ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Για τις πλαστές ενημερότητες: περιπέτειες με την δικαιοσύνη για Ντέμη και Ρέμο

Προς την άσκηση ποινικών διώξεων για τρία κακουργήματα οδεύει μια πολύ «βαριά» δικογραφία, που αφορά το σκάνδαλο με τις πλαστές, ή μη έγκυρες, ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, τις οποίες κατέθεταν ποδοσφαιρικές ομάδες στην ΕΠΟ, προκειμένου να κάνουν μεταγραφές και να αποκομίζουν οφέλη, τα οποία μόνο από τις χορηγίες του ΟΠΑΠ υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 2.615.760 ευρώ.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χάρης Λακαφώσης ολοκλήρωσε την προκαταρκτική έρευνά του και βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης του συνταρακτικού αποδεικτικού υλικού που έχει στα χέρια του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας και της χρήσης πλαστού εγγράφου σε βάρος των προέδρων 27 ομάδων, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στο κάδρο των ευθυνών, εκτός από τους προέδρους των 27 ΠΑΕ, θα βρεθούν και πρόσωπα που συμμετείχαν στη διακίνηση των πλαστών φορολογικών ενημεροτήτων, όπως δικηγόροι κ.ά.

Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας και ενδεχομένως ένα σκαλί πριν από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος τους βρίσκονται ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος, κατά κόσμον Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος ήταν ένα χρονικό διάστημα πρόεδρος της ομάδας του Ηρακλή, και ο Ντέμης Νικολαΐδης, κατά κόσμον Θεμιστοκλής Νικολαΐδης, ο οποίος επίσης διετέλεσε πρόεδρος της ΑΕΚ.

Τόσο ο Αντώνης Ρέμος όσο και ο Ντέμης Νικολαΐδης, όπως και ακόμη 25 πρόσωπα που ήταν ή είναι ακόμη πρόεδροι των 27 ΠΑΕ, οι οποίες εμπλέκονται στο σκάνδαλο, κλήθηκαν και έδωσαν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για τα διερευνώμενα αδικήματα, γεγονός που -σύμφωνα με δικαστικές πηγές- δείχνει την πορεία της δικαστικής έρευνας προς την άσκηση κακουργηματικών διώξεων.

Οι υπόλοιπες ΠΑΕ, σε βάρος των οποίων κινήθηκε η εισαγγελική έρευνα, είναι οι: Nίκη Βόλου, Νέα ΠΑΕ Καβάλας, ΤΑΠ Παναιγιάλειος, Ολυμπιακός ΣΦ Χερσονήσου, ΠΑΕ Ιωνικός, Αθλητικός Σύλλογος Σαλαμίνας ο Αίας, ΠΑΟ Αγ. Δημητρίου, ΠΑΕ Ενωση ΑΟ, Πανασπροπυργιακός ΑΟ, Δόξα Ασπροπυργιακού, Προοδευτική Ενωση Νίκαιας Κορυδαλλού Πειραιώς Ποδοσφαιρική ΑΕ, Εθνικός Μάνης, Αναγέννηση Καρδίτσας, Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας η Αναγέννηση, Αθλητικός Σύλλογος Κασσάνδρα – Ολυμπιακός, Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος Καλαμαριάς ο Απόλλων 1926, Αθλητικός Ομιλος ΠΑΕ Χαϊδαρίου, Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος ΓΑΣ Βέροια, ΠΑΣ Κόρινθος, ΠΑΕ Αιγάλεω, ΑΠΣ Μακεδονικός Νεαπόλεως, Πατραϊκός Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Σύλλογος – ΠΑΕ Παναχαϊκή 2005, Αιολικός, ΠΑΕΕ Ναυπακτιακός Αστέρας, ΠΑΕ Αχαρναϊκός, Αθλητικός Σύλλογος Λαμία και Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πανθρακικός.

Η υπόθεση κατέληξε στη Δικαιοσύνη μετά την αιφνιδιαστική έφοδο που είχαν κάνει στα γραφεία της ΕΠΟ, στις 4 Νοεμβρίου του 2013, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Χάρης Λακαφώσης και Αριστείδης Κορρέας, όπου είχαν κατασχεθεί φάκελοι και σκληροί δίσκοι με στοιχεία για ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες επαγγελματικών ομάδων ποδοσφαίρου, που αφορούσαν τα έτη 2006-2007 και 2011-2013.

