ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Αφιέρωμα από την Κύπρο: “O Άρης και το καυτό Κλεάνθης Βικελίδης” (video-photos)

Κυπριακή ιστοσελίδα, ανήμερα των γενεθλίων του Άρη, έκανε ένα αφιέρωμα στους “κιτρινόμαυρους” και το “Κλεάνθης Βικελίδης”.

Stoiximan.gr: Όπου κι αν είσαι, είναι και το Casino σου: Κορυφαία Jackpots & δημοφιλή slots ΕΔΩ!

Αναλυτικά:

Το ποδόσφαιρο είναι ο “Βασιλιάς” των αθλημάτων και όπως κάθε “Βασιλιάς”, έχει τα δικά του “φρούρια”. Αυτά δεν είναι άλλα απ’τα γήπεδα σε όλο τον κόσμο. Γήπεδα σε μικρές συνοικίες και μεγάλες πόλεις. Όλα με ένα κοινό σκοπό και ένα κοινό στόχο. Να εξυπηρετήσουν τις ομάδες και τους φιλάθλους, οι οποίοι δίνουν ζωή στο ποδόσφαιρο. Το Goleador βγαίνει σε Tour και σε αυτή τη στήλη θα δούμε την ιστορία πολλών και σημαντικών γηπέδων. Σήμερα το Goleador on Tour ετοιμάζει “βαλίτσες” για το καυτό “Κλεάνθης Βικελίδης” του Άρη Θεσσαλονίκης.

Η ίδρυση του Άρη

Την 25η Μαρτίου του 1914, που αποτελεί καίρια ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία, εγένετο εν Θεσσαλονίκη ο Άρης. Από το 1951, έχει ως αδιάσπαστό του φρούριο, το ”Κλεάνθης Βικελίδης”. Το ”Κλεάνθης Βικελίδης”, ευρέως γνωστό και ως ”Χαριλάου”, βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στη Βόρεια Ελλάδα, στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη συνοικία Χαριλάου, επί της οδού Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Αποτελεί την έδρα του Άρη Θεσσαλονίκης και θεωρείται από τα πια καυτά και ”ποδοσφαιρικά” γήπεδα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι συγχρόνως ένα σύγχρονο γήπεδο και διαθέτει γύρω στις 22.800 θέσεις.

Η κατασκευή

Πριν από την κατασκευή, είχε επέλθει σχετικά μεγάλη διαδικασία, ούτως ώστε η έκταση να καταλήξει στα χέρια του Συλλόγου. Συγκεκριμένα, η έκταση στη σημερινή περιοχή είχε αγοραστεί από τον εργολάβο και επιχειρηματία, Επαμεινώνδα Χαρίλαο.

Το 1949, ο Σύλλογος έγινε ο ιδιοκτήτης της έκτασης, μετά από δικαστική διαμάχη και καταβολή μεγάλου ποσού στον Επαμεινώνδα Χαρίλαο. Τα έργα για την κατασκευή του ναού, όπως αποκαλείται από τους Αρειανούς, ολοκληρώθηκαν το 1951, αφού εξασφαλίστηκε δάνειο. Μεγάλη συνδρομή στην κατασκευή είχαν οι φίλαθλοι και οι αθλητές της ομάδας. Το γήπεδο εγκαινιάστηκε στις 4 Νοεμβρίου 1951.

Ο πρώτος αγώνας

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι των κιτρινόμαυρων, στο νέο τους γήπεδο, διεξήχθη με αντίπαλο τον Θερμαϊκό, για το πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης. Ο αγώνας έληξε 3-2, υπέρ των γηπεδούχων. Στην κερκίδα βρέθηκαν πάνω από 14.000 θεατές.

Οι ανακαινίσεις

Το 1969 και έπειτα, κατά τη δεκαετία του ’70, το ”Γήπεδο Άρεως”, όπως ήτανε τότε η επίσημη ονομασία του σταδίου, ξεκίνησε να παίρνει μία άλλη μορφή, αφού υπέστη μεγάλη ανακαίνιση. Επί προεδρίας του Νικόλαου Καμπάνη, κατασκευάστηκαν οι κερκίδες 1,5,6 και επισήμων, όπως επίσης και σκέπαστρο. Επιπροσθέτως, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χλοοτάπητας.

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την κατασκευή της Θύρας 3, ανακατασκευάστηκε η Θύρα 2, προστέθηκαν προβολείς και το 1999 τοποθετήθηκαν πλαστικά καθίσματα σε ολόκληρο το γήπεδο.

