Ο Σπύρος Γκόντας με αφορμή το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης, εξέφρασε τις απορίες του, μοιράστηκε τις σκέψεις του για τα όσα πρέπει να γίνουν και στάθηκε στο «φλέγον» ζήτημα της διαιτησίας.
Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση των «αιώνιων» προέδρων. Όπερ και σημαίνει ότι η τρέχουσα θητεία του Γιώργου Βασιλακόπουλου θα είναι και η τελευταία στον προεδρικό θώκο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
O Σπύρος Γκόντας, ο οποίος σημειωτέον βρίσκεται στα δικαστήρια με τον ισχυρό άνδρα της ΕΟΚ για καταβολή διαφυγόντων κερδών από τη στιγμή που δεν μπορούσε να «σφυρίξει» στα ματς της EKO Basket League, μίλησε στο gazzetta.gr και εξέφρασε την δική του άποψη για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Άλλωστε είναι ένας άνθρωπος του μπάσκετ, ο οποίος τοποθετείται συχνά δημοσίως για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, μέσω των social media.
Αναλυτικά τα όσα είπε: «Επειδή είναι προς διαβούλευση το νομοσχέδιο και επειδή έχουμε δει πάρα πολλούς αθλητικούς νόμους να αλλάζουν και να μην κατατίθενται, σαν ιδέα, είναι το καλύτερο. Τώρα τι θα γίνει στην πράξη, περιμένουμε να το δούμε. Υπάρχουν και πολλές λεπτομέρειες. Όπως ποιοι θα μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα και να μην ισχύει αυτό που είχε προβλέψει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΟΚ. Ότι πρέπει να είσαι μέλος κάποιου σωματείου και να μην δίνει το δικαίωμα σε αθλητές με έναν συγκεκριμένο αριθμό συμμετοχών στην Εθνική ομάδα να βάλουν υποψηφιότητα. Αυτό δεν γίνεται πουθενά σε όλη την Ευρώπη. Γιατί να είσαι μέλος σωματείου για έναν χρόνο προκειμένου να βάλεις;
Και συνέχισε: «Έχει σημασία και το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Μπορεί να προβλέπεται να γίνουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του χρόνου αλλά θα έχουν ξεκινήσει τα πρωταθλήματα και θα πρέπει να έχει προβλεφθεί ο χρόνος. Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Δεν μπορεί να αποφασίζεις ότι είναι τρεις οι περίοδοι για τον πρόεδρο. Και αν παραμείνει μέλος; Γιατί το νομοσχέδιο το προβλέπει. Έχει συμβεί και στο παρελθόν με τον Βασιλακόπουλο. Μπορεί να παραμείνει γενικός γραμματέας και να βάλει κάποιον αχυράνθρωπο. Όταν ήταν στην FIBA Europe ήταν μέλος στην ΕΟΚ και ουσιαστικά εκείνος έκανε κουμάντο στην Ομοσπονδία.»
Μάλιστα στάθηκε και στον τρόπο που θα έπρεπε να γίνονται οι εκλογές στην ΕΟΚ: «Πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα η διαδικασία των εκλογών. Είναι σημαντικό να ψηφίζουν οι Ενώσεις κατά τόπους. Ποιος καλύπτει τα έξοδα του σωματείου από την Θράκη ή από τα Γιάννενα για να έρθουν στην Αθήνα; Υπάρχουν κάποια σωματεία φιλικά προσκείμενα στην διοίκηση της εκάστοτε ομοσπονδίας. Δεν είναι μόνο το μπάσκετ. Θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σε όλα τα σωματεία να ψηφίσουν. Το 70%-80% δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν. Δεν μπορούν να κατέβουν για να ψηφίσουν. Και έρχονται κάποιοι με εξουσιοδότηση. Και πάλι είναι λίγοι. Γιατί δεν γίνονται οι εκλογές κατά τόπους στις Ενώσεις; Και εκεί καθένας θα μπορεί να ψηφίσει. Εγώ λέω έναν τρόπο που είναι πιο εφικτός και πιο οικονομικός.»
