O Κώστας Γεωργιάδης, υποψήφιος για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης Φίλων Άρη και προσωρινός πρόεδρος του φορέα, μίλησε στα ερτζιανά της Θεσσαλονίκης αναλύοντας τις σκέψεις και αναπτύσσοντας τις απόψεις του για την επόμενη μέρα του Σωματείου και της ΠΑΕ.
Αναλυτικά τα όσα είπε στα “Α.Ν. 98,7”:
Για τους λόγους που τον ώθησαν να θέσει υποψηφιότητα, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, ανέφερε: «Ο λόγος είναι η τραγική οικονομική και αγωνιστική κατάσταση στην οποία περιήλθε η ομάδα μας. Πιστεύω ότι ο θεσμός της Λέσχης πρέπει να λειτουργήσει σε τελείως διαφορετική βάση και με τελείως διαφορετική νοοτροπία. Πρέπει επιτέλους να επιτελέσει το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε, ως μεγαλομετόχου της Π.Α.Ε. Άρης. Να ασκεί τα δικαιώματα του μεγαλομετόχου και να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στα μέλη της σε θέματα πληροφόρησης και τακτικής συχνής παροχής λόγου. Είναι από τις τελευταίες ευκαιρίες της Λέσχης να πράξει αυτά. Ακόμη και για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να έρθει ένας σοβαρός επενδυτής στον Άρη, πρέπει να πρωταγωνιστήσει η Λέσχη σ’ αυτόν τον τομέα».
Για τα στοιχεία που δεν τον έχουν ικανοποιήσει στη λειτουργία του φορέα και αυτά τα οποία θα προσπαθήσει να προσθέσει ή να αλλάξει, σχολίασε: «Αυτό που δε μου άρεσε μέχρι τώρα, από την αρχή της δημιουργίας της Λέσχης, ήταν ότι τα Δ.Σ. του φορέα αντιλαμβάνονταν το ρόλο τους ως επικουρικά παρακολουθητικά της διοίκησης της Π.Α.Ε. Άρης. Το μόνο που κοίταζαν ήταν πώς θα εισπράξουν τις συνδρομές ώστε να τις αποδώσουν στην Π.Α.Ε., προκειμένου αυτή να τις διαχειριστεί όπως νόμιζε, και στη συνέχεια να καλύπτουν τη διοίκησή της σε κάθε της ενέργεια.
Αυτό δε σημαίνει ότι η διοίκηση της Λέσχης θα έπρεπε να είναι σε μια στάση επίθεσης απέναντι στην αντίστοιχη της Π.Α.Ε., αλλά να ασκεί τον ελεγκτικό της ρόλο και τα δικαιώματά που έχει ένας μεγαλομέτοχος. Τη διοίκηση την ορίζεις, τη βοηθάς στο έργο της, αλλά την ελέγχεις και επεμβαίνεις όταν βλέπεις ότι πρόκειται να ληφθούν επιζήμιες πρωτοβουλίες. Αντί όλων αυτών, είδα πλήρη κάλυψη στα διοικητικά πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων της Π.Α.Ε., και σ’ αυτό το θέμα έχασε πολύ σε αξιοπιστία, θεσμικά, ο φορέας. Ξέπεσε στα μάτια των οπαδών, κι αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κοιτάξουμε να διορθώσουμε».
Για τον πραγματικό ρόλο που πρέπει να έχει η Λέσχη Φίλων Άρη προς την Π.Α.Ε., επεσήμανε: «Θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία για την προώθηση των συμφερόντων της Π.Α.Ε., αμοιβαία ενημέρωση και προσπάθεια για κάθε καλό, αλλά ταυτόχρονα και ελεγκτικός ρόλος. Και, φυσικά, ενημέρωση των μελών και φροντίδα για παροχή λόγου σ’ αυτά όσο γίνεται πιο συχνά, σε σημαντικά θέματα που αφορούν την Π.Α.Ε. Από εκεί και πέρα, κάτι που θα επιδιώξω σε περίπτωση που με τιμήσει το σώμα και με εκλέξει, θα είναι να πάψει η εσωστρέφεια και η αρνητική επιφυλακτικότητα επί παντός επιστητού. Αυτά αποτελούν κληρονομιά των πεπραγμένων του σωματείου επί επταετούς διάρκειας και τα έχω βιώσει και προσωπικά αυτό το μικρό διάστημα. Αυτό θα πρέπει να το σταματήσουμε. Να αποδείξουμε στον κόσμο ότι δεν πρέπει να είναι εξ αρχής αρνητικός και ότι η πολύ εσωστρέφεια βλάπτει. Πρέπει να γίνουμε πιο επικοινωνιακοί, πιο εξωστρεφείς και όλοι οι θεσμοί που εκφράζουν κομμάτια του λαού του Άρη να αποκτήσουν κοινό βηματισμό».
