Δεν κάνει πίσω ο Αυγενάκης για τις θητείες των “δεινοσαύρων”.
Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!
‘Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ από την Αθήνα την πρόθεσή του να διατηρήσει τη διάταξη που αφορά στους περιορισμούς στις θητείες των μελών των ΔΣ των αθλητικών Ενώσεων / Ομοσπονδιών, που περιλαμβάνει ηλικιακό όριο τα 70 έτη και αναδρομική ισχύ, και έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, εξέφρασε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μπρφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που υπογράφηκε στο Magglingen/Macolin την 18η Σεπτεμβρίου 2014, σχετικά με τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων, επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, μετατροπή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε ΝΠΙΔ, κύρωση του νέου καταστατικού αυτής και άλλες διατάξεις».
Το Νομοσχέδιο θα εισαχθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια μεθαύριο Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.
Μεταξύ άλων ο κ. Αυγενάκης, είπε:
Ακούστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ότι η Βουλή είναι εδώ για να νομοθετεί για τους αδύναμους. Αυτό είναι λαϊκισμός. Η Βουλή νομοθετεί για όλους τους πολίτες.
Επίσης, ακούστηκε από αρκετούς συναδέλφους ότι η διάταξη είναι αντισυνταγματική, αναφορικά με την αναδρομικότητα στις θητείες και τα ηλικιακά όρια που θέτει. Άκουσα με μεγάλη προσοχή τα επιχειρήματα όλων των συναδέλφων.
Η φιλοσοφία της διάταξης είναι η ανάγκη διοικητικής ανανέωσης των Ομοσπονδιών.
Πέρα και πάνω από τον πολύ θόρυβο που προκαλούν οι αντιδράσεις ορισμένων παραγόντων στο άκουσμα της απώλειας προνομίων, ακούμε το βουβό κίνημα των αθλητών, των στελεχών, των ανθρώπων που βρίσκονται στον πυρήνα του αθλητισμού.
Είναι ο παλμός του αθλητισμού και η μεγάλη βάση την οποία πρέπει να ακούσουμε.
Θέλουμε να δώσουμε χώρο στους νέους ανθρώπους, θέλουμε οξυγόνο στην διοικητική δομή των ομοσπονδιών, θέλουμε νέο πνεύμα με όρεξη, δημιουργικότητα, νέες ιδέες, κέφι, διάθεση για προσφορά. Αυτά είναι τα συστατικά που θα αναβαθμίσουν εντέλει το αθλητικό οικοσύστημα της χώρας.
Εδώ, σε αυτή την αίθουσα, ακούστηκε πολύ έντονα ότι η διάταξη είναι φωτογραφική και ότι το κάνουμε για να εξυπηρετήσουμε φίλους. Ζητώ ξεκάθαρα να μιλήσετε με ονόματα. Να πείτε πρόσωπα και να κατονομάσετε ποιους εξυπηρετούμε. Αλλιώς είναι λόγια του αέρα και λάσπη στον ανεμιστήρα.
Και σας απευθύνω το εξής ερώτημα:
Που είναι η ευαισθησία σας, τι κάνατε και τι έχετε να απαντήσετε στους αθλητές, τους πρωταθλητές, τους ολυμπιονίκες που έχουν ευθέως κατηγορήσει πολλάκις τις ομοσπονδίες τους δημόσια για κατάπτυστες εκλογικές διαδικασίες με στημένους μηχανισμούς, για αποκλεισμούς, για μη δημοκρατικές διαδικασίες, για μυστικούς μηχανισμούς χειραγώγησης αποφάσεων;
Σε αυτούς τους αθλητές τι λέτε; (…)
Χθες, δημοσιεύθηκε ότι μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου που εξασφάλισε την συντριπτική πλειοψηφία των παραγόντων των ομοσπονδιών κατατίθεται εναλλακτική πρόταση στο νομοσχέδιο Αυγενάκη. Η πρόταση του Καπράλου προς τον Αυγενάκη είναι να δεχτεί την κατάργηση του αριθμού των θητειών και να ανεβάσει το όριο ηλικίας των παραγόντων από τα 70 στα 75 χρόνια.
Ουσιαστικά, η ΕΟΕ αποδέχεται τη θέσπιση ανώτατου όριου ηλικίας!
Μάλιστα, ο κ. Καπράλος προχθές, σε αυτή την αίθουσα, παραδέχτηκε ότι οι σχετικές συστάσεις της ΔΟΕ χρονολογούνται από 5ετίας τουλάχιστον.
Τι ζητά λοιπόν η ΔΟΕ;
Θέσπιση ηλικιακών ορίων και όρια ηλικίας.
Τι προβλέπει το Καταστατικό της ΔΟΕ;:
i) ηλικιακό όριο 70 ετών
ii) 3 θητείες για τον Πρόεδρο,
iii) 2 θητείες για τα εκτελεστικά μέλη και δικαίωμα επανεκλογής, μετά από 1 παύση!
Την ίδια ώρα υπάρχουν θητείες σε πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, που έχουν εφαρμόσει όρια ηλικίας ή/και όρια θητειών, όπως για παράδειγμα:
η Βραζιλία (όχι περισσότερες από 2 θητείες),
οι ΗΠΑ (όχι περισσότερες από 2 θητείες),
η Νέα Ζηλανδία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
η Ελβετία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
η Ιρλανδία (όχι περισσότερες από 3 θητείες),
η Γερμανία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη)
η Γαλλία (ανώτατο όριο ηλικίας τα 70 έτη)
και πολλές άλλες «μεγάλες» ή «μικρότερες» Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές (ΕΟΕ).
Αυτά, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς εισάγουμε με το παρόν νομοσχέδιο. Η διάταξη είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΔΟΕ.
Μήπως, λοιπόν, με βάση όσα προανέφερα για τη ΔΟΕ και για τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές άλλων χωρών, θα πρέπει να εξετάσουμε και το γεγονός της θέσπισης θητειών και ορίου ηλικίας και στην ΕΟΕ;
Θα ήθελα στο ζήτημα αυτό να τοποθετηθείτε οι συνάδελφοι όλων των Κομμάτων.