Περιθώρια για συμβιβασμό έως το προγραμματισμένο Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Δευτέρας διαβλέπει η Αθήνα, στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για μία εξάμηνης διάρκειας συμφωνία-“γέφυρα” που θέλει να επιτύχει μέχρι να ολοκληρωθεί το «νέο συμβόλαιο», αντί να βάλει την υπογραφή της σε αίτημα παράτασης για το υφιστάμενο δανειακό πρόγραμμα.
Ωστόσο στο σχέδιο που θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους την Τετάρτη ο Γιάνης Βαρουφάκης, θα έχει κεντρικό ρόλο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγές της Αθήνας έλεγαν πως το ΔΝΤ μπορεί να συνεχίσει να έχει εποπτικό ρόλο, καθώς το δικό του δανειακό πρόγραμμα συνεχίζεται, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί και στο τετ-α-τετ που θα έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή και θα επικρατήσει ….η λογική, για να μην μπει σε άλλες περιπέτειες η ευρωζώνη. «Διεξάγονται άτυπες συζητήσεις σε πολλά επίπεδα, που δεν έχουν ακόμη δεσμευτικό χαρακτήρα» δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες για τις προτάσεις Γιούνκερ προς το Eurogroup. Θεωρούν όμως ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία αύριο στο έκτακτο Γιούργκρουπ, αλλά θα έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε να επιτευχθεί ως την προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 16 Φεβρουαρίου.
«Θα περάσουμε ένα …ευχάριστο απόγευμα» έλεγε σκωπτικά αρμόδια πηγή, σχολιάζοντας τι θα συναντήσει η ελληνική πλευρά, που χαρακτηρίζει τα επιχειρήματά της ως «μετριοπαθή», σημειώνοντας όμως ότι «είμαστε μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς και δεν κάνουμε πίσω στις θέσεις που θεωρούμε «κόκκινη γραμμή».
«Δεν μπλοφάρουμε, κάνουν λάθος όσοι το πιστεύουν, αυτή είναι η διαπραγματευτική μας ισχύς» έλεγε χθες αρμόδια κυβερνητική πηγή. «Μόνο από ατύχημα» μπορεί να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκτιμούν στην κυβέρνηση, συμπληρώνοντας πως «η Λαγκάρντ, ο Γιούνκερ και η Μέρκελ δεν θα αφήσουν να συμβεί αυτό».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους ευρωπαίους εταίρους, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
2. Μια νέα εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, την οποία θα συμφωνήσει το υπουργείο Οικονομικών με τον επικεφαλής του οργανισμού Ανχελ Γκουρία, ο οποίος αναμένεται αύριο στην Αθήνα.
3. Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών -Swaps- το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, καθώς στελεχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.
5. Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.
Πηγή: Protothema.gr