Με το ερώτημα «πώς ονομάζει η Αριστερά» αυτούς που παίρνουν μολότοφ και πάνε για πόλεμο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέλαβε ουσιαστικά τις θέσεις που είχε πρόσφατα διατυπώσει και που είχαν προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πως αύριο Μεγάλη Τρίτη θα ανακοινωθεί επισήμως ποιες ώρες την εβδομάδα οι πολίτες θα μπορούν να έχουν κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής τους, ώστε να θέτουν απευθείας τα ζητήματα που τους απασχολούν.
Επίσης, ο κ. Πανούσης αποκάλυψε ότι η αστυνομία θα συστήσει πέντε κινητές μονάδες βαν, οι οποίες θα είναι στη διάθεση της περιφέρειας για να επιλαμβάνονται των περιοχών με αύξηση εγκληματικότητας.
Το μέτρο όπως είπε θα εφαρμοστεί μετά το Πάσχα, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τέλος, ο κ. Πανούσης ανέφερε πως θα ενισχύσει την έννοια του «τοπικού αστυνομικού», χωρίς πάντως να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τον όρο αυτό.
Η κυβέρνηση να θέσει τα όρια στις καταλήψεις
Για άλλη μια φορά ο κ. Πανούσης ζήτησε δημόσια από την κυβέρνηση να θέσει τα όρια σε ό,τι έχει να κάνει με τις καταλήψεις, όπως επίσης και να ληφθεί σαφής στάση από την ακαδημαϊκή κοινότητα για το ζήτημα. «Ζήτησα από τους πρυτάνεις το νόμο Διαμαντοπούλου, ο οποίος προβλέπει μέτρα φρούρησης. Ένα πανεπιστήμιο μου απάντησε ότι δεν παίρνουν μέτρα γιατί θα γίνουν επεισόδια», τόνισε.
Μάλιστα επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει συνεννόηση αστυνομίας και πρυτανικών αρχών.
Η επιστολή μου λειτούργησε αφυπνιστικά
Σε ό,τι έχει να κάνει με το άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο κ. Πανούσης είπε ότι μεταφράστηκε από πολλούς ως μία προσπάθεια να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση, ωστόσο, είπε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχει στείλει άρθρα σε εφημερίδες, τα οποία δεν δημοσιεύθηκαν, τονίζοντας ότι τον κολακεύει το γεγονός πως δημοσιεύθηκε στην πρώτη σελίδα. «Ο Πανούσης είναι δεξιός, άκουσα πολλούς να λένε, είναι Δημαρίτης, να σηκωθώ να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, άκουγα εκπομπές ότι θα φύγω από την κυβέρνηση. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, το αν κάνω καλά τη δουλειά μου, η κοινωνία το καταλαβαίνει», είπε, σπεύδοντας προηγουμένως να διευκρινίσει ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα ούτε με το Νίκο Βούτση, ούτε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ερωτηθείς για το μέχρι πότε θα ανέχεται να εφαρμόζεται μια πολιτική η οποία φέρεται να είναι ξεκάθαρο ότι δεν την ασπάζεται, ο κ. Πανούσης απάντησε: «Η πραγματικότητα είναι αυτή που τιμωρεί και αυτή που επιβραβεύει. Η επιστολή μου λειτούργησε αφυπνιστικά. Πρέπει η κυβέρνηση να λάβει αποφάσεις». Μάλιστα, ερωτηθείς επίσης, αν οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν «συμμορφωθούν» με τις δικές του θέσεις, τι θα πράξει, είπε πως αν εφαρμοστεί μια πολιτική με την οποία αυτός διαφωνεί, θα το συζητήσει με τον πρωθυπουργό και ότι αυτό που ζητά είναι να συμπέσουν οι αναλύσεις που έχουν γίνει επί των συγκεκριμένων θεμάτων, οι οποίες είναι διαφορετικές, καθώς όπως τόνισε υπάρχει διαφορετική ανάλυση του φαινομένου.
Σε αυτό το σημείο εθίγη το θέμα και της επιστολής των Πυρήνων της Φωτιάς, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν αντεπίθεση, ενώ επισημάνθηκε στον κ. Πανούση ότι κάποια από τα άτομα που συμπλέουν με αυτές τις απόψεις είναι τα άτομα που μπήκαν και στο Κοινοβούλιο. Ο κύριος Πανούσης έριξε και πάλι το μπαλάκι στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι κοινωνικό, πολιτικό και ευρύτερο από μία κατάληψη.
