Μία ακόμα ευρεία σύσκεψη για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα πραγματοποίησε, με τις αρχές και τους φορείς του ποδοσφαίρου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά από τις διυπουργικές των προηγούμενων ημερών, με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, καθώς επίσης και με τον Αθλητικό Εισαγγελέα, αλλά και τους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.
Ακολούθησε το PRESSARIS και στο Instagram, για ακόμα πιο άμεση ενημέρωση στα θέματα του Άρη!
Στην 2,5 ωρών συνάντηση συμμετείχαν ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA Πετρ Φούσεκ, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος και ο εκτελεστικός γραμματέας της, Αλέξης Δέδες, ο πρόεδρος της Super League, Μηνάς Λυσάνδρου και ο υπεύθυνος ασφαλείας της λίγκας, Μάκης Τσάτσος, ο πρόεδρος των Super League 2 και Football League, Λεωνίδας Λεουτσάκος και ο νομικός τους σύμβουλος, Αντώνης Βουγίδης.
Ο κ. Αυγενάκης παρουσίασε το πρώτο “πακέτο δράσεων” στο οποίο καταλήγει η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής, προκειμένου άμεσα να γίνουν ορατά τα πρώτα σημάδια καταπολέμησης της βίας, με απώτερο στόχο την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα και τον επαναπροσανατολισμό του ποδοσφαίρου ως ψυχαγωγία για όλη την οικογένεια.
Ζήτησε από τους παρισταμένους να αναλάβουν μαζί και ο καθένας χωριστά το κομμάτι ευθύνης που τους αναλογεί, επισήμανε πως όσο αντιμετωπίζεται και απομακρύνεται η βία από τα γήπεδα, τόσο θα αποκτά υπεραξία το προϊόν των ΠΑΕ και διαπίστωσε την προθυμία όλων να συνταχθούν και να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση υλοποίησης της αρχικής “δέσμης μέτρων”, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
* Σφικτό χρονοδιάγραμμα ενεργειών, προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας.
* Ορισμό υπεύθυνων ασφαλείας ανά ομάδα και ανά αθλητική εγκατάσταση, σε συνδυασμό με τον ορισμό συγκεκριμένου αστυνομικού συνδέσμου.
* Ενεργοποίηση του νόμου περί λεσχών οργανωμένων οπαδών και δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων.
* Επέκταση της εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του αθλητικού νόμου, με εξάλειψη των υφιστάμενων τοπικών και χρονικών περιορισμών.
* Περαιτέρω νομιμοποίηση κτήσεων και χρήσεων οπτικού υλικού.
* Έλεγχο και πιστοποίηση των security, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ, από Πολιτεία και ΕΠΟ.
* Ταχεία εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων αθλητικής βίας και εφαρμογή της δυνατότητας του Εισαγγελέα να επιβάλει περιοριστικούς όρους στους κατηγορουμένους έως και τη δίκη τους.
* Αναβάθμιση του ρόλου της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας στο συντονισμό των μέτρων ασφαλείας όλων των αγώνων.
* Πρόβλεψη επιβολής διοικητικών προστίμων σε περίπτωση κατοχής εισιτηρίου από μη νόμιμο κάτοχο.
Ο κύκλος των επαφών για το φλέγον ζήτημα της βίας στα γήπεδα συνεχίζεται με συνάντηση (αύριο Παρασκευή, 23 Αυγούστου) των δημοσιογραφικών ενώσεων, ΕΣΗΕΑ και ΠΣΑΤ και τις επόμενες ημέρες θα διευρυνθεί με συζητήσεις με τα προεδρεία των ΠΑΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: “Όταν υπάρχει ουσιαστική συνεργασία, όταν χτίζεται μια εμπιστοσύνη μέσα από ειλικρινή διάλογο, όταν βάζουν θέματα που εισακούονται από την Πολιτεία και οι διαδικασίες τρέχουν γρήγορα, είναι βέβαιο ότι υπάρχει χαμόγελο ικανοποίησης. Ωστόσο το μεγαλύτερο θέμα απ΄ όλα, πέρα από το φορολογικό που πραγματικά άκουσαν με πολύ μεγάλη ικανοποίηση και ελπίζουμε την επόμενη εβδομάδα να έρθει στη Βουλή, ένα από τα μεγαλύτερα θέματα ή το μεγαλύτερο θέμα, είναι η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της βίας στα ελληνικά γήπεδα.
Η συζήτηση δεν περιορίστηκε σε ευχολόγια ούτε σε ωραίες προθέσεις. Ανοίξαμε όλα τα χαρτιά στη σημερινή συζήτηση, η οποία ήταν συνέχεια μια σειράς συσκέψεων που είχα αρχικά με τον αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη και ακολούθως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης τον κ. Τσιάρα και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κ. Οικονόμου.
Συζητήσαμε με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου όλα τα ζητήματα που θεωρούμε ότι είναι άμεσα εφαρμόσιμα σε πρώτη φάση, ενώ βάλαμε ένα δεύτερο και ένα τρίτο στάδιο ζητημάτων που πρέπει να τρέξουμε. Υπάρχει συμφωνία και γι αυτό το λόγο είμαι βέβαιος, ότι πολύ σύντομα θα ξεδιπλωθούν από πλευράς του υπουργείου μας και ζητήματα που αφορούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.