Για τα αίτια της καθίζησης του φορέα, ο οποίος έφτασε να αριθμεί ελάχιστα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη και η συμμετοχή στις διαδικασίες να είναι ακόμη μικρότερη, τόνισε: «Ποτέ η Λέσχη δε λειτούργησε για το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε. Ο κόσμος έβλεπε ότι δεν τον αντιμετωπίζουν ως μέλος του μεγαλομετόχου. Έβλεπε επιτηδευμένες προσπάθειες ποδηγέτησής του, ότι τον έφερναν προ τετελεσμένων γεγονότων. Δημιουργούνταν γενικές συνελεύσεις με ασαφή θέματα, επί των οποίων δε μπορούσε να πάει προετοιμασμένος για το τι θα ακούσει και τι άποψη θα εκφέρει. Πολλές φορές ενημερωνόταν, κυριολεκτικά, την τελευταία στιγμή και έπεσε θύμα υφαρπαγής αποφάσεων. Όλα αυτά έκαναν το θεσμό να απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και να μη θέλει να συμμετέχει πλέον, διότι έβλεπε να μη λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν η γνώμη και παρουσία του. Τα μέλη πρέπει να προσέρχονται στις γενικές συνελεύσεις ήδη ενημερωμένα για το τι θα συζητήσουν και τι θα ακούσουν».
Για τους τρόπους με τους οποίους η Λέσχη θα μπορέσει να διευρυνθεί, υπογράμμισε: «Για μένα, η καλύτερη διαφήμιση της Λέσχης θα είναι ο σωστός τρόπος λειτουργίας της. Όταν ο κόσμος δει και αντιληφθεί ότι η Λέσχη λειτουργεί πλέον ως μεγαλομέτοχος και παίρνει δραστικό ρόλο στο κομμάτι αυτό της λειτουργίας της Π.Α.Ε., ο ένας Αρειανός θα παροτρύνει τον άλλο να οδηγήσει ακόμη περισσότερα μέλη στο φορέα. Αν η Λέσχη οργανωθεί και σε ζητήματα οργάνωσης γραφείου, μηχανοργάνωσης, καλύτερης εξυπηρέτησης και επικοινωνίας με τα μέλη της, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Ο φορέας δε χρειάζεται να παρακαλεί τον Αρειανό να συνδράμει με τον οβολό του. Αν ο Αρειανός αντιληφθεί ότι αντιμετωπίζεται ως σημαντική μονάδα του Άρη, θα έρθει. Αυτό πιστεύω».
Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη αναφορικά με την επόμενη μέρα στην Π.Α.Ε. Άρης, δήλωσε: «Ο Άρης σήμερα βρίσκεται μέσα σε μια πτωχευτική δίνη. Σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου έχει να ανέβει έναν Γολγοθά. Η συγκυρία είναι πολύ αρνητική και το επενδυτικό περιβάλλον του Άρεως αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου ελκυστικό. Έχει 32.000.000 ευρώ χρέη, κι αυτός δεν είναι ο ιδανικός χώρος για οποιονδήποτε επενδυτή. Κατ’ αρχήν, ο Άρης θα πρέπει να διαχειριστεί με σωφροσύνη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται, να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι δεν καταποντίστηκε στις χαμηλότερες κατηγορίες, να συσπειρώσει τον κόσμο του και στη συνέχεια να διαμορφώσει ένα τέτοιο περιβάλλον που θα προσελκύσει έναν σοβαρό επενδυτή. Κι εννοώ «επενδυτή», με την κύρια έννοια της λέξης. Άνθρωπο που θα έρθει με τεχνογνωσία, επιτελείο και κεφάλαια να οργανώσει και να κάνει την ομάδα έτσι όπως την ονειρεύεται κάθε οπαδός».