Αν τα επεισόδια συνεχιστούν, η αστυνομία θα επεμβαίνει
Αναφερόμενος στα επεισόδια και τις καταστροφές, ο κ. Πανούσης απάντησε στον κ. Δένδια και τον κ. Κικίλια, ζητώντας τους να κοιτάξουν τις καταστάσεις των καταστροφών της δικής τους θητείας επισημαίνοντας: «Δεν θα μπω στη λογική της αντιπαράθεσης. Αυτή η ήπια στάση στο χρόνο που της δόθηκε ήταν αποτελεσματική», ξεκαθαρίζοντας ότι αν αποφασίσουν να συνεχίσουν η αστυνομία θα επέμβει όπως επενέβη και το Σάββατο στην ΑΣΟΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι συνελήφθησαν και τα 21 άτομα που μπήκαν στη Βουλή και το Πανεπιστήμιο. Τόνισε ότι αυτές οι ομάδες θα απομονωθούν γιατί όπως είπε θέλουν να καίνε κόσμο.
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των επεισοδίων, είπε ότι αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος και αποτελεί ένα ευρύτερο φαινόμενο. Μάλιστα είπε ότι δόθηκε χρόνος για διαχείριση και αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει πώς θα το χειριστεί: «Δεν είναι φαινόμενο 100 ανθρώπων, αλλά χιλιάδων», τόνισε.
Κάποιοι παίρνουν μολότοφ και πάνε για πόλεμο
Ερωτηθείς για το αν ο «ένοπλος αγώνας» περιλαμβάνει και τις μολότοφ, απάντησε ότι κάποια επεισόδια δεν είναι περιστασιακά και δεν νομιμοποιούνται, επικαλούμενος την υπόθεση Μαρφίν. Μάλιστα αναρωτήθηκε όταν κάποιοι παίρνουν μολότοφ και πάνε για πόλεμο, αυτό η μεταπολίτευση, η Αριστερά πώς το ονομάζει;
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των Εξαρχείων, αναρωτήθηκε «οι κάτοικοι των Εξαρχείων τι λένε, έχουν συμβιβαστεί; 40 χρόνια Εξάρχεια, το κοινωνικό σύστημα “μη μιλάς”, το ακαδημαϊκό “πάρτυ στο Πολυτεχνείο”, η αστυνομία θα τα μαζέψει»;
Απομακρύνθηκαν τα πλοκάμια διαφθοράς από την αστυνομία
Τέλος, ο κ. Πανούσης, αναφέρθηκε και στην επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της αστυνομίας ενώ ερωτηθείς για το κομμάτι της κάθαρσης στους κόλπους της ΕΛΑΣ, δήλωσε ότι έχει γίνει ενίσχυση της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, έκανε αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο για το λεγόμενο γραφείο Διαφθοράς, ενώ τόνισε ότι στις κρίσεις που έγιναν, στις οποίες όπως είπε δεν συμμετείχε, τον ενημέρωσαν ότι υπήρχαν «πλοκάμια διαφθοράς» τα οποία και αποστρατεύτηκαν.
Θα υπάρξουν νεκροί στις Σκουριές
Ερωτηθείς για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής στη Χαλκιδική, στην πορεία διαμαρτυρίας κατά των εξορύξεων χρυσού ο κ. Πανούσης δήλωσε πως βρισκόταν σε συνεχείς επαφές με τον κ. Βούτση, τον κ. Λαφαζάνη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ενώ ζήτησε και αναφορά για όλα όσα έλαβαν χώρα.
Επισήμανε ωστόσο ότι εκτός από τις αναφορές είδε και εικόνες, τονίζοντας πως, εκτός απο την Αστυνομία, πρέπει να ελεγχθούν και τα άτομα με τις κουκούλες και τις στολές παραλλαγής που, όπως είπε, είδε να πετούν αντικείμενα με σφεντόνες, ενώ είπε ότι στις Σκουριές θα υπάρξουν νεκροί και το ζήτημα είναι πολιτικό.
Πηγή: protothema.gr