Από μια κλωστή κρέμεται η υπερψήφιση της νέας -καταστροφικής για τα εισοδήματα των Ελλήνων- δανειακής σύμβασης, την ώρα που η κυβέρνηση Παπαδήμου φυλλορροεί. Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να καταψηφιστούν τα απάνθρωπα μέτρα που απαιτεί η Τρόικα, γεγονός που πιθανολογείται ότι θα φέρει την Ελλάδα μπροστά σε έξοδο από το ευρώ…
Η σημερινή ημέρα συνοδεύτηκε από την παραίτηση έξι υπουργών της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου, δύο προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ (Ξενογιαννακοπούλου, Κουτσούκος), καθώς και των τεσσάρων που εκπροσωπούσαν το ΛΑΟΣ (Ροντούλης, Γεωργίου, Γεωργιάδης, Βορίδης) και οι οποίοι αποχώρησαν μετά τη δήλωση του προέδρου του κόμματός τους, Γιώργου Καρατζαφέρη, ότι παύει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Παράλληλα, την πρόθεσή τους να ψηφίσουν «όχι» στα δυσβάσταχτα μέτρα της νέας δανειακής σύμβασης, τα οποία θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση οι Ευρωπαίοι εταίροι, εξέφρασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μάντατζη Μουχάμερ Τσετίν και Χρήστος Μαγκούφης, ενώ ο συνάδελφός τους, βουλευτής Άρτας, Παύλος Στασινός, υπέβαλε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.
Έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις, η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκείνης της Νέας Δημοκρατίας, αναβλήθηκε για αύριο, Σάββατο, με τις «διαρροές» αρνητικών ψήφων να μοιάζουν επικίνδυνα πολλές.
Μπροστά στο ενδεχόμενο να μην «περάσει» η νέα δανειακή σύμβαση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος έκανε έκκληση σε δραματικούς τόνους στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
«Λένε ορισμένοι: από ένα τέτοιο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, προτιμότερη θα ήταν η χρεοκοπία. Πλανώνται οικτρά όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, ή δημαγωγούν επικίνδυνα. Μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια. Θα δημιουργούσε συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης. Οι δυσμενείς συνέπειες μιας άτακτης χρεοκοπίας θα ήταν πολλαπλές και εξαιρετικά επώδυνες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων στην περίπτωση μιας άτακτης χρεοκοπίας θα κατέρρεε, και η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και εξαθλίωσης», είπε ο κ. Παπαδήμος, χρησιμοποιώντας μάλιστα ζοφερά παραδείγματα και κάνοντας λόγο για ουσιαστική κατάλυση του κράτους.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, το νομοσχέδιο για τη δανειακή σύμβαση και η συμφωνία για την ανταλλαγή των ομολόγων θα εισαχθεί αύριο, Σάββατο, και θα συζητηθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Την Κυριακή, η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να ψηφίσει τρία άρθρα: Το PSI, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και -κυρίως- την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να υπογράψουν την νέα δανειακή σύμβαση…