Βασιλειάδης: “Ανεπίτρεπτη η εισβολή Σαββίδη”

Ο Γιώργος Βασιλειάδης μίλησε για τη βία στα ελληνικά γήπεδα και υποστήριξε ότι αν δεν βρεθεί λύση, “είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτική ευθύνη ενός Grexit”. Η αναφορά του σε Σαββίδη και Μαρινάκη.

Συνέντευξη στη γαλλική ιστοσελίδα “sofoot.com” έδωσε ο Γιώργος Βασιλειάδης, αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού τοποθετήθηκε για τη βία στα γήπεδα, για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει, ενώ επεσήμανε ότι τα διεθνή θεσμικά όργανα πρέπει να λάβουν πιο θαρραλέες αποφάσεις.

Όταν ρωτήθηκε για το αν μια τέτοια απόφαση είναι το Grexit, απάντησε ότι η Κυβέρνησή του είναι έτοιμη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτό, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα. Ο Βασιλειάδης μίλησε, ακόμα, για τους Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη…

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ:

– Η ποδοσφαιρική σεζόν ολοκληρώθηκε ύστερα από μια ταραχώδη χρονιά. Πολλά εξωαγωνιστικά γεγονότα που επηρέασαν τη διοργάνωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

“Δεν μπορεί να είμαι θετικός ή αρνητικός. Μερικά πράγματα βελτιώθηκαν, άλλα έμειναν στο ίδιο επίπεδο. Στο τέλος, μένει μια εικόνα και αυτό μας αποτρέπει από το να απολαύσουμε το αθλητικό ενδιαφέρον. Ύστερα από μια περίοδο με ανωμαλίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υπάρχει μπροστά μας πολλή δουλειά για να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δυστυχώς, δεν βλέπω την ίδια επιθυμία από τους ίδιους τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές για να βελτιωθεί η κατάσταση”.

Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια, θα αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων βία

– Η σεζόν σημαδεύτηκε από μια σειρά περιστατικών. Όπως η εισβολή οπαδών του Ολυμπιακού στον αγωνιστικό χώρο, εισβολή του προέδρου του ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με όπλο. Πώς εξηγείτε τη βία στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

“Η βία πρέπει να γίνει αντιληπτή ως κοινωνικό φαινόμενο, που ξεπερνά το ποδόσφαιρο. Σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δέκα χρόνια, όπου η ανεργία των νέων φτάνει το 50%, θα αναπτυχθεί εκ των πραγμάτων βία. Το ποδόσφαιρο το βλέπουν ως προϊόν εδώ και όχι ως άθλημα”.

– Η αθλητική αντιπαλότητα μήπως γίνεται αντιπαλότητα προέδρων, επιχειρηματιών και μέσων ενημέρωσης;

“Είναι προφανές ότι υπάρχει προσωπική αντιπαλότητα ανάμεσα σε κύριους παράγοντες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί γύρω από ένα τραπέζι και να κοιτάξουμε να βρούμε λύση από κοινού. Χωρίς αυτό, δεν γίνεται να προχωρήσουμε μπροστά”.

Δεν είμαι βέβαιος ότι το Grexit λύνει το πρόβλημα

– Με αυτόν τον τρόπο, ποια είναι η δύναμη της Κυβέρνησης;

“Δυστυχώς, η δράση της Κυβέρνησης είναι περιορισμένη στο ποδόσφαιρο, διότι υπάρχουν όργανα που δρουν ανεξάρτητα. Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις, αλλά ανεξάρτητα από τους νόμους που ψηφίζουμε, αν οι ποδοσφαιρικές αρχές δεν θέλουν να βοηθήσουν, δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά”.

– Πρέπει να βασιστείτε στις διεθνείς αρχές για κυρώσεις;

“Έχουμε καλή συνεργασία με τη FIFA και την UEFA και νομίζω ότι ναι, τα διεθνή θεσμικά όργανα πρέπει να λάβουν πιο θαρραλέες αποφάσεις”.

