Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Ανδρέας Γλυνιαδάκης, μίλησε για το φετινό πρωτάθλημα τη διακοπή, τις εξελίξεις, αλλά και για τον Άρη.
Αναλυτικά όσα είπε Yellow Radio 92,8:
«Μένουμε στο σπίτι και τηρούμε όλους τους κανόνες γιατί θεωρώ προσωπικά ότι έχω μεγάλη ευθύνη για το τι θα συμβεί και το πως θα επηρεαστούν οι ζωές των γονιών μας, των παππούδων μας. Όλος ο κόσμος το έχει εισπράξει σε μεγάλο βαθμό. Η πανδημία είναι πρωτόγνωρη για τον αθλητισμό και για όλη την κοινωνία. Προκύπτουν και με τον ΕΣΑΚΕ πολλά θέματα που πρέπει να μπούνε σε μια σειρά» είπε αρχικά ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης και συνέχισε…
Για το θέμα των μισθών των παικτών και τους ιδιοκτήτες των ομάδων:
Αυτό που σαν ΠΣΑΚ προσπαθούμε να εξηγήσουμε στους ιδιοκτήτες είναι ότι έχουν παιχτεί 20 από τις 26 αγωνιστικές μέσα σε ένα διάστημα 7 μηνών που ο αθλητής καλείται να προπονείται και να παίζει αγώνες. Για τις περισσότερες ομάδες το πρωτάθλημα θα έληγε σε ένα με ενάμιση μήνα το πολύ. Αυτό σημαίνει πως ο αθλητής έχει εκπληρώσει το 80% του συμβολαίου που υπόγραψε, ο μέσος όρος των συμβολαίων είναι 10μηνα.
Εμείς λοιπόν, ζητάμε από τους ιδιοκτήτες να αναγνωρίσουν ότι οτιδήποτε συμφωνηθεί, αν συμφωνηθεί ποτέ κάτι που το θεωρώ απίθανο πλέον, είναι να υπάρχει ένα ποσοστό όπως για παράδειγμα έκαναν οι Ιταλοί, που συμφωνήσαν με τους ιδιοκτήτες τους στην Ιταλική Λίγκα ότι πρέπει να είναι ποσοστιαίο το ποσό που θα εισπράξει κάποιος από το σύνολο του εκάστοτε συμβολαίου.
Ο μέσος όρος των ομάδων για έναν Έλληνα αθλητή, αν εξαιρέσουμε τις πρώτες τέσσερις ομάδες, είναι 20.000 ευρώ τον χρόνο. Οπότε, υπάρχουν πάρα πολλοί αθλητές που παίρνουν 10.000 ευρώ. Είναι ένα σημαντικό ποσό γιατί ένας αθλητής έχει διαφορετικές υποχρεώσεις από έναν εργαζόμενο. Ο αθλητής δεν έχει αγώνες για τρεις μήνες το καλοκαίρι αλλά πρέπει πληρώσει την διατροφή του που είναι διαφορετική, τον γυμναστή του, τον προπονητή μπάσκετ. Είναι πολύ σημαντικά τα χρήματα. Δεν μπορεί ένας αθλητής να κάνει τον σερβιτόρο για 3 μήνες και μετά να δοκιμάζει την τύχη του στην Α1.
Σε κάθε περίπτωση οι αθλητές που έχουν χαμηλό συμβόλαιο θα πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να διεκδικούν το όνειρο τους καλύπτοντας ολόκληρο το ποσό.
Για το γεγονός ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν τους αγώνες το καλοκαίρι:
Έχουν προκύψει, από την στιγμή που βγάλαμε την ανακοίνωση, διάφορα θέματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Το πρώτο είναι ότι η χώρα μας παραμένει σε καραντίνα, θα παραμείνει σίγουρα για όλο τον Απρίλιο, αυτό σημαίνει ότι παρατείνεται ακόμα περισσότερο ο χρόνος που ένας αθλητής δεν μπορεί καν να αθληθεί όπως πρέπει, που αυτό καθιστά πολύ επικίνδυνο να παίξει σε ένα μήνα από σήμερα ή δύο.
Και το δεύτερο και πιο άσχημο σενάριο είναι ότι το Ελληνικό μπάσκετ έχει 6 Αμερικανούς κατά μέσο όρο σε κάθε ομάδα. Αυτό σημαίνει ότι ένας Αμερικάνος στην Αμερική δεν μπορεί να βρει πτήση να έρθει πίσω και θα μπει σε καραντίνα 14 μέρες αν έρθει. Η Αμερική τείνει να γίνει η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα. Καταλαβαίνουμε πως δεν μπορούν αυτή την στιγμή να έρθουν οι παίκτες γιατί έχουν φύγει και έχουν πάει στα σπίτια τους. Είναι απίθανο να επιστρέψουν για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα.
