«Βολές» του Κιμ Γιονγκ Ουν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο πριν αναλάβει ο Τραμπ

Aπό τη διατάραξη στα ήρεμα νερά και ξανά… μπαρούτι; Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν καλλιεργηθεί οι προσδοκίες για επανέναρξη των διπλωματικών επαφών υψηλού προφίλ με τη Βόρεια Κορέα, μετά τη διακοπή των σχέσεων εξαιτίας των κυρώσεων που επεβλήθησαν στην Πιονγκγιάνγκ από την Ουάσινγκτον.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προανήγγειλε ότι θα εφαρμόσει την «αυστηρότερη» πολιτική κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, λιγότερο από έναν μήνα πριν την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά την πενθήμερη σύνοδο της ολομέλειας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ο Κιμ χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «το πλέον αντιδραστικό κράτος, που θεωρεί τον αντικομμουνισμό ως αμετάβλητη κρατική πολιτική». Επίσης, υποστήριξε ότι η συνεργασία ασφαλείας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας εξελίσσεται σε «πυρηνικό στρατιωτικό μπλοκ επιθετικότητας».

«Αυτή η πραγματικότητα δείχνει ξεκάθαρα την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να προχωρήσουμε, τι πρέπει να κάνουμε και με ποιον τρόπο», υπογράμμισε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το KCNA.

Η ομιλία του Κιμ καθόρισε μία στρατηγική που προβλέπει την επιθετική εφαρμογή σκληρότερων αντιμέτρων κατά της Ουάσινγκτον, με στόχο τη μακροπρόθεσμη εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της χώρας, όπως επισημάνθηκε στο δημοσίευμα.

Παρ’ ότι δεν αναφέρθηκαν λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη στρατηγική, υπογραμμίζεται ότι ο Κιμ έθεσε στόχους για την ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας μέσω τεχνολογικών εξελίξεων και επεσήμανε τη σημασία της ψυχικής ανθεκτικότητας των στρατιωτών της Βόρειας Κορέας.

ADVERTISING

Κατά την πρώτη του θητεία, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκε τρεις φορές με τον Κιμ Γιονγκ Ουν για συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι τυχόν άμεση επανέναρξη αυτών των συνομιλιών είναι μάλλον απίθανη, καθώς ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να επικεντρωθεί αρχικά στις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, η υποστήριξη της Βόρειας Κορέας στη Ρωσία στο ουκρανικό μέτωπο αποτελεί ένα επιπρόσθετο εμπόδιο για την αναβίωση των διπλωματικών επαφών, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ Τραμπ και Κιμ όχι μόνο τερμάτισαν την ανταλλαγή απειλητικών δηλώσεων και ρητορικής, αλλά είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Όμως, οι συνομιλίες κατέρρευσαν το 2019.

To Top