Χωρίς καμία συζήτηση για την άμεση διευθέτηση του ελληνικού χρέους –μια συζήτηση που θα ξεκινήσει αργότερα το φθινόπωρο-, σαφείς τοποθετήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο επεισόδιο για «επαναδιαπραγμάτευση» των όρων του Μνημονίου και το ξεκάθαρο μήνυμα πως το Eurogroup περιμένει από την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει στο ακέραιο το τρίτο Μνημόνιο.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κωδικοποιηθούν τα συμπεράσματα της συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.
Όλοι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων που συμμετείχαν στη διαδικασία ξεκαθάρισαν πως δεν υπάρχει πλέον άλλο περιθώριο για να χαθεί περαιτέρω χρόνος από την Αθήνα και σε αυτό το πλαίσιο τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ και της Κομισιόν συνεργάζονται ήδη με την υπηρεσιακή κυβέρνηση, κυρίως σε μέτρα που δεν απαιτούν νομοθετικό έργο.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοκσοβισί υποστήριξε πως η επόμενη ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τη Βουλή μετά τις εκλογές, θα πρέπει να υποστηρίξει με ισχυρή πλειονοψηφία την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ενώ υπογράμμισε πως τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έως τα μέσα Οκτωβρίου, περιλαμβάνουν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, την πλήρη ανεξαρτησία της διεύθυνσης εσόδων αλλά και η κατάρτισή του προϋπολογισμού για το 2016, ώστε να εκταμιευθούν 1 έως 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.
Μάχη με τον χρόνο ως τα μέσα Οκτωβρίου
Στο ζήτημα μιας πιθανής επαναδιαπραγμάτευσης όρων του Μνημονίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως αλλαγές στη συμφωνία μπορούν να υπάρξουν μόνο σε επιμέρους ζητήματα και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει «νέο κύκλος διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους και δανειστές της. Κατηγορηματικός ως προς αυτό το ενδεχόμενο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια, η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας πως δεν «υπάρχει σχέδιο Β». Η εφαρμογή των συμφωνηθέντων αποτελεί μονόδρομο αυτή τη στιγμή τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωζώνη, και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που η αξιολόγηση του Οκτωβρίου από την τρόικα είναι αρνητική, η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση.
Η συμμετοχή του ΔΝΤ και το ζήτημα του χρέους
Η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας κρίνεται απαραίτητη από όλους τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όσο και από συγκεκριμένα κράτη-μέλη. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί την χαρακτήρισε «πολύ πιθανή», ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επανέλαβε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει στο διοικητικό του συμβούλιο την πιθανότητα συμμετοχής του στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά έπειτα από την πρώτη αξιολόγηση και αφού έχουν προσχωρήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως στα εργασιακά.
Αναφορικά με την άρση ή τον περιορισμό των capital controls, το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ υπογράμμισε πως αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ μιλώντας για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε πως υπάρχουν 10 δισ. ευρώ στον ESM, τα οποία όμως δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν το τέλος Οκτωβρίου, όταν και θα ολοκληρωθούν τα «τεστ αντοχής».
Πηγή: protothema.gr