στη.. χειρότερη δυνατή θέση, δηλαδή την τέταρτη.

Ευρωμπάσκετ 1995 – Reebok

Η ”κατάρα” της τέταρτης θέσης συνεχίστηκε και το 1995 στο Ευρωμπάσκετ που φιλοξενήθηκε στη χώρα μας. Όπω; συνεχίστηκε και η σχεδόν ίδια εμφάνιση της ομάδας από την χορηγό εταιρεία.

Ολυμπιακοί Αγώνες 1996 – Adidas

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες μετά το μακρινό 1952 ήταν γεγονός και η Adidas ήταν εκείνη που επιμελήθηκε τις εμφανίσεις της ομάδας μπάσκετ, καθώς η συμφωνία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τον γερμανικό κολοσσό κάλυπτε όλες τις αποστολές της χώρας στην Ατλάντα, όπως και στις μετέπειτα Ολυμπιάδες. Χαρακτηριστικοί οι Ολυμπιακοί κύκλοι στο εθνόσημο.

Ευρωμπάσκετ 1997 – Nike

Μετά από 6 χρόνια με τη Reebok, η Εθνική ομάδα στράφηκε στη Nike και μαζί ντεμπούταραν στο Ευρωμπάσκετ του 1997, όμως για πολλοστή φορά η τέταρτη θέση δεν αποφεύχθηκε. Η κοινή πορεία των δύο πλευρών έμελλε να κρατήσει για αρκετά χρόνια.

Παγκόσμιο 1998 – Nike

Με νέο λουκ και ανανεωμένο στυλ, η Εθνική πάλεψε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στην Αθήνα, παρόλα αυτά έμεινε και πάλι οριακά εκτός βάθρου. Το διαφορετικό λογότυπο του ”Hellas” έχει μετατρέψει τις εν λόγω εμφανίσεις στη… vintage κατηγορία!

Ευρωμπάσκετ 1999 – Nike

H κάκιστη πορεία στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας το 1999 ήταν η δεύτερη χειρότερη στην ”γαλανόλευκη” ιστορία. Η 16η θέση ήρθε με την ίδια φανέλα με την οποία έναν χρόνο νωρίτερα, είχαμε φτάσει στην τετράδα του κόσμου.

Ευρωμπάσκετ 2001 – Nike

Νέα χιλιετία και νέα εμφάνιση για την Εθνική, με το εθνόσημο να είναι ριζικά ανανεωμένο και το σκούρο μπλε να πρωταγωνιστεί. Αν ερχόταν και μία καλύτερη θέση από την ένατη στο Ευρωμπάσκετ του 2001, όλα τα ήταν καλύτερα.

Ευρωμπάσκετ 2003 – Nike

To 2003 με το Ευρωμπάσκετ και την 5η θέση που κατέκτησε η ”επίσημη αγαπημένη”, άρχιζαν όλα να παίρνουν τον δρόμο τους. Αγωνιστικά και μη. Η ομάδα που θα έκανε πράγματα θα επόμενα χρόνια, είδε την φανέλα της να διαμορφώνεται σε αυτή που θα λατρευόταν όσο λίγες στις επόμενες διοργανώσεις!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 – Adidas

Αν και οικοδεσπότες στους Ολυμπιακούς του 2004, το ”θαύμα” της Αργεντινής δεν μας επέτρεψε να φτάσουμε πιο πάνω από την πέμπτη θέση. Όλα αυτά με τις κάτασπρες και απλές σχεδιαστικά εμφανίσεις της Adidas, λόγω της συμφωνίας με την Ολυμπιακή επιτροπή/\.

Ευρωμπάσκετ 2005 – Nike

ethniki-2005

H τελευταία χρονιά της μακράς συνεργασίας με τη Nike έμελλε να είναι και η πιο ”γλυκιά”. Στη κορυφή της Ευρώπης μετά το 1987 και οι Έλληνες ”Θεοί” δεν είχαν ακόμα πει τη τελευταίας τους κουβέντα. Ετοίμαζαν κάτι ακόμα μεγαλύτερο!

Παγκόσμιο 2006 – Champion

Η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού γράφτηκε το 2006, όταν η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη ανάγκασε τους ΝΒΑερς της Αμερικής να υποκλιθούν!

Η πιο συμβολική φανέλα στην ιστορία της Εθνικής είχε πλέον την υπογραφή της Champion, με την εταιρεία αθλητικού υλικού να μην φαντάζεται καλύτερη έναρξη στην συνεργασία της με την Ελλάδα!

