ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Α1 κατηγορία, αφιέρωμα: Από την… παλιοσειρά (Σίμτσακ) στον μαγικό κόσμο των αριθμών

Οι ψηλότεροι και οι κοντύτεροι. Οι μεγαλύτεροι και οι μικρότεροι. Οι Έλληνες και οι ξένοι. Το νέο πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας μέσω μιας διαφορετικής ανάλυσης, αυστηρά για… αριθμολάγνους!

Αριθμοί. Είναι τριγύρω μας και είναι τα πάντα, όπως είχε πει κάποτε και μία γνωστή συγγραφέας. Είναι επίσης και ο ακριβέστερος, ο μόνος τρόπος να κάνεις την χαρτογράφηση, την ανατομία ενός πρωταθλήματος. Αυτό ακριβώς δηλαδή που θα διαβάσετε στις παρακάτω γραμμές.

Το Sport24 ψαχούλεψε ενδελεχώς τα ρόστερ των 14 ομάδων της Basket League, τα ανακάτεψε και προσπάθησε να αναλύσει μέσω των αριθμών το νέο πρωτάθλημα που θα δούμε τους επόμενους μήνες. Πόσοι ξένοι θα συμμετάσχουν; Ποιός είναι ο ψηλότερος και ποιός ο μεγαλύτερος παίκτης; Ποιά ηλικιακή γενιά εκπροσωπείται περισσότερο στο νέο πρωτάθλημα και ποιο νούμερο φανέλας θα φορεθεί περισσότερο; Αν έχετε κατά καιρούς τέτοιου είδους… ανησυχίες, τότε βρίσκεστε στο σωστό μέρος.

Διαβάστε το ενδιαφέρον αφιέρωμα του σάιτ:

Ο “παλιός” Παναθηναϊκός και η πρωτάρα Κύμη

Κατ’ αρχάς, ο πιο παλιός σύλλογος της Basket League είναι ο Παναθηναϊκός. Ιδρύθηκε το 1908 και έχει συμπληρώσει 108 χρόνια ύπαρξης, δύο λιγότερα απ’ όσα αριθμούν μαζί οι πέντε πιο “νεαρές” ομάδες του πρωταθλήματος, ο Προμηθέας (1985),το Λαύριο (1990), ο Κόροιβος (1992), τα Τρίκαλα (1993) και φυσικά η Κύμη. Η τελευταία “γεννήθηκε” το 2010 και αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, καθώς μετράει έξι ανόδους σε ισάριθμα χρόνια και δεν έχει τερματίσει ποτέ κάτω από τη 2η θέση, σε όποια κατηγορία κι αν έπαιξε.

Περί τίτλων και γηπέδων…

Ο Παναθηναϊκός είναι η ομάδα με τους περισσότερους τίτλους Basket League στην πρώτη τη τάξει εθνική κατηγορία της χώρας, καθώς έχει κατακτήσει συνολικά 34 πρωταθλήματα, δύο παραπάνω δηλαδή απ’ όσα έχουν οι υπόλοιπες 13 ομάδες μαζί! Οι “πράσινοι” παίζουν επίσης και στο μεγαλύτερο γήπεδο της Basket League. Για την ακρίβεια μοιράζονται το (18.300 θέσεων) ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ. Από την άλλη, το μικρότερο γήπεδο του πρωταθλήματος το έχει η νεοφώτιστη Κύμη. Το κλειστό της Κανήθου χωράει μόνο 1.120 θεατές.

Οι (πολύ) ψηλοί και οι (πολύ) κοντοί

Οι ψηλότεροι παίκτες του νέου πρωταθλήματος βλέπουν τον κόσμο από τα 2,16μ., είναι αμφότεροι Ελληνες και απέχουν ηλικιακά μία 15ετία μεταξύ τους! Ο λόγος για τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη του ΠΑΟΚ και τον Γιώργο Τσαλμπούρη της ΑΕΚ. Στον αντίποδα, ο κοντύτερος παίκτης είναι Αμερικανός. Πρόκειται για τον Κρις Τζόουνς του Απόλλωνα Πάτρας, ο οποίος είναι 1,78μ. Ο Τζόουνς είναι μάλιστα ο μόνος παίκτης που έχει δηλωθεί κάτω από το 1,80μ. στο επερχόμενο πρωτάθλημα…

Σε ομαδικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο ύψους: 2,012μ.. Λίγο παραπάνω δηλαδή από την ΑΕΚ (2,010μ.) και τον Παναθηναϊκό (2,002μ.), τις μόνες ομάδες του νέου πρωταθλήματος με μέσο όρο πάνω από τα 2 μέτρα. Στην άλλη άκρη της λίστας θα βρούμε τον Κολοσσό. Η ομάδα της Ρόδου είναι η κοντύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, με μέσο όρο 1,939μ.. Ο ψηλότερος παίκτης που διαθέτει είναι ο Γιοβόντε Ρέντικ και έχει ύψος 2,06μ..

