Αφιέρωμα στο παρελθόν του Οκάρο Γουάιτ, αυτό που τον έφερε μέχρι την Θεσσαλονίκη και τον Άρη και τον έκανε τον MVP του πρωταθλήματος, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ.
Το αφιέρωμα φέρει την υπογραφή του Βασίλη Σκουντή και αναφέρει:
Και το όνομα αυτού Γουάιτ, ιδού ο ΜVP της κανονικής περιόδου της σεζόν 2015-16: αυτός είναι ο παίκτης που πήρε τη σκυτάλη από τον προκάτοχο του στον Αρη, Αλέξανδρο Βεζένκοφ και επικράτησε στην κούρσα της διεκδίκησης του βραβείου, έναντι του Λουκά Μαυροκεφαλίδη (ΑΕΚ) και του Τρέβορ Ρέλεφορντ (Κολοσσός Ρόδου), οι οποίοι αναδείχθηκαν πολυτιμότεροι παίκτες στον πρώτο και στον δεύτερο γύρο αντιστοίχως…
Αυτός πλάκα πλάκα είναι “το δέκα το καλό” της regular season του εφετινού πρωταθλήματος, καθότι φοράει τη φανέλα με το Νο 10 και φροντίζει να την τιμά δεόντως…
Ο Γουάιτ γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου του 1992 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αλλά μεγάλωσε στο Οχάιο και εν συνεχεία στη Φλόριντα, όπου μετακόμισε η οικογένεια του. Οντας μαθητής του δημοτικού σχολείου ασχολήθηκε με το μπάσκετ, το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και τον στίβο βαδίζοντας στα χνάρια της μητέρας του, Σαρμίν Γουάιτ, που ήταν σπρίντερ και έλαβε μέρος σε δυο διοργανώσεις των Ολυμπιακών Αγώνων με την Τζαμάικα. “Η μητέρα μου ήταν το ίνδαλμα μου λειτουργεί πάντοτε ως πηγή έμπνευσης στη ζωή μου και θέλω να πιστεύω ότι είναι υπερήφανη για την πορεία μου στα σπορ” παραδέχεται ο φόργουορντ του Αρη.
Σε πείσμα της προτίμησης του προς το football όπου αγωνιζόταν ως quarterback, πήρε απότομα δέκα τέσσερις πόντους μέσα σε ένα καλοκαίρι (μετά τη δεύτερη τάξη του γυμνασίου) και τότε αποφάσισε να αφοσιωθεί στο μπάσκετ.
Μετά το πέρασμα του από το λύκειο Clearwater της Φλόριντα, ο Γουάιτ επέλεξε -ανάμεσα σε διάφορες προτάσεις- να παίξει στην κολεγιακή ομάδα του Florida State, “ώστε -όπως εξήγησε- να μπορούν να με βλέπουν συχνά η μαμά μου και η γιαγιά μου που έμεναν κοντά”. Εκεί ο νυν παίκτης του Αρη σπούδασε κοινωνιολογία και εξάντλησε τη θητεία του, από το 2010 έως το 2014 με μέσο όρο 10.1 πόντους και 5.1 ριμπάουντ. Στην τελευταία σεζόν του (2013-14) είχε 13.6 πόντους και 6.8 ριμπάουντ με ποσοστό ευστοχίας 37.5% στα σουτ τριών πόντων, ενώ εκτιμήθηκε ιδιαιτέρως το γεγονός ότι στην άμυνα μπορούσε να μαρκάρει παίκτες που αγωνίζονταν και στο “2” και στο “3” και στο “4”.
“Από την πρώτη στιγμή που εντάχθηκε στο πρόγραμμα μας ήταν πολύ πρόθυμος, είχε φιλομάθεια και έκανε αγόγγυστα ότι του ζητούσα, αναλόγως με τις ανάγκες της ομάδας. Προόδευε διαρκώς,. Μπορούσε να παίξει σε διάφορες θέσεις, συνδύαζε τις επιθετικές με τις αμυντικές ικανότητες και είχε ηγετική συμπεριφορά εντός και εκτός γηπέδου σχολίασε ο προπονητής του στους “Seminoles”, Λέοναρντ Χάμιλτον, ενώ ο συμπαίκτης του Ιαν Μίλερ τόνισε :” Είναι ένας από τους πιο αθλητικούς παίκτες της χώρας με το παιχνίδι του ανοίγει δρόμους σε όλους μας ειδικότερα από τη στιγμή που βελτίωσε το σουτ του”.
Προς επίρρωσιν όλων αυτών, ο Οκάρο εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού “Τhe Sporting News” και ως εκ τούτου η φήμη του εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την Αμερική.
Το καλοκαίρι του 2014, ο Γουάιτ πήρε μέρος στο “Portsmouth Invitational Tournament” και στη συνέχεια αγωνίσθηκε στο Summer League με τους Μέμφις Γκρίζλις, με μέσο όρο 8.2 πόντους και 2.6 ριμπάουντ, χωρίς ωστόσο να βρει ένα συμβόλαιο σε ομάδα του ΝΒΑ. Το αποτέλεσμα; Αναζήτησε την τύχη του στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό την ιταλική Βίρτους Μπολόνια, με την οποία τη σεζόν 2014-15 σε 33 αγώνες έγραψε μέσο όρο 12.1 πόντους και 6.8 ριμπάουντ.
Το καλοκαίρι του 2015 ο Δημήτρης Πρίφτης επέλεξε τον ύψους 2μ.06 φόργουορντ ως διάδοχο του Βεζένκοφ, που μετακόμισε στην Μπαρτσελόνα και προϊούσης της σεζόν, δικαιώθηκε πανηγυρικά. Ο Γουάιτ έδειξε το… ποιόν του από την πρώτη στιγμή, ειδικότερα με τους 27 πόντους που σημείωσε στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το στιλ παιχνιδιού και την πολυδιάστατη παρουσία του, τον έκαναν αξιολάτρευτο στις τάξεις των φιλάθλων του Αρη.
Στα πρώτα βήματα του, όταν ακόμη ζούσε στο Οχάιο, ο Γουάιτ έλαβε μέρος σε ένα καμπ που διοργάνωσε ο Λεμπρόν Τζέιμς, ενώ ο δικός του αγαπημένος παίκτης είναι ο Καρμέλο Αντονι των Νικς.