Ποιος όμως θα μπορούσε να είναι ο κατάλληλος για διάδοχος του Γιώργου Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ: «Πρέπει να υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να εμπνέει. Να μπορεί να ενώσει. Αυτό είναι πολύ βασικό. Αυτοί που μπορούν να το κάνουν είναι πολύ λίγοι. Πέντε-έξι; Παλιοί αθλητές κυρίως. Κάποιος παλιός παράγοντας δεν πιστεύω ότι μπορεί να ενώσει. Στο μυαλό μου υπάρχει ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, τέτοιοι άνθρωποι θα έπρεπε να είναι επικεφαλείς. Βέβαια το να διευθύνει κάποιος μια ομοσπονδία, δεν είναι εύκολο πράγμα. Χρειάζεσαι γνώσεις, τεχνοκράτη, βοήθεια, πάρα πολλά πράγματα. Και έτσι όπως είναι η ομοσπονδία χρειάζονται πολλές αλλαγές. Για την ακρίβεια, τα πάντα πρέπει να αλλάξουν.»
Όσο για το φλέγον ζήτημα της διαιτησίας και το γεγονός ότι έχει επηρεάσει την κόντρα Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού; «Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η κατάσταση για μας. Η Ελλάδα και το ελληνικό μπάσκετ πληρώνουν την κόντρα μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Γιατί υπάρχει αυτή η κόντρα; Γιατί η διαιτησία στην Α1 να ανήκει στην ΕΟΚ; Θα έπρεπε λοιπόν, το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε διοίκηση, να άνηκε η διαιτησία στην διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Ώστε η ΕΟΚ να εκπροσωπεί το πραγματικό ελληνικό μπάσκετ. Ποιος είναι ο λόγος να έχει η ΕΟΚ την διαιτησία στην Α1; Ας μου πει κάποιος έναν λόγο. Έναν. Να έχει μεν την επίβλεψη, αλλά όλα τα διαδικαστικά και όλα τα προβλήματα που προκύπτουν να μεταφέρονται στον ΕΣΑΚΕ. Πληρώνουμε αυτό που επικράτησε από την αρχή. Έτσι ξεκίνησε, έτσι έμεινε. Η διαιτησία δίνει εξουσία. Είναι δυνατόν να είναι διχασμένη η Εθνική ομάδα από Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς επειδή η διαιτησία έχει δημιουργήσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει; Γιατί;»
Κλείνοντας εξέφρασε την αισιοδοξία αν και όπως είπε υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα: «Σίγουρα υπάρχει διάθεση. Αν γίνει εφικτό θα το δούμε. Όπως είπα πολλά σχέδια νόμου δεν προχώρησαν, αλλά από την Υφυπουργό φαίνεται να υπάρχει αυτή η διάθεση. Υπάρχει βέβαια και ο κίνδυνος να αλλάξουμε αλλά να πάμε προς το χειρότερο. Υπάρχει και το θέμα των συμπεριφορών. Αυτό που έγινε με εμάς για παράδειγμα. Ας υπήρχε μια απόφαση που να έλεγε, ότι όποιος παίζει EuroLeague θα τιμωρείται. Εδώ δεν υπήρχε καν απόφαση. Έγινε αυθαίρετα. Καθένας κάνει ό,τι θέλει. Αν δεν αλλάξουν συμπεριφορές, τι θα γίνει; Μια από τα ίδια. Ακόμα και αν φύγει ο Βασιλακόπουλος. Είναι ένα τρικ της Πολιτείας για να φύγουν κάποιοι που έχουν ριζώσει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Θα γίνει το ένα βήμα από τα 100. Υπάρχουν άλλα 99 βήματα που πρέπει να διανυθούν. Δεν θα έρθει η σωτηρία μόνο με αυτό”.
Πηγή: gazzetta.gr