Αφιέρωμα αθηναϊκής ιστοσελίδας στους 12 Έλληνες που δεν κατάκτησαν πρωτάθλημα Ελλάδας παρότι υπήρξαν μεγάλα ονόματα. Ντίνος Κούης και Άγγελος Χαριστέας στη λίστα. Από τον Ντίνο Κούη στερήθηκε το πρωτάθλημα του 80, τότε που άλλαξε ο κανονισμός την τελευταία στιγμή για να διεκδικήσει σε μπαράζ ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα.
Αναλυτικά:
Το gazzetta.gr σας παρουσιάζει 12 Έλληνες ποδοσφαιριστές που δεν κατέκτησαν ποτέ το πρωτάθλημα στη χώρα τους.
Είναι παίκτες που έχουν κερδίσει ακόμη και τη “Χρυσή Μπάλα”, είναι παίκτες που κατέκτησαν το Champions League αλλά για διαφόρους λόγους η ομάδα τους δεν στέφθηκε ποτέ πρωταθλήτρια.
Το … φαινόμενο αυτό το συναντάμε φυσικά και στην Ελλάδα. Δεν είναι λίγα τα μέλη της εθνικής ομάδας της Ελλάδος που κατέκτησε το Euro 2004 αλλά δεν πήραν ποτέ το πρωτάθλημα στη χώρα τους.
Χωρίς πρωτάθλημα έμεινε και ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασε από τα ελληνικά γήπεδα, ο Βασίλης Χατζηπαναγής, αφού έμεινε για πάντα πιστός στον Ηρακλή.
Στο gazzetta.gr επιλέξαμε 12 χαρακτηριστικές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών αυτής της κατηγορίας και σας τους παρουσιάζουμε:
1. Βασίλης Χατζηπαναγής
Ο μεγάλος “Βάσια”. Ο “μάγος” των ελληνικών γηπέδων της δεκαετίας του ’70 και ’80 που φόρεσε μονάχα την φανέλα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης δεν κατάφερε να κερδίσει ποτέ ένα πρωτάθλημα.
Έπαιξε στον Ηρακλή από το 1975 έως το 1990 και παρά τις προτάσεις που είχε από ομάδες της Αθήνας για διαφόρους λόγους έμεινε πιστός…
Μια ανάσα: Ο Ηρακλής του Χατζηπαναγή έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην κορυφή τη σεζόν 1983-84. Τερματίζει στην 3η θέση με 42β ενώ ο πρωταθλητής Παναθηναϊκός είχε 46 και ο δεύτερος Ολυμπιακός είχε 43β. Όλα κρίθηκαν στο παιχνίδι της 20ης ημέρας με τον Ηρακλή να μένει στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη. Ήταν το παιχνίδι που ο Μιτόσεβιτς σε κενή εστία στέλνει άουτ τη μπάλα! Ο Χατζηπαναγής είναι 4ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 12 γκολ.
Κορυφαία στιγμή: Με την φανέλα του Ηρακλή η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου του 1976 απέναντι στον Ολυμπιακό.
2. Ντίνος Κούης
Ο άσος του Άρη Θεσσαλονίκης συμμετείχε σε 477 παιχνίδια στην Α’ εθνική, σκόραρε 141 φορές, αλλά πρωτάθλημα δεν πήρε.
Ξεκίνησε την καριέρα του το 1974 και την ολοκλήρωσε το 1971. Στην καριέρα του δεν δέχτηκε ποτέ κόκκινη κάρτα!
Μια ανάσα: Ο Άρης της σεζόν 1979-80 ισοβάθμισε με τον Ολυμπιακό στην 1η θέση (47β μετά από 34 αγώνες) και έτσι οι δυο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στο μπαράζ του Βόλου.