Για την ιδέα να μειωθεί και ο αριθμός των Αμερικάνων και για το Ελληνικό μπάσκετ και για την Ελληνική οικονομία:
Εμείς έχουμε προτείνει από την προηγούμενη σεζόν ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικάνων, το έχουμε προτείνει και στις ομάδες και στους ιδιοκτήτες. Επειδή αντιλαμβανόμαστε την οικονομική δυσκολία που έρχεται, το μεγαλύτερο κίνητρο για έναν Έλληνα να παρακολουθήσει το μπάσκετ, πλέον, είναι να βλέπει Ελληνικά ονόματα στις φανέλες κάτι που τον έκανε να μπει στα γήπεδα και να παρακολουθήσει μπάσκετ και τις προηγούμενες δεκαετίες. Μην ξεχνάμε ότι την δεκαετία του 90′ το Ελληνικό μπάσκετ ήταν νούμερο της Ευρώπης.
Θεωρούμε σαν ΠΣΑΚ ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των ξένων για να μπορέσει ο Έλληνας να βρει χρόνο και να μπορέσει ο κόσμος να έρθει να δει ένα παιδί που το παρακολουθεί και θέλει να το δει να αναπτύσσεται. Θέλει να δει περισσότερους Έλληνες να παίζουν μπάσκετ στην Ελλάδα.
Αν υπάρχει αυτή η διάθεση από τους ιδιοκτήτες της Λίγκας:
Υπάρχουν ιδιοκτήτες που το σκέφτονται, αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να το ακούν. Σίγουρα οι ομάδες που παίζουν σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να έχουν Αμερικάνους γιατί αυτό τις καθιστά ανταγωνιστικές σε σχέση με τις ομάδες που παίζουν αλλά αυτό δεν απαγορεύει το ότι θα χρησιμοποιούν τους 4 ή 5 στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Το ότι υπάρχει ταλέντο στην Ελλάδα:
Το ταλέντο στην χώρα πάντα υπήρχε απλά έχουν αλλάξει οι προτεραιότητες. Ένα παιδί για να αναπτυχθεί, ένας αθλητής που έχει φτάσει τα 18 για να διεκδικεί θέση στην Α1 θα πρέπει να θέλει και τον απαραίτητο χρόνο. Όμως σε κανέναν αθλητή δεν του χρωστάει κανείς να παίζει μπάσκετ στην Α1 πρέπει να το διεκδικήσει μόνος του.
Και επίσης η γνώμη μας είναι ότι σίγουρα δεν υπάρχουν πολλοί αθλητές γιατί τα κίνητρα και τα οικονομικά αλλά και το να αθληθεί κάποιος σε υψηλό επίπεδο είναι τόσο επίπονο, που όλο και περισσότερα παιδιά επιλέγουν άλλους τρόπους να βιοποριστούν ή να κάνουν το χόμπι τους. Μόνο αν αδειάσουν θέσεις στην Α1 θα μπορεί ένα παιδί να διεκδικεί, γιατί και θα ανέβει και η τιμή του Έλληνα και θα βρει τον χρόνο της υποδοχής για να μπορέσει να διεκδικεί την θέση του και την αξία του στην αγορά.
Για το φετινό πρωτάθλημα και την απουσία του Ολυμπιακού:
Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι. Είναι κόσμημα για όλα τα γήπεδα της Α1 που αγωνίζεται. Είναι ξεκάθαρο ότι λείπει. Το πρωτάθλημα παρόλα αυτά παραμένει ανταγωνιστικό. Είναι ένα πρωτάθλημα σε πολύ καλό επίπεδο. Οι Ελληνικές ομάδες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που συμμετέχουν διεκδικούν 8άδα, που σημαίνει ότι είναι σε ένα πολύ καλό Πανευρωπαϊκό επίπεδο ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν και πάρα πολλά αρνητικά, αλλά αγωνιστικά το μπάσκετ που παίζεται από το σύνολο των ομάδων είναι σε πολύ καλό επίπεδο.
Για τον Άρη:
Ομάδες οι οποίες έχουν κάποιες οικονομικές εκκρεμότητες δεν πρέπει να παίζουν Ευρώπη γιατί δημιουργούν ακόμα περισσότερες και το κίνητρο ότι θα έρθουν καλύτεροι αθλητές αν παίξουν σε μια Ευρωπαϊκή διοργάνωση που δεν θα ερχόντουσαν διαφορετικά, δεν ισχύει.
