Πολύγλωσσος, διπλωμάτης και καλός ψυχολόγος πρέπει να αποδειχθεί ο Μίχαλ Πρόμπιερζ, για να πετύχει στον πάγκο του Άρη, όπως υπογράμμισε ο Γιάτσεκ Γκμοχ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πολωνική ιστοσελίδα ekstraklasa.net.
Ο 72χρονος Πολωνός χαρακτήρισε τα αποδυτήρια της ομάδας «πύργο της Βαβέλ», υποστηρίζοντας ότι ο Σάκης Τσιώλης απέτυχε στην σωστή διαχείριση ενός τέτοιου ρόστερ αποτελούμενου από 36-37 παίκτες.
Ο παλαίμαχος προπονητής, ο πρώτος Πολωνός που είχε θητεύσει στους «κίτρινους», επισήμανε αρχικά ότι ο 39χρονος συμπατριώτης του δεν θα έχει εύκολο έργο: «Ο πήχης βρίσκεται ψηλά για τον Πρόμπιερζ. Παρέλαβε μια ομάδα που έχει τεράστιες φιλοδοξίες, αλλά ούτε μία νίκη μέχρι στιγμής. Του εύχομαι ολόψυχα το καλύτερο, αλλά θα έχει αναμφίβολα πολύ δύσκολο έργο. Κάθε προπονητής στην Ελλάδα κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα, εκτός ίσως από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ο Άρης δεν έχει κάποιον πλούσιο ιδιοκτήτη και κουμάντο κάνουν οι οπαδοί του, που εκλέγουν τη διοίκηση. Σε τέτοιες ομάδες είναι δύσκολο να δουλέψεις, όταν δεν έρχονται θετικά αποτελέσματα».
Στην συνέχεια, αφού αστειεύτηκε με τον παραλληλισμό του Πρόμπιερζ με τους Ζοσέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρντιόλα, ανέδειξε το πρόβλημα του μεγάλου και ετερόκλητου ρόστερ του Άρη, τονίζοντας ότι ο νέος προπονητής θα πρέπει να μάθει άμεσα να συνεννοείται με τους παίκτες του:
«Δεν είναι κακό να ταυτίζεται κανείς με κάποιον που θαυμάζει. Θα πρέπει όμως ο Πρόμπιερζ να μιμηθεί το Μουρίνιο και τον Γκουαρντιόλα και στο κομμάτι της γλωσσομάθειας. Γνωρίζει γερμανικά και μάλιστα πολύ καλά, αλλά αυτό ίσως δεν είναι αρκετό. Τα αποδυτήρια του Άρη είναι πραγματικός πύργος της Βαβέλ. Χρειάζεται να ξέρει κανείς τουλάχιστον πέντε γλώσσες για να συνεννοηθεί με τους 36-37 παίκτες. Η διαχείριση ενός τόσο μεγάλου συνόλου, ήταν και το σημείο όπου απέτυχε ο παλιός παίκτης μου στη Λάρισα και βοηθός μου στον Πανιώνιο, Σάκης Τσιώλης. Είναι δύσκολο να προσεγγίσεις έναν παίκτη, όταν του μιλάς μέσω μεταφραστή».
Πάνω σ’ αυτό το πρόβλημα, ο πολύπειρος Γκμοχ είχε να προτείνει μια δική του, δοκιμασμένη λύση: «Όταν ήμουν προπονητής στον Ιωνικό, είχα αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Τελικά έδωσα εντολή σ’ όλους τους ξένους παίκτες να μάθουν τις 100 βασικές ελληνικές λέξεις. Πάνω σ’ αυτή τη βάση, κάναμε τη δουλειά μας ευκολότερη».
Καταλήγοντας, ο 72χρονος Πολωνός επισήμανε ότι οι Έλληνες χρειάζονται… ειδική μεταχείριση και δεν σηκώνουν τις προσβολές: «Πρέπει επίσης να προσέξει τη νοοτροπία των Ελλήνων. Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις μαζί τους, αρκεί να μην τους προσβάλεις. Να μη θίξεις την τιμή τους. Οφείλεις να είσαι διπλωμάτης. Επίσης, επιβάλλεται να είσαι καλός ψυχολόγος. Δεν μπορείς να ρίχνεις το βάρος μιας αποτυχίας στους παίκτες ή στο διαιτητή. Επιτρέπεται να κατηγορείς το διαιτητή, αλλά μόνο κάπου – κάπου! Και κυρίως, να φέρνεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν καλοί ή μέτριοι προπονητές, στα μάτια των φιλάθλων. Υπάρχουν μόνο ιδιοφυίες και ανίκανοι».