Εκεί ο Ολυμπιακός με γκολ του Κουσουλάκη και του Άλστρομ κερδίζει με 2-0 και κατακτά το πρωτάθλημα. Εκείνη η σπουδαία ομάδα του Άρη με τους Κούη, Φοιρό, Σεμερτζίδη, Πάλλα, Ζήνδρο, Σκόμποε μένει χωρίς τίτλο…
Κορυφαία στιγμή: Εκτός από τη συμμετοχή στο μπαράζ τίτλου ο Άρης της εποχής έκανε σπουδαία πράγματα και στην Ευρώπη. Ο Κούης σκοράρει κατά της Μπενφίκα στον 1ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1979-80) και ο Άρης κερδίζει με 3-1! Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήταν το γκολ (το 1ο από τα 3) στην έδρα της Περούτζια του Πάολο Ρόσι! Ο Άρης νικά με 2-0 και πανηγυρίζει μια τεράστια πρόκριση.
3. Γιώτης Τσαλουχίδης
Ο μεγάλος άτυχος του Ολυμπιακού. Έφτασε στον Περαιά από την Βέροια αμέσως μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 1987 και έφυγε από το λιμάνι μια σεζόν πριν από το ξεκίνημα της νέας εποχής.
Διατέλεσε για χρόνια αρχηγός του Ολυμπιακού και είχε 76 συμμετοχές στην εθνική Ελλάδος.
Μια ανάσα: Σε μια δύσκολη εποχή για τον Ολυμπιακό αφού το “σκάνδαλο Κοσκωτά” έχει ξεσπάσει η ομάδα του Πειραιά κυνηγάει έως το τέλος το πρωτάθλημα από την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς.
Όλα θα κριθούν στην 29η αγωνιστική. Στις 7/5/89 η ΑΕΚ θα υποδεχτεί τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και θα τον κερδίσει με 1-0 με γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στο 83′. Η ΑΕΚ κατακτά την κούπα με 44β και ο Ολυμπιακός μένει στους 41β.
Κορυφαία στιγμή: Ο Τσαλουχίδης με την φανέλα του Ολυμπιακού κατέκτησε 2 Κύπελλα σκοράροντας σ’ όλους τους τελικούς. Το 1990 στο 4-2 με τον ΟΦΗ πέτυχε 2 γκολ ενώ στους διπλούς τελικούς με τον ΠΑΟΚ το 1992 σημείωσε τέρμα και στην Τούμπα και στο Καραϊσκάκη.
4. Νίκος Μαχλάς
Πως είναι δυνατόν ένας ποδοσφαιριστής να έχει κερδίσει το “Χρυσό Παπούτσι” και να μην έχει πάρει πρωτάθλημα στην Ελλάδα; Ο Νίκος Μαχλάς έπαιξε στον ΟΦΗ από το 1990 έως το 1996 και από το 2004 έως το 2006 και στον Ηρακλή τη σεζόν 2003-04 αλλά τη μεγάλη καριέρα την έκανε στην Ολλανδία με τον Άγιαξ, την Βίτεσε ενώ αγωνίστηκε και στη Σεβίλη.
Μια ανάσα: Ο ΟΦΗ είναι γεγονός ότι δεν έφτασε ποτέ μια ανάσα από την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η καλύτερη στιγμή του στην εποχή Μαχλά (1990-96) ήταν η 4η θέση της περιόδου 1992-93.
Κορυφαία στιγμή: Ο Νίκος Μαχλάς που ήταν βασικός επιθετικός μας στο Μουντιάλ 1994, πήρε το “Χρυσό Παπούτσι” την περίοδο 1997-98 με 34 γκολ σε 32 αγώνες με την Φίτεσε.
Με τον Άγιαξ κέρδισε το πρωτάθλημα Ολλανδίας το 2002.
5. Θοδωρής Ζαγοράκης
Ξεκίνησε την καριέρα του από την Καβάλα και στην Ελλάδα αγωνίστηκε πρώτα στον ΠΑΟΚ και εν συνεχεία στην ΑΕΚ. Έπαιξε στη Λέστερ και στη Μπολόνια και έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ. Αργότερα διατέλεσε και πρόεδρος του!
