Στην αλλαγή ισορροπιών στη σχέση της με την ΕΠΟ οδηγούν οι προτάσεις που κατέθεσε η Σούπερ Λίγκα στην ομοσπονδία και θα συζητηθούν σε καταστατική Γενική Συνέλευση τους επόμενους μήνες.
Ο συνεταιρισμός ζητά την ενίσχυση της εκπροσώπησής του στο ΔΣ και στη ΓΣ της ΕΠΟ. Επιδιώκει τη μείωση ή και την εξαφάνιση των ποσοστών που καταβάλει στην ομοσπονδία για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τις μεταγραφές.
Τέλος, προτείνει την εκπροσώπηση σε δικαιοδοτικά όργανα και επιτροπές, θέτοντας παράλληλα θέμα κατάργησης του θεσμού του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και τήρησης από την πλευρά της ΕΠΟ των όσων έχουν προβλεφθεί στο καταστατικό από το 2011 και αφορούν τη νόμιμη σύνθεση οργάνων με κραυγαλέο παράδειγμα αυτήν του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου.
Ειδικότερα η Σούπερ Λίγκα προτείνει στην ΕΠΟ:
Α) Να εκπροσωπείται στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΠΟ από τα 16 μέλη της (σ.σ. πλέον είναι 18). Δηλαδή να έχει 16 ψήφους, αντί για μία που έχει σήμερα. Αυτό επιχειρήθηκε να περάσει και στο παρελθόν αλλά επειδή καταψηφίστηκε από τρεις Ενώσεις (ΕΠΣ) δεν εγκρίθηκε από τον Πρωτοδικείο.
Β) Να αυξήσει τους εκπροσώπους της στο ΔΣ της ΕΠΟ σε δέκα. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι «η συμμετοχή μόλις πέντε εκπροσώπων του ανώτατου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος (επί συνόλου 21 μελών που απαρτίζουν το ΔΣ της ΕΠΟ) είναι προφανέστατα δυσανάλογη.
Γ) Η θέση του προέδρου της ΕΠΟ να είναι έμμισθη.
Δ) Να καταργηθεί ο θεσμός του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα και η ανάληψη των αρμοδιοτήτων να γίνει από τον πρόεδρο της Επιτροπής Εφέσεων. Αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα η Σούπερ Λίγκα ζητεί αντικατάσταση των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων με πρόσωπα που «να έχουν διατελέσει σε θέση εισαγγελικού λειτουργού στο χώρο της ποινικής δικαιοσύνης».
Ε) Τη μείωση από 5% σε 3% του ποσοστού που αποδίδεται από τη Λίγκα στην ΕΠΟ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η κατάργηση ή μείωση σε 3% του ποσοστού (5%) που προβλέπεται για τις μεταγραφές. Επίσης ζητείται η μη καταβολή ποσοστού στην περίπτωση μεταγραφής ποδοσφαιριστή από Ελληνική ΠΑΕ σε ομάδα του εξωτερικού.
ΣΤ) Την ανακατανομή των ποσών που προκύπτουν από τις πειθαρχικές ποινές που επιβάλλονται στις ΠΑΕ και είναι 60% υπέρ της ΕΠΟ και 40% υπέρ της Σούπερ Λίγκας σε 80% υπέρ της Σούπερ Λίγκας και 20% υπέρ της ΕΠΟ.
Η) Να οριστεί μέλος από τη Σούπερ Λίγκα στην Επιτροπή Ιδιότητας και Μεταγραφών, στην Επιτροπή Εφέσεων, στη Νομική και Οικονομική Επιτροπή. Όσον αφορά την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών προτείνεται, για τις υποθέσεις των ποδοσφαιριστών των ομάδων της κατηγορίας να λειτουργεί στους κόλπους της Σούπερ Λιγκ.
Θ) Καλεί την ΕΠΟ να εφαρμόσει το καταστατικό ως προς τη «συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων όπως προβλέφθηκε στην από Ιουλίου 2011 τροποποίηση του Καταστατικού το αργότερο έως την έναρξη της ποδοσφαιρικής περιόδου 2013 – 14».
*Πηγή – αναδημοσίευση: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