Οι μεγαλύτεροι, ο “παλιός” και η γηραιότερη ομάδα

Αν δεν το έχετε ήδη διαβάσει μάθετέ το: τη νέα σεζόν δεν θα υπάρχει στη Basket League -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια- παίκτης γεννημένος τη δεκαετία του ’70. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής του νέου πρωταθλήματος είναι ο Δημήτρης Τσαλδάρης, που γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1980 και περνάει κατά 4,5 μήνες τον έτερο “80άρη” του πρωταθλήματος, τον Χριστόφορο Στεφανίδη.

Την πρώτη οκτάδα με τους γηραιότερους παίκτες της λίγκας συμπληρώνουν έξι “παιδιά” του 1981: ο Νίκος Πέττας, ο Βασίλης Σίμτσακ, ο Αντώνης Φώτσης, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ο Αγγελος Τσάμης και ο γηραιότερος ξένος (και rookie) του πρωταθλήματος, ο Νταβίντ Ντόμπλας της Δόξας Λευκάδας.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να γίνει και μία ιδιαίτερη αναφορά για τον Φώτση, τον παλαιότερο παίκτη που έχει απομείνει στην Basket League. Έκανε το ντεμπούτο του στην Α1 τη σεζόν 1997-98 και είναι επίσης ο μόνος εν ενεργεία παίκτης της Basket League που έχει διανύσει 11 χρόνια στο πρωτάθλημα με ΜΟΝΟ ΜΙΑ ομάδα! Η φετινή θα είναι η 12η σεζόν του “Μπάτμαν” σε επίπεδο Α1 με τον Παναθηναϊκό.

Αξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις ομάδες που δεν έχουν ούτε έναν 30χρονο παίκτη στο ρόστερ τους: ο Κόροιβος, τα Τρίκαλα και το Ρέθυμνο. Το Λαύριο, δε, είναι με διαφορά η γηραιότερη ομάδα του πρωταθλήματος, με μέσο όρο ηλικίας που ξεπερνά τα 29 χρόνια (29,04 για την ακρίβεια)! Δεύτερη είναι η Κύμη με μέσο όρο 27,9 χρόνια.

Ο “Βενιαμίν” του πρωταθλήματος είναι 15 ετών και 7 μηνών

Οκτώ παίκτες που είναι γεννημένοι το 2000 θα παίξουν στο νέο πρωτάθλημα. Κι όμως, κανείς εξ αυτών δεν είναι ο Βενιαμίν της Basket League. Τον “τίτλο” του μικρότερου σε ηλικία στο νέο πρωτάθλημα κερδίζει ένας παίκτης του Ρεθύμνου, ο Γρηγόρης Λαγουδάκης, ο οποίος γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου 2001, είναι δηλαδή 15 ετών και επτά μηνών.

Έξι παίκτες που βρίσκονται ακόμα στην Basket League, έπαιζαν στο πρωτάθλημα ΠΡΙΝ καν γεννηθεί ο Λαγουδάκης! Αυτοί είναι οι Πέττας, Πρίντεζης, Φώτσης, Γλυνιαδάκης, Βασιλειάδης και Ταπούτος. Σε ομαδικό επίπεδο, ο Κολοσσός έχει το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας στο πρωτάθλημα (23,65 μ.ό.), με πολύ μικρή διαφορά από το δεύτερο Ρέθυμνο (23,75 μ.ό.).

Συνολικά 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν στη Basket League της σεζόν 2016-17. Οι Ελληνες αποτελούν φυσικά την πλειοψηφία (114), ωστόσο είναι και μόλις το 58,1% των παικτών που θα συμμετάσχουν συνολικά. Το υπόλοιπο 41,9% είναι ξένοι. Η ομάδα με τους περισσότερους Ελληνες παίκτες στο ρόστερ είναι ο Προμηθέας (13) και αυτές με τους λιγότερους ο Κόροιβος, το Λαύριο και τα Τρίκαλα (6).