Ο εισαγγελέας κ. Λακαφώσης στη συνέχεια επέκτεινε την έρευνα σε βάθος δεκαετίας, με αποτέλεσμα να ελεγχθούν τελικά 162 Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες και 5.000 ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες, που προσκομίστηκαν από τις ΠΑΕ.

Εκατό σελίδες πόρισμα
Οπως αναφέρεται στο 100σέλιδο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία διενήργησε την έρευνα με παραγγελία του εισαγγελέα, εντοπίστηκαν 57 πλαστές ή νοθευμένες ενημερότητες, εκ των οποίων οι 14 ήταν αποδεικτικά ενημερότητας για χρέη προς το Δημόσιο και 43 βεβαιώσεις ασφαλιστικής ενημερότητας. Επιπλέον, στον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι προσκομίστηκαν ως δικαιολογητικά συνολικά 9 γνήσιες ενημερότητες, οι οποίες όμως δεν ήταν έγκυρες, καθώς είχαν χορηγηθεί για άλλον εργοδότη (αφορούσαν ερασιτεχνικά σωματεία), είτε επρόκειτο για υπηρεσιακά σημειώματα ενδοϋπηρεσιακής χρήσης είτε για βεβαιώσεις οφειλής.

Με πολύ ξεκάθαρο τρόπο περιγράφονται στο πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας τα οφέλη που αποκόμιζαν οι ποινικά ελεγχόμενες ομάδες.

 

«Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου», αναφέρεται, «εξασφάλιζαν τη συμμετοχή και παραμονή τους στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, τις αντίστοιχες αγωνιστικές περιόδους, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, καθώς εισέπρατταν χρηματικά ποσά υπό τη μορφή χορηγιών από την ΟΠΑΠ ΑΕ. Συγκεκριμένα, κατά τα έτη των μεταγραφικών περιόδων, που προσκομίστηκαν οι πλαστές ενημερότητες, όπως προκύπτει από το 23/05/14 έγγραφο της ΟΠΑΠ ΑΕ και το υπ’ αριθμόν 96036 από 11/06/14 έγγραφο της Ενωσης Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Β’ Εθνικής Κατηγορίας, τα νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στα έγγραφα αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 102 του Ν. 2725/99 ”Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και άλλες διατάξεις”, όπως τροποποιήθηκε, με άρθρο του Ν. 3057/02 ”Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις”, λόγω της συμμετοχής τους στις επαγγελματικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, εισέπραξαν ως χορηγίες από την ΟΠΑΠ ΑΕ χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 2.615.760 ευρώ».

Για την ομάδα του Ηρακλή, στην οποία ηγείτο τότε ο Αντώνης Ρέμος, το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η υπ’ αριθμ. 4835 από 29/12/09 βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας φερόμενη ως εκδοθείσα από το ΙΚΑ Καλαμαριάς, με επωνυμία εργοδότη Ηρακλής ΠΑΕ, ΑΦΜ … και με ημερομηνία λήξης ισχύος 29/01/10 δεν είναι γνήσια. Ειδικότερα, αναφορικά με την τεκμηρίωση της πλαστότητας του εν λόγω εγγράφου επισημαίνεται ότι την 30/09/09 από την ανωτέρω υπηρεσία εκδόθηκε η 4535 βεβαίωση στον ίδιο εργοδότη, της οποίας το περιεχόμενο νοθεύτηκε ως προς τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία έκδοσης και λήξης».

Και σε άλλο σημείο: «Το ανωτέρω νομικό πρόσωπο, όπως αναλυτικά τεκμηριώθηκε, ως εργοδότης δεν κατέβαλλε τις απαιτητές ασφαλιστικές εισφορές μηνών 8/9, 9/9, 10/9 και 11/9, οι οποίες ανέρχονταν στο ποσό των 79.956,74 ευρώ, παρά ταύτα, εν γνώσει των νόμιμων εκπροσώπων αυτού, προσκομίστηκε η εν λόγω πλαστή βεβαίωση, με το περιεχόμενο της οποίας ισχυριζόταν ψευδώς ότι είχε εκπληρώσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Συνεπεία αυτού πέτυχε την έκδοση δελτίων αθλητικής ιδιότητας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών για λογαριασμό του.