Ευρωμπάσκετ 2007 – Champion

Ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει, όπως ακριβώς ισχύει και για τη φανέλα. Με λίγο περισσότερο μπλε για την ακρίβεια, το Ευρωμπάσκετ 2007 έφερε ακόμα μία τέταρτη θέση και την Εθνική εκτός της κορυφής, εκεί όπου βρισκόταν από το 2005.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2008 – Adidas

diamantidis_ethniki_2008-olympic-games

Τί θα γινόταν, αν είχε μπει εκείνο το τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή κόντρα στην Αργεντινή; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αυτό που ελπίζουμε όμως είναι να δοθεί τέλος στο σερί απουσιών μας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το ερχόμενο καλοκαίρι στον Καναδά και το Προολυμπιακό του. Η συνεργασία της “adidas” με την Ολυμπιακή επιτροπή… σταθερή!

Ευρωμπάσκετ 2009 – Champion

Άλλο ένα αρνητικό σερί, που θέλουμε να δούμε να τελειώνει σύντομα, είναι αυτό των μεταλλίων. Το 2009 στο Ευρωμπάσκετ, η Ελλάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έκτοτε δεν έχει βρεθεί ποτέ ξανά σε τριάδα τουρνουά. Όλα αυτά με την ελληνική σημαία στο πλαϊνό μέρος των εμφανίσεων της Champion.

Παγκόσμιο 2010 – Champion

H γαλανόλευκη σημαία μεταφέρθηκε και στο σορτσάκι, η γραμματοσειρά στις φανέλες άλλαξε, όμως το Παγκόσμιο της Τουρκίας το 2014 δεν θα μείνει στη μνήμη μας ως κάτι καλό. 11η θέση και αποχώρηση του Δημήτρη Διαμαντίδη από την ομάδα.

Ευρωμπάσκετ 2011 – Champion

H συνταγή δεν άλλαξε ούτε στο Ευρωμπάσκετ του 2011, με την Ελλάδα να φτάνει στην πρώτη εξάδα, με τα νέα πρόσωπα να δείχνουν ότι είναι το λαμπρό μέλλον της ομάδας.

Ευρωμπάσκετ 2013 – Champion

H χειρότερη θέση σε Ευρωμπάσκετ μετά το 1987 ήρθε το 2013 στη Σλοβενία (11η), με τη Champion να επιμελείται και πάλι της εμφανίσεις, που κινήθηκαν στις ίδιες σχεδόν σχεδιαστικές γραμμές του παρελθόντος.

Παγκόσμιο 2014 – Champion

Η τελευταία χρονιά της Εθνικής με την Champion δεν συνδυάστηκε με κάποια επιτυχία. Για ακόμα ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, οι διεθνείς δεν κατάφεραν να κάνουν το βήμα παραπάνω και αρκέστηκαν στην ένατη θέση.

Ευρωμπάσκετ 2015 – Spalding

llull_ethniki-2015

Νέα εμπορική συμφωνία, με αμερικανικό brand αυτή τη φορά. H Spalding έντυσε την Εθνική στο Ευρωμπάσκετ του 2015 και παρόλο που δεν υπήρξε συνέχεια, η πέμπτη θέση παραμένει η καλύτερη μετά το χάλκινο μετάλλιο του 2009 σε όλες τις διοργανώσεις.

Ευρωμπάσκετ 2017 – GSA

calathes_ethniki-2017

Νέα εποχή στην Εθνική Ελλάδας, με την ΕΟΚ να έρχεται σε συμφωνία με την GSA. H πρεμιέρα στο Ευρωμπάσκετ του 2017 δεν ήταν θετική, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μένει στην όγδοη θέση, παρά τις βλέψεις που υπήρχαν για κάτι καλύτερο.

Παγκόσμιο 2019 – GSA

giannis_ethniki-2019

Φινάλε με τις πιο ωραίες ίσως εμφανίσεις στην ”γαλανόλευκη” ιστορία. Οι μπλε σκούρες φανέλες για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας και τον… MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο έφεραν την υπογραφή της GSA, στο φινάλε της συνεργασίας της με την ΕΟΚ. Κρίμα που τόσο ωραίες εμφανίσεις δεν είχαν ανάλογες… εμφανίσεις εντός του παρκέ.

To Top