Τέσσερα μέτρα ύψος έχουν οι καρυάτιδες μαζί με τα βάθρα τους, όπως αποκαλύφθηκε μετά την πλήρη αποχωμάτωση του πρώτου χώρου του τάφου της Αμφίπολης.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», χθες οι ανασκαφείς συνέχισαν να εργάζονται στο επόμενο θύρωμα, που δεν φέρει καμία ενδιαφέρουσα διακόσμηση. Οι αποχωματώσεις σε εκείνο το σημείο είναι τώρα αναγκαίες προκειμένου να τους επιτραπεί να μπουν στον τρίτο θάλαμο και να μεταφέρουν τα υλικά που χρειάζονται για την αντιστήριξη του ετοιμόρροπου θόλου.
Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε αυτές τις μέρες ο προβληματισμός γύρω από την χρονολόγηση του τάφου, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι αρχαιολόγοι τον ανάγουν στα μέσα του 3ου αι. π.Χ., δηλαδή τον θεωρούν αρκετά νεότερο με βάση τις Καρυάτιδες, αν και η γλυπτική δεν αποτελεί ασφαλή τρόπο χρονολόγησης.
Όπως επισημαίνεται στην εφημερίδα, το υπουργείο Πολιτισμού επισήμως δεν αμφισβητεί τη χρονολόγηση του τάφου της Αμφίπολης στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ, που δίνει η ανασκαφέας, Κατερίνα Περιστέρη. Ανεπισήμως ωστόσο τείνει ευήκοον ους και σε άλλους αρχαιολόγους με γνώση και πείρα, που μπορεί να έχουν μια άλλη άποψη. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση της γ.γ του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη σε τηλεοπτικό σταθμό: «Το υπουργείο Πολιτισμού είναι υποχρεωμένο να υιοθετήσει τη χρονολογία την οποία δίνει η ανασκαφική ομάδα και η επικεφαλής της, καθώς είναι οι μόνοι που έχουν τα στοιχεία στη διάθεσή τους», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Περιστέρη χρονολογεί τον τάφο ανάμεσα στο 325 -300 π.Χ., ενώ η Αικατερίνη Ρωμιοπούλου, που έχει μεγάλη ανασκαφική εμπειρία από την μακεδονική γη , θεωρεί πως οι πανέμορφες αυτές Καρυάτιδες δεν είναι ρωμαϊκής εποχής, αλλά ούτε ακριβώς και του 4ου αι. π.Χ. Η ομορφιά αυτών των αγαλμάτων προκαλεί δέος, όπως η ίδια δηλώνει, εξηγώντας πως η τέχνη της ρωμαϊκής εποχής διακρίνεται από μια ψυχρότητα, μια ευσυνείδητη αντιγραφή χωρίς ψυχή. Οι Κόρες της Αμφίπολης όμως είναι μεν αντίγραφα, αλλά έχουν ψυχή. Γι’΄αυτό τις χρονολογεί έως το 250 π.Χ.
Επιπλέον σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εντύπωση προκαλεί στους αρχαιολογικούς κύκλους ότι δεν έχει βρεθεί τόσες μέρες κάποιο κινητό εύρημα παρ’ όλο που κοσκινίζονται τα χώματα. «Είναι δυνατόν να μην έχει βρεθεί ούτε καρφί;» αναρωτιέται η κ. Ρωμιοπούλου, ενώ η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας Χρυσούλα Παλιαδέλη εκτιμά πως ίσως έχουν βρεθεί μικρά ευρήματα τα οποία να μην είναι ακόμα ανακοινώσιμα, τονίζοντας πως «το μνημείο αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, ακόμα και αν δεν υπάρχει τίποτα στο εσωτερικό του. Εάν είχαμε μια επιγραφή για να καταλάβουμε σε ποιόν ανήκει ο τάφος, θα ήταν τεράστιο κέρδος για την Ιστορία και την Αρχαιολογία. Αν επίσης βρεθούν οστά, αυτό θα είναι βοηθητικό».
Η Αμφίπολη παρ’ όλο που έχει αρκετές μέρες να μας προσφέρει ένα καινούργιο εύρημα, συνεχίζει να απασχολεί τα διεθνή ΜΜΕ. Το αμερικανικό περιοδικό “USA Today” χθες σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις των αρχαιολόγων για την ταυτότητα του νεκρού, αλλά και στην πολιτική χροιά της ανασκαφής τονίζοντας πως πρόκειται για μια ελληνική ίντριγκα.
Πηγή: news247.gr