Ο Άρης λοιπόν, δεν έπρεπε να παίξει Ευρώπη τα τελευταία χρόνια έχοντας τόσο πολλά χρέη. Παρόλα αυτά όσοι έχουν αγωνιστεί, και οι παίκτες και οι προπονητές, δίνουν το καλύτερο τους εαυτό και ο κόσμος το στηρίζει αυτό σε μεγάλο βαθμό γιατί καταλαβαίνει τις δυσκολίες.
Εμένα η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο Άρης πρέπει να είναι στην Basket League. Είναι μια ομάδα που πέρα από το ότι είναι ιστορική, είναι ένα φοβερό brand name που μπορεί να έχει τεράστιο μάρκετινγκ από πίσω του αλλά δεν το έχει εκμεταλλευτεί ούτε ο ΕΣΑΚΕ ούτε ο ίδιος ο Άρης αυτό το πράγμα όπως πρέπει.
Και φυσικά πρέπει να αλλάξει η στρατηγική της ομάδας περισσότερο στην ανάπτυξη νέων παιδιών και τις ευκαιρίες σε παιδιά που μπορούν να σταθούν σε αυτό το επίπεδο και όχι να παίζει στην ευρωπαϊκή διοργάνωση επειδή έχει προτάσσει η ιστορία του όταν τα χρέη μπορούν ανά πάσα στιγμή να τον υποβιβάσουν.
Πως θα είναι το μπάσκετ την επόμενη χρονιά:
Προσωπικά θεωρώ ότι θα δούμε τεράστιες αλλαγές και στην οικονομία και στον αθλητισμό. Δεν θα μπορούν οι πολύ μικροί χορηγοί που συντηρούν τις ομάδες να στηρίζουν οικονομικά. Όπως και οι μεγάλες χορηγίες θα μειωθούν πάρα πολύ γιατί τα πράγματα είναι αβέβαια και θα το εισπράξουμε όλοι. Θα δούμε μείωσή στο μπάτζετ, θα δούμε ομάδες που δεν θα καταφέρουν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Θα δούμε πράγματα που δεν τα έχουμε ξαναδεί και το καλοκαίρι αυτό θα είναι πολύ δύσκολο για όλες τις ομάδες.
Για τα Προολυμπιακά τουρνουά:
Τα Προολυμπιακά τουρνουά επειδή έχω αγωνιστεί κι εγώ είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θα πρέπει να πάρεις ένα εισιτήριο που παίζεις με δύσκολες ομάδες και χωρίς χρόνο προετοιμασίας. Είναι κάτι πολύ δύσκολο αλλά παρόλα αυτά η Εθνική κρατάει και μια ταυτότητα αυτής της συνοχής ότι οι παίκτες είναι αγαπημένοι, υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον όσοι κι αν κληθούν σε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα να παίξουν τιμούν με την παρουσία τους και την φανέλα και τον κόσμο που τους χειροκροτεί. Αυτό θα πρέπει άλλωστε να κάνουμε γιατί δεν έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις σταθερότητας όπως θα μπορούσε να κάνει η Εθνική ώστε να μπορούσαμε να έχουμε και περισσότερες απαιτήσεις.
Για το αν τα… παράθυρα της FIBA καταφέρουν να κάνουν καλό:
Τα παράθυρα της FIBA έχουν ένα καλό στοιχείο και γι’ αυτό δημιουργήθηκαν, ότι μπορεί το φίλαθλο κοινό μια χώρας να θαυμάσει την Εθνική του ομάδα μέσα σε μια σεζόν στην ίδια του την χώρα, που όπως ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια αν προκρινόσουν αγωνιζόσουν στο εξωτερικό.
Το άσχημο είναι ότι το πρόγραμμα των αθλητών είναι πάρα πολύ πιεσμένο και θα πρέπει άμεσα και η Euroleague και FIBA και οι ίδιες οι ομάδες να αλλάξουν και την διάρκεια της προετοιμασία από ενάμιση μήνα σε λιγότερο από έναν μήνα και την διάρκεια των πρωταθλημάτων και την διάρκεια της προπόνησης, γιατί τρία ματς την εβδομάδα και δυο ή τρία παράθυρα μέσα στην σεζόν καταλαβαίνουμε τι επιβάρυνση είναι για έναν αθλητή. Πρέπει να λειτουργήσουν όλα αυτά πολύ διαφορετικά αλλά δυστυχώς θα συνεχίσουμε να τα βιώνουμε ως τραυματισμούς και όχι ως πρόληψη.