ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Αφιέρωμα στην Αιθιοπία για τον Κατάμα, τον πρώτο Αφρικανό που έπαιξε στην Ελλάδα και τον Άρη!

Τηλεοπτικό δίκτυο στην Αιθιοπία, “θυμήθηκε” τον Γίλμα Κατάμα, τον πρώτο ποδοσφαιριστή από την συγκεκριμένη χώρα της Αφρικής που έπαιξε στην Ευρώπη!

Ο Κατάμα φόρεσε την φανέλα του Άρη το 1964 και ήταν ο πρώτος Αφρικανός που αγωνίστηκε στην Ελλάδα, αλλά και την Τουρκία.

Διαβάστε αναλυτικά για τον Κατάμα:

Ο Άρης ήταν ο πρώτος ελληνικός σύλλογος, ο οποίος φιλοξένησε ομάδα του εξωτερικού (στις 20/1/1923 την Σπόρτιγκ Κλουμπ Βελιγραδίου), αλλά και η πρώτη ελληνική ομάδα που ταξίδεψε στο εξωτερικό για να πάρει μέρος σε ποδοσφαιρική αναμέτρηση κόντρα στην Πέλιστερ στην περιοχή Μπίτολα (5/4/1925).

Λίγοι ωστόσο γνωρίζουν πως στους «κίτρινους» αγωνίστηκε ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δείγμα της διαχρονικής ευαισθησίας της ομάδας της Θεσσαλονίκης στα αθλητικά ιδεώδη, αλλά και ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού.

Πρόκειται για τον Αιθίοπα Γίλμα Κατάμα (Κετέμα αναγράφονταν το όνομα του στα ταξιδιωτικά του έγγραφα), ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Άρη στις 3 Σεπτεμβρίου 1964.

Ο Κατάνα ήταν τότε μόλις 19 ετών και είχε χριστεί μια φορά διεθνής με την εθνική Αιθιοπίας.

Εκείνη την εποχή αγωνίζονταν στην ομάδα της πατρίδας του, Ομέντλα και χάρη στο έμπειρο μάτι ενός Έλληνα ομογενή αφού προτάθηκε στους«κίτρινους» εν τέλει εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.

Τον παίκτη, που ήταν γεννημένος το 1945, εντόπισε Έλληνας ομογενής της Αιθιοπίας να αγωνίζεται στην τοπική Ομέντλα και αμέσως ειδοποίησε τους ανθρώπους του Άρη. Ο νεαρός αγωνίζονταν στο αριστερό άκρο της επίθεσης και ξεχώριζε σαν την μύγα μέσα στο γάλα χάρη στην εξαιρετική τεχνική κατάρτιση του.

Μάλιστα ο Άρης δαπάνησε ένα σεβαστό ποσό για τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου εκείνης της εποχής προκειμένου να τον αποκτήσει. Ο Αφρικανός επιθετικός μάλιστα μόλις δύο εβδομάδες μετά την άφιξη του στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος και στις δύο αναμετρήσεις κόντρα στη Ρόμα (0-0, 3-0) για το Κύπελλο Εκθέσεων (το αντίστοιχο Europa League) ενώπιον 40.000 οπαδών του Άρη στο πρώτο ματς στο «Χαριλάου»!

Επρόκειτο για έναν γρήγορο ποδοσφαιριστή με καλή τεχνική κατάρτιση, ο οποίος με τις εμφανίσεις του κόντρα στους «Τζιαλορόσι» έκλεψε την παράσταση.

Το ξεκίνημα του Κατάμα ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη λόγω γραφειοκρατίας.

Η μπλε κάρτα του ποδοσφαιριστή από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αιθιοπίας καθυστερούσε καθώς η επικοινωνία στη δεκαετία του ’60 για τέτοιου είδους ζητήματα με αφρικανικές ομοσπονδίες μόνο εύκολη δεν θεωρούνταν.

Οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν τον Ιανουάριο του 1965, αλλά ένας τραυματισμός στο γόνατο έθεσε τον Κατάμα εκτός μάχης.

Ο Αφρικανός λίγο πριν την επάνοδο του, αξίωσε περισσότερα χρήματα από την διοίκηση του συλλόγου με συνέπεια να χαθεί περισσότερος χρόνος και να ολοκληρωθεί η σεζόν.

Ο Άρης επιχείρησε να τον διατηρήσει στο δυναμικό του με νέους βελτιωμένους όρους, αλλά ένας νόμος περί απαγόρευσης ξένων ποδοσφαιριστών στο ημιεπαγγελματικό ελληνικό πρωτάθλημα αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Ο Κατάμα συνολικά αγωνίστηκε σε 8 ματς σημειώνοντας ένα γκολ στο Κύπελλο Ελλάδας.

Παρά τον περιορισμένο αριθμό συμμετοχών του στον Άρη, η φήμη του είχε ξεπεράσει τα σύνορα. Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός πως πήρε μεταγραφή για την Γαλατασαράι.

Μάλιστα έγινε ο πρώτος Αφρικανός ποδοσφαιριστής και στο πρωτάθλημα της γειτονικής χώρας, δίχως όμως να καταφέρει να μακροημερεύσει στην Κωνσταντινούπολη. Το 1965 σε φιλική αναμέτρηση του Άρη κόντρα στην εθνική Αιθιοπίας αντιμετώπισε την παλιά του ομάδα.

Ο Κατάμα στη συνέχεια αγωνίστηκε σε Αυστρία και Ολλανδία προτού μεταναστεύσει στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου εργάζεται μέχρι σήμερα ως οδηγός ταξί”.

To Top