Μια ανάσα: Ο Ζαγοράκης έφτασε πιο κοντά στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος με την ΑΕΚ του Φερνάντο Σάντος την περίοδο 2001-02. Μια αγωνιστική πριν το φινάλε η ΑΕΚ χάνει με 4-3 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και θα απωλέσει το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία (58β).
Κορυφαία στιγμή: Ήταν ο αρχηγός της εθνικής Ελλάδος όταν κατέκτησε το Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας!
6. Ντέμης Νικολαΐδης
Από μικρός ήταν οπαδός της ΑΕΚ και όταν τον ήθελε ο Ολυμπιακός εκείνος άφησε τον Απόλλωνα για να πάει στην αγαπημένη του ομάδα. Με την φανέλα της κέρδισε 3 φορές το Κύπελλο Ελλάδος αλλά ποτέ το πρωτάθλημα.
Αργότερα έπαιξε στην Ατλέτικο Μαδρίτης ενώ μια εποχή έγινε και πρόεδρος στην ΑΕΚ.
Μια ανάσα: Ο Ντέμης έφτασε πιο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος το 2002. Η ΑΕΚ παλεύει με τον Ολυμπιακό έως το τέλος. Χάνει όμως 2-3 στη Νέα Φιλαδέλφεια και 4-3 στο ΟΑΚΑ και στην ισοβαθμία μένει 2η!
Κορυφαία στιγμή: Βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Euro 2004.
7. Ζήσης Βρύζας
Ξεκίνησε από την Ξάνθη αλλά καριέρα έκανε στον ΠΑΟΚ και φυσικά στο εξωτερικό. Φόρεσε την φανέλα της Φιορεντίνα, της Θέλτα, της Περούτζια αλλά και της Τορίνο. Έκλεισε την καριέρα του στον ΠΑΟΚ και έγινε και πρόεδρος του!
Μια ανάσα: Ποτέ δεν έφτασε κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ήταν μόνιμα 4ος με τον ΠΑΟΚ στη δεκαετία του ΄90.
Κορυφαία στιγμή: Η κατάκτηση του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
8. Νίκος Λυμπερόπουλος
Από τα Φιλιατρά, στην Καλαμάτα και από εκεί στον Παναθηναϊκό, στην ΑΕΚ και στην Άϊντραχτ. Ο Νίκος Λυμπερόπουλος όσα χρόνια και εάν έπαιξε δεν κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα Ελλάδος.
Μια ανάσα: Ο Λυμπερόπουλος είναι ίσως ο πιο αδικημένος αυτής της κατηγορίας. Έφτασε τρεις φορές μια ανάσα από την κούπα αλλά δεν την κέρδισε. Τη σεζόν 1999-00 με τον Παναθηναϊκό του Κυράστα μένει 2ος με 88β πίσω από τον Ολυμπιακό που είχε 92β.
Τη σεζόν 2002-03 ο Παναθηναϊκός είχε το φαβορί αλλά χάνει με 3-0 στη Ριζούπολη από τον Ολυμπιακό και μαζί και το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία (70β).
Η τρίτη αλλά όχι και τυχερή ήταν το 2008. Παίζει στην ΑΕΚ και χάνει το πρωτάθλημα στο φινάλε έχοντας 2 βαθμούς λιγότερους (70-68) από τον Ολυμπιακό. Είναι η χρονιά που σημαδεύτηκε από την υπόθεση Βάλνερ.
Κορυφαία στιγμή: Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 2011. Επίσης ήταν πρώτος σκόρερ στην Α’ εθνική για δυο σεζόν (2002-03, 2006-07).
