Αυτές είναι οι 29 από τις 32 ομάδες που θα απαρτίζουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Μία ακόμα διοργάνωση προστίθεται στον χώρο του ποδοσφαίρου, αφού σε έναν χρόνο από τώρα θα λάβει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Στις 13 Ιουλίου του 2025 θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας, σε ένα τουρνουά το οποίο θα απαρτίζεται από 32 ομάδες. Ομάδες από κάθε άκρη του πλανήτη και οι οποίες έγιναν γνωστές την Κυριακή (14/7).

Ειδικότερα, 29 από τις 32 που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω Μουντιάλ οριστικοποιήθηκαν και η Ευρώπη θα είναι εκείνη που θα έχει τους περισσότερους εκπροσώπους από κάθε άλλη ήπειρο. Αναλυτικά αυτές οι ομάδες του FIFA Club World Cup του 2025 θα είναι οι:

Ασία:

Αλ Αΐν, Αλ Χιλάλ, Ουλσάν, Ουράβα Ρεντ Ντάιμοντς

Αφρική:
Αλ Αχλί, Εσπεράνσε Σπορτίβ ντε Τουνίς, Μαμελόντι Σαντνάουνς, Ουιντάντ Αθλέτικ Κλαμπ.

Ωκεανία:
Όκλαντ Σίτι

Βόρεια – Κεντρική Αμερική και Καραϊβική:
Μόντρεϊ, Πατσούκα, Κλαμπ Λεόν, Σιάτλ Σάουντερς, μία θέση κενή

Ευρώπη:
Ντόρτμουντ, Τσέλσι, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου, Ιντερ, Πόρτο, Σάλτσμπουργκ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπενφίκα

Νότια Αμερική:
Ατλέτικο Ρίβερ Πλέιτ, Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Παλμέιρας, δύο κενές θέσεις

Από το καλοκαίρι του 2025 το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων θα έχει νέα εκδοχή, με 32 ομάδες και ομίλους, αντί για νοκ άουτ παιχνίδια που ήταν στην αρχή. Κάπως έτσι η FIFPRO αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της FIFA, γιατί αναφέρει ότι δεν συμβαδίζει με τους κανονισμούς και ότι επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το ήδη επιβαρυμένο ετήσιο πρόγραμμα των ομάδων, αλλά και των ποδοσφαιριστών.

Πιο αναλυτικά, η Ένωση ποδοσφαιριστών πήρε την απόφαση να μηνύσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, καθώς αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποφάσεων της FIFA να καθορίσει μονομερώς το ημερολόγιο των διεθνών αγώνων. Ακόμη, τα συνδικάτα υποστηρίζουν πως οι αποφάσεις αυτές παραβιάζουν τα δικαιώματα των παικτών βάσει του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το δίκαιο ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα Γερμανία και Αγγλία ζητούν από το Εμπορικό Δικαστήριο των Βρυξελλών να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα υπόλοιπα πρωταθλήματα όμως δεν έχουν σχολιάσει κάτι ακόμη.

Παράλληλα η FIFPRO τονίζει τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν με τη νέα εκδοχή της διοργάνωσης, λέγοντας πως: «Για τους πιο περιζήτητους παίκτες το δικαίωμα σε εγγυημένη ετήσια ανάπαυση έχει καταστεί ουσιαστικά ανύπαρκτο, με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων FIFA 2025 να λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της μοναδικής περιόδου του έτους που θεωρητικά είναι διαθέσιμη για τους παίκτες να κάνουν τέτοια διαλείμματα».

To Top