Γιατί η κυβέρνηση αφήνει να πλανάται το φάσμα της χρεοκοπίας

Αγεφύρωτες φαίνεται πως παραμένουν οι αποστάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, αφού η περίφημη λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν φαίνεται να καλύπτει τους εταίρους, ενώ την ίδια ώρα το φάσμα της χρεοκοπίας πλανάται πάνω από την Ελλάδα.

Μπορεί κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group, ωστόσο οι πληροφορίες που θέλουν την ημερομηνία διεξαγωγής του Eurogroup να απομακρύνεται (δεν αναμένεται πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα) πρακτικά δίνουν παράταση στο κλίμα ασφυξίας για την Ελλάδα με την ελληνική οικονομία να έχει στεγνώσει.

ΕΕ: Εκθεση ιδεών η λίστα

Ενδεικτικό είναι πως η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον οριακή, με κοινοτικούς αξιωματούχους να διαρρέουν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τη λίστα «έκθεση ιδεών». Μάλιστα αναφέρουν πως στο Euro Working Group της Τετάρτης δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ουσιαστική απόφαση δημιουργώντας έτσι συνθήκες οικονομικής πολιορκίας για την Ελλάδα. Οσο πλησιάζει η 9η Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη), ημερομηνία που η χώρα πρέπει να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις, η οικονομική ασφυξία θα φέρνει όλο και πιο κοντά τον εφιάλτης της χρεοκοπίας, τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει διαλύσει ακόμα.

Σενάριο στάσης πληρωμών

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσεων επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο της στάσης πληρωμής και έκτακτων μέτρων, όπως περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) η οποία θα συμπέσει με το τετραήμερο της αργίας στην Ελλάδα για το Πάσχα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός καλείται στην παρούσα φάση να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ… δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων:

  •     Από τη μία έχει μπροστά του τις απαιτήσεις των θεσμών. Οι διεργασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά και η «τρόικα» ζητά μέτρα με απόδοση.
  •     Από την άλλη, οι βουλευτές του που εξελέγησαν με σημείο αιχμής τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στους ψηφοφόρους τους για οπισθοχωρήσεις.

Ολονύχτια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου

Μπορεί το κυβερνητικό συμβούλιο να άναψε το πράσινο φως για την αποστολή της ελληνικής λίστας των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και θα  επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας, ωστόσο η ολονύχτια σύσκεψη φανερώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε χρόνο και αρκετά επιχειρήματα για να μπορέσει να πείσει όλους τους υπουργούς.

Φωνές στην πολιτική γραμματεία

Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν ξανά ισχυρές φωνές, που ζητούν σύγκρουση μέχρι τέλους με τους δανειστές. Ωστόσο το κλίμα χαρακτηρίστηκε καλό αφού ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λήψη υφεσιακών μέτρων, τη μείωση συντάξεων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Οι «κόκκινες γραμμές» πάντως φαίνεται πως είναι σε αντίθετη πορεία με τα όσα ζητούν οι δανειστές. Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα τη μείωση των συντάξεων, κάτι που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε.

Μάχη στη Βουλή με τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας

Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων έρχεται απόψε το βράδυ στις 20:00 -προς συζήτηση- η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, με τη «σφραγίδα» του Γιάνη Βαρουφάκη, και η οποία προβλέπει παράταση της δανειακής σύμβασης. Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει το Σώμα για τα θέματα που έχει ανοίξει με τους δανειστές, να περιγράψει τις ενέργειες των διαπραγματεύσεων που δεσμεύθηκαν να προωθήσουν ελληνική πλευρά και δανειστές και να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» των επιλογών της για το επόμενο διάστημα.

Τα διλήμματα που θα θέσει ο Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς

Η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως βασικό κορμό και προσανατολισμό της τα διλήμματα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις. Σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι υπέγραψε «γνήσια Μνημόνια».

«Κάναμε καλά ή όχι που φέραμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;» έλεγε με νόημα υπουργός της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, δίνοντας τον τόνο των ερωτημάτων που θα απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναμένεται να ρωτήσει την αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. «Εάν καλώς νομοθετούμε, εάν καλώς πολιτευόμαστε», ήταν οι άλλες χαρακτηριστικές ρητορικές ερωτήσεις, ενώ είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τη συνθηκολόγηση με τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με κάθε κόστος.

Πηγή: iefimerida.gr

To Top