ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν στη σύνταξη, για να προλάβουν το νέο Ασφαλιστικό

Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν υπό τον φόβο του νέου Ασφαλιστικού μαζικά αιτήσεις για να συνταξιοδοτηθούν.

Όπως αναφέρει το Έθνος, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 60.000 υπάλληλοι θεμελιώνουν φέτος δικαίωμα συνταξιοδότησης. Στο Δημόσιο, πάντως, από το 2009 μέχρι σήμερα ο αριθμός των υπαλλήλων έχει μειωθεί κατά 340.000.

Νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταθέτουν μαζικά αιτήσεις για να ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο και να συνταξιοδοτηθούν.

Υπό τον φόβο της εφαρμογής του νέου Ασφαλιστικού, με το οποίο αυξάνονται τα ηλικιακά όρια και παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ότι δεν θα επηρεαστούν όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις τελευταίες εβδομάδες οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν τις 5.500.

Υπενθυμίζεται, ότι για την παραίτηση ενός υπαλλήλου από το Δημόσιο απαιτείται η κατάθεση αίτησης δύο φορές. Η δεύτερη παραίτηση ουσιαστικά είναι η οριστική, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί ο υπάλληλος.

Κέρδη και ζημίες από τις αποχωρήσεις

Το νέο κύμα φυγής υπαλλήλων από το Δημόσιο αποτελεί ένα νόμισμα με δύο όψεις, αφού από τη μία πλευρά λειτουργεί ως μαξιλαράκι για την κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται σε αυτήν τη βάση το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και από την άλλη πλευρά αποτελεί βόμβα για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα επιβαρυνθούν με χιλιάδες συνταξιούχους, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί αισθητά.

Για την κυβέρνηση, η δραστική μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο αποτελεί σημαντικό όπλο, προκειμένου να πετύχει να μην μειωθούν περαιτέρω οι βασικοί μισθοί, όπως πιέζουν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί όρος, να παραμείνει σταθερή η μισθολογική δαπάνη και να γίνουν μετατροπές και ανακατανομές κονδυλίων εσωτερικά στο μισθολόγιο.

Με αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη διατήρηση των βασικών μισθών με την παράλληλη εισαγωγή αλλαγών στα 20 ειδικά μισθολόγια που αφορούν 250.000 εργαζομένους, με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στους βασικούς μισθούς και τη διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο.

Πηγή: ethnos.gr, news247.gr

To Top