– Ένα Grexit για παράδειγμα;

“Τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδέονται άμεσα με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμαι βέβαιος ότι το Grexit λύνει το πρόβλημα, αλλά δεν μας τρομάζει. Εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πολιτική ευθύνη. Σήμερα, το πρόβλημα έγκειται στην έλλειψη συμβιβασμού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ακόμα και σήμερα μιλάμε για ένα προϊόν, θέλουμε να πάρουμε κάτι από αυτό; Θέλουμε να το βελτιώσουμε και να φέρουμε χρήματα; Αν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σ’ αυτό… Όμως, ξαναλέω, τα προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τα βρίσκουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδέονται άμεσα με μια νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μην αποσυνδέετε το ποδόσφαιρο από την πολιτική”.

Ανεπίτρεπτη η εισβολή του Σαββίδη, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ την επένδυσή του στο ποδόσφαιρο

– Τι άλλαξε στο ελληνικό ποδόσφαρο η άφιξη του Ιβάν Σαββίδη, προέδρου του ΠΑΟΚ;

“Δεν θέλω ούτε να κατηγορήσω, ούτε να… αγιάσω. Είναι καλό όταν κάποιος έρχεται να επενδύσει στο ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν νόμοι. Ανεξάρτητα από την ανεπίτρεπτη εισβολή του κ. Σαββίδη, δεν μπορώ να αρνηθώ ούτε την επένδυσή του στο ποδόσφαιρο, ούτε να τον κατηγορήσω όλα τα λάθη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα ήταν λάθος. Θέλουμε επενδυτές, αλλά επενδυτές που σέβονται τους κανόνες απέναντι στους άλλους”.

– Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, σχετίζεται με μια σειρά από υποθέσεις…

“Προς το παρόν, δεν είναι πρόεδρος ακριβώς επειδή ο νόμος δεν του επιτρέπει να κατηγορηθεί και να παραμείνει στη θέση του. Αλλά προφανώς, δεν είναι θετικό για το ποδόσφαιρο, ούτε ως άθλημα ούτε ως προϊόν, επειδή αναπόφευκτα τα δικαστικά του προβλήματα ενσωματώνονται στη σφαίρα του αθλητισμού”.

– Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε με τρία χρόνια από την Ευρώπη για οικονομικούς λόγους. Πριν από τέσσερα χρόνια η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία για τους ίδιους λόγους. Πώς να εξηγήσει κανείς ότι οι σύλλογοι είναι τόσο ευάλωτοι οικονομικά; Πώς μπορούν τα θεσμικά όργανα να το επιτρέψουν;

“Η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον καλύτερο έλεγχο των συλλόγων, αλλά εναπόκειται στην ομοσπονδία να αναλάβει δράση, να είναι πιο απαιτητική. Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες σε χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Τα χρήματα λείπουν και τα σφάλματα διαχείρισης είναι αναπόφευκτα πιο ορατά. Είναι πιο περίπλοκο σήμερα να πάμε να βρούμε χορηγούς, να βρούμε συμβόλαια. Έτσι, μια κακή επιλογή έχει βαρύτερες συνέπειες. Η κυβέρνηση σύντομα θα προτείνει ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τον καλύτερο έλεγχο των συλλόγων, αλλά εναπόκειται στην Ομοσπονδία να αναλάβει δράση, να είναι πιο απαιτητική. Και η Ομοσπονδία είναι υπόλογη στη FIFA και την UEFA, όχι στην κυβέρνηση”.

– Μήπως όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στην Εθνική Ελλάδας, που δεν κατάφερε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο;

“Είναι προφανές ότι αυτό το αρνητικό κλίμα έχει επιπτώσεις στην Εθνική. Μια Ομοσπονδία που δεν λειτουργεί σωστά, επηρεάζει προφανώς την Εθνική ομάδα. Αλλά και η μη πρόκριση είναι μέρος του παιχνιδιού. Δεν μπορούμε να βάλουμε τα πάντα στην πλάτη των θεσμικών οργάνων”.

To Top