9. Άκης Ζήκος
Ξεκίνησε από την Ξάνθη και στην Ελλάδα έκανε καριέρα με την φανέλα της ΑΕΚ. ‘Έπαιξε για δυο περιόδους. Από το 1998 έως το 2002 και από το 2006 έως το 2008.
Στο μεσοδιάστημα έπαιξε στη Μονακό (Γαλλία).
Μια ανάσα: Ο Άκης φτάνει δυο φορές κοντά στο πρωτάθλημα. Η πρώτη ήταν το 2002 στο “μπαράζ” με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Τότε η ομάδα του Σάντος χάνει την ισοβαθμία την κούπα.
Το 2008 παίζοντας στην ΑΕΚ του Ριβάλντο χάνει το πρωτάθλημα πάλι από τον Ολυμπιακό με 2 βαθμούς διαφορά.
Κορυφαία στιγμή: Χωρίς αμφιβολία η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν η συμμετοχή στον τελικό του Champions League του 2004 όπου και έχασε την κούπα από την Πόρτο. Ο Ζήκος με τη φανέλα της Μονακό έγινε ο πρώτος Έλληνας που θα παίξει σε τελικό Champions League.
10. Βασίλης Λάκης
Σπουδαίος παίκτης στην εποχή του. Ξεκίνησε από την Νάουσα, έπαιξε στον Πανηλειακό και μετά στην ΑΕΚ από το 1998 έως το 2004. Αγωνίστηκε στην Πρέμιερ Λιγκ με την Κρίσταλ Πάλας και επέστρεψε στην Ελλάδα για να παίξει κατά σειρά σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Καβάλα.
Μια ανάσα: Ήταν και αυτός μέλος της ομάδας του 2002 που έχασε το πρωτάθλημα στην ισοβαθμία με τον Ολυμπιακό. Μάλιστα είχε σκοράρει το ένα από τα τρία γκολ της ΑΕΚ στην ήττα της με 4-3 από τους Πειραιώτες στον αγώνα τίτλου στο ΟΑΚΑ.
Κορυφαία στιγμή: Η κατάκτηση του Euro 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.
11. Τραϊανός Δέλλας
Από τους κορυφαίους αμυντικούς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άρχισε την καριέρα του στον Άρη και στην Ελλάδα έπαιξε στον Πανσερραϊκό και φυσικά στην ΑΕΚ.
Αγωνίστηκε για χρόνια στο εξωτερικό στη Σέφιλντ, στην Περούτζια και φυσικά στη Ρόμα! Διατέλεσε προπονητής της ΑΕΚ.
Μια ανάσα: Πιο κοντά στο πρωτάθλημα θα φτάσει τη σεζόν 2007-08. Τότε η ΑΕΚ που είχε στη σύνθεση της τον Ριβάλντο κερδίζει με 4-0 τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ αλλά στο φινάλε χάνει με 2 βαθμούς διαφορά την κούπα από τους Πειραιώτες.
Κορυφαία στιγμή: Πέτυχε το γκολ στον ημιτελικό του Euro 2004 με την Τσεχία και χάρισε στην Ελλάδα την πρόκριση στον τελικό όπου και κατέκτησε την κούπα.
12. Άγγελος Χαριστέας
Άρχισε την καριέρα του από τον Άρη Θεσσαλονίκης και έπαιξε σε 11 ομάδες. Το 2004 με την Βέρντερ Βρέμης κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γερμανία ενώ τίτλους πήρε με τον Άγιαξ και τη Σάλκε.
Μια ανάσα: Στην Ελλάδα η καλύτερη θέση που θα πάρει είναι η 7η με την φανέλα του Άρη. Με την ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παίξει και στη Β’ εθνική.
Κορυφαία στιγμή: Με γκολ του Άγγελου Χαριστέα η Ελλάδα επικρατεί με 1-0 της Πορτογαλίας στον τελικό της Λισαβόνας και κατακτά το Euro 2004. Αγωνίστηκε επίσης στο Euro 2008 και στο Μουντιάλ του 2010.