Με τη δική μας την επίσπευση, την παρακολούθηση, θα γίνουν άμεσα νόμοι του κράτους και είμαι βέβαιος για την εφαρμογή τους και τα άμεσα αποτελέσματα, διότι και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ποδοσφαίρου καταλαβαίνουν, ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Θέλουμε όλοι και αυτό τουλάχιστον έγινε σαφές και σήμερα, να επιστρέψουν οι οικογένειες στα ελληνικά γήπεδα και αυτό θα το πετύχουμε όταν ψηφίσουμε νόμους, ή ενεργοποιήσουμε ήδη ψηφισμένους νόμους σωστά, οργανωμένα, καθαρά, δεν μιλήσουμε με μισόλογα, αλλά απεναντίας δούμε τα πράγματα κατάματα και δουλέψουμε οργανωμένα και μεθοδικά. Αυτό φάνηκε και σήμερα και τους ευχαριστώ για τη συνεργασία που έχουμε. Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα είναι ορατά, πολύ άμεσα στους έλληνες φιλάθλους”.
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της FIFA και της UEFA στον ελληνικό ποδόσφαιρο Πετρ Φούσεκ τόνισε: “Περιμένω ότι θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις γιατί αυτή ήταν μια πρώτη συζήτηση στη μακρά πορεία που θα ακολουθήσει. Χαίρομαι όμως που σήμερα ήταν η πρώτη ευκαιρία για όλους τους εμπλεκόμενους του ποδοσφαίρου να συζητήσουν για τα θέματα που αφορούν στο πως θα καταπολεμηθεί η βία κατόπιν της πρωτοβουλίας και της πρόσκλησης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αυγενάκη. Αυτό συνάδει με την προσπάθεια της FIFA και της UEFA για την καταπολέμηση της βίας στα ελληνικά γήπεδα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η UEFA και η FIFA έχουν συνδράμει ήδη με την τεχνογνωσία και με κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές οι οποίες προέρχονται από την εμπειρία της UEFA από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και από τους αντίστοιχους αγώνες.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την ανταλλαγή απόψεων και θέσεων που υπήρξε σήμερα και με τις θέσεις που εκφράστηκαν τόσο από το Υπουργείο όσο και από την ΕΠΟ, τη Super League 1 και τη Super League 2. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα διοργανωθεί από την UEFA το συνέδριο ασφαλείας της UEFA στην Αθήνα με τη συμμετοχή όλων των εταίρων και ελπίζω ότι μέσα από αυτό το συνέδριο θα μπορέσουμε να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στον συγκεκριμένο τομέα.
Η FIFA και η UEFA μπορούν να παρέχουν συμβουλές, τεχνογνωσία και καθοδήγηση. Είναι προφανές όμως ότι τα θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη και στην Αστυνομία επαφίενται στα χέρια της ελληνικής πολιτείας. Αυτό όμως είναι λογικό γιατί το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να λύσει αυτά τα θέματα, το θέμα της βίας από μόνο του. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την βοήθεια και τη συνεργασία της ελληνικής πολιτείας. Και είναι φυσικό αναπόφευκτο και είναι απαραίτητο να υπάρξει ο ρόλος που θα έχει ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Αυγενάκης σε αυτό”.
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, επισήμανε: “Είναι μια συζήτηση που έγινε σε συνέχεια άλλων συζητήσεων. Έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε σε ειδικότερα θέματα. Στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες, βήμα-βήμα θα κατευθυνθούμε στον στόχο που έχουμε χαράξει όλοι, ο οποίος είναι ένας και μοναδικός, η πάταξη της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Νομίζω ότι με όλες αυτές τις πρωτοβουλίες από την πλευρά του υπουργού, της Ομοσπονδίας και των λιγκών, θα φτάσουμε εκεί που πρέπει”.
Ο πρόεδρος της Super League 1, Μηνάς Λυσάνδρου, από την πλευρά του δήλωσε: “Με ικανοποίηση βλέπουμε κάποια αποτελέσματα να φαίνονται με αστραπιαία ταχύτητα. Δηλαδή πάγια αιτήματα, όπως για παράδειγμα η ελάφρυνση της φορολογίας, παίρνει σάρκα και οστά πάρα πολύ γρήγορα και γι αυτό ευχαριστούμε το υπουργείο για την πρωτοβουλία. Είναι γνωστό βέβαια, ότι είτε μιλάμε για οικονομικά, είτε για το θέμα της ασφάλειας και της βίας χρειάζεται συνεργασία όλων των φορέων, όχι μόνο των αθλητικών, αλλά και σε επίπεδο κυβέρνησης. Υπάρχουν θέματα που άπτονται διάφορων υπουργείων. Με πρωτοβουλία του υπουργείου αθλητισμού τα πράγματα προχωράνε πάρα πολύ γρήγορα. Η Σούπερ Λίγκα είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη του διαλόγου και θα συμμετέχει ενεργά για να έρθει και το επιθυμητό αποτέλεσμα”.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Super league 2 και της Football League Λεωνίδας Λεουτσάκος από την πλευρά του υπογράμμισε: “Έγινε μια πάρα πολύ καλή συζήτηση με τον Υφυπουργό, ο οποίος δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά σε θέματα ποδοσφαίρου. Μιλήσαμε για θέματα βίας στα οποία μας βρίσκει σύμφωνους σε κάποια μέτρα που πρέπει να πάρουμε και εμείς και η ΕΠΟ για το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ξανάρθει ο κόσμος στα γήπεδα. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο με τον Υπουργό, θέλει να βοηθήσει το ποδόσφαιρο και είμαστε μαζί του. Σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια θα είμαστε δίπλα στον Υπουργό. Έχει τόσο μεγάλη υπομονή ο Υπουργός και μπορεί και μας βλέπει και μας ακούει. Αυτό είναι καλό”.