Όσον αφορά τους ξένους, στο νέο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν συνολικά 53 Αμερικανοί. Τους περισσότερους τους έχει ο Παναθηναϊκός (6), η μόνη ομάδα που δεν διαθέτει ούτε έναν κοινοτικό στο ρόστερ της. Καμία άλλη ομάδα δεν έχει καν πέντε Αμερικανούς, ενώ στον αντίποδα αυτή με τους λιγότερους είναι ο Ολυμπιακός (2).

Πέρα από Αμερικανούς, στο νέο πρωτάθλημα θα δούμε επίσης πέντε Σέρβους, τέσσερις Βρετανούς, τρεις Βόσνιους, δύο Ολλανδούς, δύο Λιθουανούς, έναν Ισπανό, έναν Καναδό, έναν Ιταλό, ένα Βέλγο, έναν Μαυροβούνιο, έναν Κροάτη, έναν Γεωργιανό, έναν Λετονό, έναν Φινλανδό, έναν Κύπριο, έναν Σουηδό, έναν Σενεγαλέζο και έναν Ουκρανό.

Ο καταμερισμός των προπονητών

Εν αντιθέσει με τους παίκτες, από τους οποίους οι 2/5 είναι ξένοι, οι ομάδες της Basket League επιλέγουν φέτος ελληνικά όσον αφορά στον προπονητή που έχουν στον πάγκο τους. Οι 12 από τους 14 προπονητές είναι Ελληνες, ο ένας Κύπριος (Τόνι Κωνσταντινίδης) και μόνο ο Σλοβένος Γιούρι Ζντοβτς δεν έχει άμεση σχέση με την Ελλάδα. Ακόμα κι αυτός, βέβαια, έχει περάσει τη μισή μπασκετική καριέρα του στα μέρη μας…

Ο μεγαλύτερος (ηλικιακά) και παλαιότερος (σε θητεία) όλων είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ γεννήθηκε το 1949, είναι κατά 15 χρόνια μεγαλύτερος από τον δεύτερο πρεσβύτερο προπονητή της λίγκας (Αργύρης Πεδουλάκης) και κοουτσάρισε για πρώτη φορά στην Α1 τη σεζόν 1993-94 (ΠΑΟΚ). Όσο για τον νεαρότερο του πρωταθλήματος; Αυτός είναι ο Γιάννης Καστρίτης. Ο προπονητής των Τρικάλων γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1982 και είναι μικρότερος από έξι παίκτες που παίζουν ακόμα στην Basket League.

Οι μέσοι όροι της Basket League

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία, υπάρχουν και αυτά τα έξι που ενδιαφέρουν. Οι… δημογραφικοί μέσοι όροι της φετινής Basket League.

1,98

Αυτός είναι ο μέσος όρος ύψους που έχουν οι 196 παίκτες που έχουν δηλωθεί στα ρόστερ των 14 ομάδων της Basket League για τη σεζόν 2016-17.

11

Αυτό είναι το νούμερο που θα φορεθεί περισσότερο από κάθε άλλο στο νέο πρωτάθλημα. Συνολικά 12 παίκτες θα φορέσουν το “11”. Πληροφοριακά, στη φετινή Basket League θα φορεθούν συνολικά 36 διαφορετικά νούμερα και εκτείνονται από το “0” έως το “94”.

25,7

Τόσα χρόνια είναι ο μέσος όρος ηλικίας όλων των παικτών της Basket League.

46,1

Αυτός είναι ο μέσος όρος ηλικίας των 14 προπονητών του φετινού πρωταθλήματος.

1990

Η “χρυσή” γενιά του 1990 έχει τους περισσότερους εκπρόσωπους από κάθε άλλη στο νέο πρωτάθλημα. Συνολικά 19 παίκτες που θα παίξουν στη Basket League της σεζόν 2016-17 έχουν γεννηθεί το 1990. Στη συγκεκριμένη λίστα έπονται οι 92άρηδες (17), οι 94άρηδες (17), οι 91άρηδες (16) και οι 88άρηδες (15).

4.816

Ο μέσος όρος των θεατών που χωρούν στα 13 γήπεδα της Basket League. Αν αφαιρέσουμε, βέβαια, από αυτά το ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ, τότε ο μέσος όρος πέφτει απότομα, στους 2.979.

To Top