Το 2004, κατεδαφίστηκε η δυτική κερκίδα με το σκέπαστρο και κατασκευάστηκε καινούρια, διώροφη, με μεταλλικό σκέπαστρο. Επιπλέον, την ίδια χρονιά μετονομάστηκε σε ”Κλεάνθης Βικελίδης”, αποτιμώντας φόρο τιμής, στον Κλεάνθη Βικελίδη, που αποτέλεσε από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ομάδας και είναι ευρέως γνωστός με το προσωνύμιο ”Μακεδονικό Τανκ”.

Σήμερα, το στάδιο διαθέτει το εστιατόριο ”Vamos”, την καφετέρια ”Ναός” και την μπυραρία ”ARIS Beer F.C. 1914”. Παράλληλα, περιέχει μπουτίκ, γυμναστήριο, κολυμβητήριο, σουίτες, αίθουσα τύπου κ.α. Πρόσφατα, επί προεδρίας Θεόδωρου Καρυπίδη, είχε πραγματοποιηθεί εκ νέου, μία μερική ανακαίνιση του ”Κλεάνθης Βικελίδης”.

Το επικό αήττητο στην Ευρώπη

Ο Άρης Θεσσαλονίκης διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ, το οποίο θα ζήλευαν πολλές ομάδες. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το ”Κλεάνθης Βικελίδης” μπορεί να θεωρηθεί και ως ένα απόρθητο κάστρο. Οι κιτρινόμαυροι αγνοούν την ήττα σε εντός έδρας αγώνα, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εδώ και 28 αγώνες και από το 1968.

Πολλά μεγαθήρια λύγισαν ή απέσπασαν μόλις ένα βαθμό, μέσα στο ”Βικελίδης”. Κάποια τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν η Τσέλσι, η Μπενφίκα, η Περούτζια του Πάολο Ρόσι, η Σεντ Ετιέν του Μισέλ Πλατινί, η Ρόμα του Φραντσέσκο Τότι, η Μάντσεστερ Σίτυ και η τότε κάτοχος του Europa League, όπως και του Ευρωπαϊκού Super Cup, Ατλέτικο Μαδρίτης, η οποία είχε στη σύνθεσή της, μεταξύ άλλων, τους Ντε Χέα, Φορλάν και Γκοντίν.

Η ατμόσφαιρα

Ως γνωστόν, οι οπαδοί του Άρη είναι από τους πιο εκδηλωτικούς, όχι μόνο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, αλλά παγκοσμίως. Μετατρέπουν σε κάθε αγώνα, το γήπεδο σε καμίνι. Ένα γήπεδο-κόλαση για κάθε αντίπαλο. Σήμερα, τα κύρια οργανωμένα σύνολα οπαδών του Άρη που υφίστανται, είναι ο Super 3 και οι Ιερολοχίτες, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση μίας εξαίσιας, φαντασμαγορικής κερκίδας, που μένει αλησμόνητη μέχρι και στους αντίπαλους…

Άρης Θεσσαλονίκης – Μπόκα Τζούνιορς (2009)

Οι Αρειανοί χαρακτηρίζονται για το πάθος και την ανιδιοτελή τους αγάπη για την ομάδα τους, ακόμη και στις πάμπολλες δυσκολίες που έχει βιώσει ο σύλλογος και συνάμα ο λαός. Στέκονται πάντα δίπλα στην ομάδα και καθιστούν το ”Χαριλάου”, όπως πολλοί ακόμα αποκαλούν, το φρούριό τους. Δεν χαρακτηρίζεται τυχαία, ως το ”Μπομπονέρα” της Ευρώπης.

Ακόμη κι αν ο ”Θεός του Πολέμου” αγωνίζεται εκτός έδρας, με την υποστήριξη του λαού του, είναι σαν να αγωνίζεται στο σπίτι του. Αυτό αναφέρει και το γνωστό άσμα των Αρειανών, ” Άρη, γερά, στο Χαριλάου παίζουμε ακόμα μια φορά ”, που ηχεί όταν αγωνίζονται μακριά από τον αγαπημένο τους ναό, καθώς προσπαθούν πάντα να μετουσιώσουν το κάθε γήπεδο, σε ένα ”δεύτερο” ”Χαριλάου”.

** Οι φωτογραφίες και το βίντεο ανήκουν στην ΠΑΕ Άρης, στον ΑΣ Άρης, στους συνδέσμους του Άρη Θεσσαλονίκης και στους νόμιμους κατόχους τους.
To Top