Η ανωτέρω ΠΑΕ, μη τηρώντας τις νόμιμες προϋποθέσεις, ενίσχυσε την αγωνιστική δυναμικότητά της, προσπορίζοντας όφελος και ταυτόχρονα απέκτησε συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των ομάδων, που την ίδια περίοδο ανταγωνίζονται στο αντίστοιχο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας, καθώς οι τελευταίες κατέβαλλαν σημαντικά ποσά, στο πλαίσιο εκπληρώσεως των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, με αποτέλεσμα το διαθέσιμο από μέρους τους κεφάλαιο, για μετεγγραφές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, είχε μειωθεί κατά το ύψος των ποσών αυτών και κατά συνέπεια η αγωνιστική ενίσχυσή τους επιτυγχάνονταν σε ήσσονα βαθμό. Μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου η ανωτέρω ΠΑΕ εξασφάλισε τη συμμετοχή και παραμονή της στο παραπάνω επαγγελματικό πρωτάθλημα, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος, καθώς έλαβε χορηγία από την ΟΠΑΠ ΑΕ συνολικού ποσού 160.000…».

Πρόσωπα και στοιχεία
Για την ΑΕΚ το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Σύμφωνα με ευκρινές αποτύπωμα τηλεομοιοτυπίας, που φέρει το ανωτέρω έγγραφο, μέσω της οποίας απεστάλη, προκύπτουν οι ακόλουθες συνθήκες εσωτερικής διακίνησης στην ΕΠΟ, ημερομηνία και ώρα αποστολής: 28/06/07 ? 13.55, αποστολέας: ΕPO και αριθμός κλήσης τηλεομοιοτυπικής συσκευής (αποστολέα): +30 21093… Η εν λόγω πλαστή βεβαίωση εστάλη για λογαριασμό της ”ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”, με το υπ’ αριθ. 19014 από 27/06/07 συνοδευτικό έγγραφο, με θέμα ”Ασφαλιστική και Φορολογική Ενημερότητα” και στο περιεχόμενό του διατυπώνονται τα ακόλουθα: Με την παρούσα σας αποστέλλουμε 1 Φορολογική και 1 Ασφαλιστική Ενημερότητα προς γνώση για τις έννομες συνέπειες και υπογράφεται από φυσικό πρόσωπο με στοιχεία ”Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος” με σημείωση ”Με τιμή για την ΠΑΕ ΑΕΚ – Γενικός Διευθυντής Τα στοιχεία ταυτότητας του φερόμενου φυσικού προσώπου, που φέρεται ως υπογράφων στο προαναφερόμενο κείμενο, δεν διακριβώθηκαν από την Υπηρεσία μας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει το πόρισμα: «Σύμφωνα με ευκρινές αποτύπωμα τηλεομοιοτυπίας, που φέρει το ανωτέρω έγγραφο, μέσω της οποίας απεστάλη, προκύπτουν οι ακόλουθες συνθήκες διακίνησης με παραλήπτη την ΕΠΟ, ημερομηνία και ώρα αποστολής: 11/05/07 – 15.31, αποστολέας: EPO και αριθμός κλήσης τηλεομοιοτυπικής συσκευής (αποστολέα): Η εν λόγω πλαστή βεβαίωση εστάλη για λογαριασμό της ”ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ”.

Επισημαίνεται ότι συνοδευτικό έγγραφο του εν λόγω πλαστού αποδεικτικού εστάλη το από 11/05/2007, με αποδέκτη ”ΕΠΟ, Υπ’ όψιν κου Καραγκιόζη”, θέμα ”πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας”, στο περιεχόμενο του οποίου διατυπώνονται τα ακόλουθα: ”Kε Καραγκιόζη, σας υποβάλλουμε το από 30/04/2007 Αποδεικτικό – πιστοποιητικό ενημερότητας, για χρέη προς το δημόσιο – φορολογικής της ΠΑΕ ΑΕΚ, με λήξη την 30/05/2007- και υπογράφεται από φυσικό πρόσωπο με στοιχεία ”Χάρης Γρηγορίου” και ιδιότητα ”Ο πληρεξούσιος Δικηγόρος”. Από την έρευνα της υπηρεσίας μας, αναφορικά με τα στοιχεία ταυτότητας του φυσικού προσώπου, που φέρεται ως υπογράφων στο ως άνω συνοδευτικό έγγραφο, διακριβώθηκε ότι πρόκειται για τον Γρηγορίου Θεοχάρη του […] και της […]».

Και συμπληρώνεται: «Επίσης όπως επισημάνθηκε προηγούμενα, το φυσικό πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται το προαναφερόμενο έγγραφο είναι ο Καράς Ανδρέας του Νικολάου».

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

To Top