Για την καθυστέρηση από την προηγούμενη διοίκηση της Π.Α.Ε. Άρης στην παράδοση στοιχείων απαραίτητων για την ολοκλήρωση του ελέγχου στην εταιρία που τον διενεργεί, σημείωσε: «Δε μπορώ να πω για ποιο λόγο μπορεί να καθυστερούσαν. Από τις 2 Ιανουαρίου η Nexia είχε ζητήσει 31 στοιχεία εκ των οποίων τα 17 τους παραδόθηκαν στη συνέχεια. Είχαν απομείνει τα 14. Ο ορκωτός, πάντως, μου είχε πει ότι δεν έχει παράπονο από τη συνεργασία και την προθυμία των ανθρώπων που βρίσκονταν την Π.Α.Ε., και απο τις τρεις φετινές διοικήσεις. Κι επιπλέον, ότι υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες εξεύρεσης κάποιων εγγράφων, λόγω της παλαιότητας των χρήσεων, διότι κάνουμε έλεγχο για οκτώ χρήσεις.
Αυτά θεωρούνταν απαραίτητα για την πληρότητα του ελέγχου, για κάποιες διασταυρώσεις που ήθελαν να κάνουν, κάποια εκ των οποίων είναι και επουσιώδη ως προς τον κύριο στόχο του. Από εκεί και πέρα, ο εκπρόσωπος της Nexia τη Μεγάλη Τετάρτη μας ενημέρωσε με νέο έγγραφο, ένα e-mail, ότι εκ των 14 εναπομεινάντων στοιχείων παραλήφθηκαν ολοσχερώς τα πέντε. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, τα έχουμε ρυθμίσει στην τελευταία τους λεπτομέρεια, έχω ήδη ενημερώσει τη Nexia σχετικά. Όπως και να ΄χει, αύριο (Παρασκευή) έχουμε ραντεβού με τον εκπρόσωπο της Nexia στα γραφεία της Π.Α.Ε., θα του παραδοθεί κατάλογος των εγγράφων που υπολείπονται, μαζί με τα ίδια τα έγγραφα, και θα ολοκληρώσει τον έλεγχο».
Για τη στάση που τήρησε ο Α.Σ. Άρης προς την Π.Α.Ε. βλέποντας την οικονομική της πορεία όλα αυτά τα χρόνια, σχολίασε: «Θα μπορούσε να έχει μια πιο δυναμική παρουσία στα της Π.Α.Ε., ειδικά από ένα σημείο κι έπειτα όπου άρχισε να φαίνεται ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Από την περίοδο της εκδίωξης – παραίτησης του Κούπερ, η ομάδα άρχισε να έχει μια φθίνουσα – καθοδική πορεία και σιγά – σιγά αρχίσαμε να μαθαίνουμε διάφορα δυσάρεστα. Το αποκορύφωμα ήταν πέρυσι, όταν το Φεβρουάριο μάθαμε πως από κερδοφόρες χρήσεις (το Δεκέμβριο του 2011, όπως μας έλεγαν) ξαφνικά βρεθήκαμε στην οικονομική καταστροφή, και μας δήλωναν πως κινδυνεύουμε να μην πάρουμε άδεια αν δε βρούμε κεφάλαια και επενδυτές. Εγώ θα ήθελα από τον Α.Σ. καλύτερα αντανακλαστικά, διότι αυτός είναι ο θεματοφύλακας, η μάνα του Συλλόγου. Κάποτε, δηλαδή, είχε παρόμοια στάση μ’ αυτήν των Δ.Σ. του Σωματείου. Λειτουργούσε πάντα επιβοηθητικά για τις αποφάσεις της εκάστοτε διοίκησης της Π.Α.Ε. Άρης και κάπου κάλυπτε κιόλας. Αποδείχθηκε ότι αυτό δεν ήταν και τόσο καλό για τον Άρη, ακόμη κι αν ήταν το επιχείρημα του Ερασιτέχνη».
Καταλήγοντας, στην ερώτηση για το λόγο που θα πρέπει κάποιος να τον προτιμήσει στις επικείμενες αρχαιρεσίες, κι αυτό που υπόσχεται στα μέλη, ανέφερε: «Υπόσχομαι ότι θα προσπαθήσω για τη διαφάνεια, την ειλικρινή στάση απέναντι στα πράγματα και το σεβασμό στην κριτική που θα ασκήσει ο κόσμος για τα λάθη που θα γίνουν. Πρέπει να ακούς για τα λάθη σου, να διορθώνεσαι και να επιδεικνύεις απόλυτη προσήλωση στην υλοποίηση των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων του Σωματείου. Αυτές είναι το κυρίαρχο όργανο και θα δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές».