Το θεώρημα είναι ένα και δεν αλλάζει: «Ομάδα είναι οι παίκτες»! Αν θέλουν να βλέπουν ομάδες με τους ίδιους καλούς παίκτες ή λιγότερο καλούς από αυτούς να προχωρούν και αυτοί να κοιτάζουν , τότε κακό του κεφαλιού τους! O Μιχάλης Λεάνης “κατέθεσε” τις απόψεις του σχετικά με τα όσα είδαμε την Κυριακή μέσα από το blog του στο gazzetta.gr, δίνοντας μια διαφορετική διάσταση σε ότι αφορά την κιτρινόμαυρη εικόνα.
Αναλυτικά τα όσα σχολίασε:
“Κανέναν δεν θέλησε να εκπλήξει ο Χερμάν Μπρούγος επιλέγοντας το σύστημα 4-4-2 για τον Αρη με τον Παναθηναϊκό. Η λογική αυτό επέβαλε, να ξεκινήσει με τετράδα στη μεσαία γραμμή γιατί η δύναμη των Πρασίνων συμπυκνώνεται στη δράση και στην αποτελεσματικότητα των μεσοεπιθετικών του παικτών.
Αν τώρα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού συνέτρεχαν λόγοι ώστε να αλλάξει το σύστημα είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο αργεντινός προπονητής θα το επιχειρούσε.
Από την άλλη για να έχουμε και καθαρή εικόνα των πραγμάτων αυτό το 4-4-2 ο κόουτς δεν το αποφάσισε τελευταία στιγμή, δεν είναι αποτέλεσμα επιφοίτησης! Το δοκίμασε, το προετοίμασε, γιατί είχε τον χρόνο να το κάνει, ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης και έτσι το αποφάσισε.
Πάμε τώρα στην παρουσία του Σάσα , σε όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν σχετικά. Όπως ο ισχυρισμός ότι ο Βραζιλιάνος δεν έπαιξε στην θέση του αλλά σε αυτή του δεξιού μέσου.
Αλλά είπαμε ότι το σχήμα δοκιμάστηκε στις προπονήσεις , φαίνεται ότι απέδωσε γιατί αν δεν επέδιδε δεν είχε κανένα λόγο να το εφαρμόσει ο κόουτς, εκτός αν τον θεωρήσουμε ,πριν ακόμα τον γνωρίσουμε , αυτοκαταστροφικό!
Να δεχθώ τον ισχυρισμό ότι στην προπόνηση πολλά μπορεί να βγαίνουν αλλά στην πραγματικότητα οι συνθήκες διαφοροποιούνται. Συμφωνώ και υπερθεματίζω! Ο Σάσα έδειξε πραγματικά να βρίσκεται έξω από τα νερά του αλλά όπως αποδείχθηκε αυτό δεν συνέβη επειδή δεν αγωνιζόταν στην θέση του αλλά επειδή βασικά του έλειπε η ενέργεια να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του.
Γιατί στις πραγματικές συνθήκες – και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να το ξέρεις αν δεν το δεις όσο και αν εμπεριέχει το ρίσκο – αποδείχθηκε ότι δεν είναι έτοιμος σε απόλυτο βαθμό.
Κι αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην γρήγορη αντικατάσταση του , αυτός είναι ο λόγος εξάλλου που θα απουσιάσει , όπως όλα συνηγορούν κι από την προσεχή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό!
Δεν ζητήθηκε από τον Σάσα να παίξει τερματοφύλακας ή σέντερ φορ για να αναλωνόμαστε σε μια συζήτηση περί τακτικής. Μέχρι και ακραίος αμυντικός έχει παίξει ο Βραζιλιάνος και ανταποκρίθηκε. Και ανταποκρίθηκε γιατί ήταν σε καλή κατάσταση.
Δηλαδή το γεγονός ότι ο Σάσα στη Λεωφόρο έχασε όλες τις μάχες ,δεν είχε επιστροφές , δεν πήγαινε πρώτος πάνω στην μπάλα, οφείλεται στο γεγονός ότι αποπροσανατολίστηκε, επειδή μετατοπίστηκε μερικά μέτρα στο χώρο που έτσι κι αλλιώς αγωνίζεται , αυτόν της μεσαίας γραμμής;
Άλλο πράμα ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα στην φυσική του θέση αλλά θυσιάστηκε για τις ανάγκες της ομάδας , γεγονός για το οποίο δεν έχουμε εικόνα κι άλλο να δηλώνει ωσεί παρών επειδή δεν έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αναμέτρησης.
Πάμε τώρα στο κεφάλαιο Καμαρά. Ο επιθετικός του Άρη αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μαυριτανός χάνει την ηρεμία του αλλά αυτή την φορά ξεπέρασε κάθε όριο με αποτέλεσμα να την πληρώσει ακριβά κι αυτός αλλά και η ομάδα του.
Η διοίκηση και το προπονητικό επιτελείο οφείλουν να κάνουν μια συζήτηση μαζί του ώστε ο παίκτης να καταλάβει ότι αποτελεί πλέον στόχο για όλες τις ομάδες. Οι αντίπαλοι έχουν αντιληφθεί το οξύθυμο του χαρακτήρα του και στην κυριολεξία τον σημαδεύουν.
Οφείλει επίσης να κατανοήσει και να αντιληφθεί ότι σαν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής καριέρας καθήκον του είναι να τιθασεύσει τον χαρακτήρα του. Το να αδικεί τον εαυτό του έχει να κάνει σίγουρα με τον ίδιο και είναι δικό του θέμα. Όταν όμως με τις ενέργειες του αδικεί και συγχρόνως καταδικάζει την ομάδα του , τότε ο οργανισμός που τον χρυσοπληρώνει έχει καθήκον και κάθε λόγο να τον φέρει αντιμέτωπο με τις ευθύνες του.
Συνεπώς μιλάς μαζί του και του δίνεις να καταλάβει ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που το παράπτωμα του συγχωρείται! Επόμενη φορά δεν θα υπάρξει. Τόσο καθαρά , τόσο ξάστερα! Πάνω από όλα είναι η ομάδα!
Στη φάση πάντως της πρώτης κίτρινης με τον Πέρεθ , οι κίτρινες θα έπρεπε να ήταν δυο. Γιατί ο μέσος του Παναθηναϊκού τον πλακώνει με τον μηρό στο πρόσωπο και δεν τον αφήνει να σηκωθεί ποντάροντας προφανώς στα…νεύρα του Καμαρά. Και τελικά πετυχαίνει τον σκοπό του.
Το πως συμπεριφέρονται οι ποδοσφαιριστές όταν τα κορμιά μπλέκονται αποτυπώνεται στην συμπεριφορά του Κουρμπέλη στο 86ο λεπτό σε μια ανάλογη περίπτωση. Ο μέσος του Τριφυλλιού μαζεύει τα πόδια του με προσοχή και ηρεμία και βοηθά τον αντίπαλο , τον Φαμπιάνο, να σηκωθεί.
Στέκομαι σε αυτό το γεγονός γιατί αν σε εκείνη την φάση είχε κιτρινιστεί ο Πέρεθ πολύ δύσκολα θα τελείωνε το παιχνίδι με τα χουνέρια που του έστησε ο Ιτούρμπε στο δεύτερο μέρος. Η κάρτα του θα ήταν η δεύτερη και τώρα σίγουρα θα μιλούσαμε για άλλο παιχνίδι!
Αλλά με τον φετινό Άρη περιμένουμε να τα δούμε όλα. Μέχρι και διαιτητή από το Αζερμπαιτζάν είδαμε και ακόμα έχουμε παιχνίδια!
Τακτικά ως σύνολο ο Άρης τα πήγε αρκετά καλά ακόμα και στο πρώτο ημίχρονο που η ομάδα δεν φάνηκε. Ουσιαστικά έχει απειληθεί μια φορά. Υστέρησε όμως τακτικά σε ατομικό επίπεδο και εδώ είναι το θέμα! Γιατί η τακτική δεν είναι άλγεβρα , δεν είναι μαθηματικοί τύποι , ούτε θεωρήματα της Φυσικής. Η τακτική βασίζεται στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
Και το καλύτερο σύστημα να κατεβάσει ο κόουτς αν η ομάδα δεν ανταποκριθεί σε ατομικό επίπεδο το αποτέλεσμα δεν θα έρθει. Αντίθετα στην πλούσια ιστορία του αθλήματος από τον ζήλο τον παικτών έχουν διορθωθεί ανορθογραφίες στην τακτική!
Ο Καμαρά στον… κόσμο του προδομένος από τον εκνευρισμό του, ο Μαντσίνι θολωμένος και κουρασμένος πνευματικά και σωματικά δεν βγήκε ούτε μια φορά σωστά πάνω στην μπάλα να επιδιώξει το ένας εναντίον ενός ,ο Γκάμα που σίγουρα τον επέλεξε ο προπονητής για να κρατήσει μπάλα – αυτός και ο Καμαρά μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο – δεν ανταποκρίθηκε στο ελάχιστο στις προσδοκίες όσο και αν περίμεναν από τον πάγκο να συνέλθει στην διάρκεια , το γκολ προήλθε από κακή εκτίμηση του Φαμπιάνο , ο Γκάνεα έδειχνε να ταλαιπωρείται από τον τραυματισμό του , για τον Σάσα τα είπαμε. Ε δεν είναι λίγοι έξι παίκτες κομβικοί να εμφανιστούν ξεκούρδιστοι. Φτάνουν και περισσεύουν για να τινάξουν το όποιο σύστημα , την όποια τακτική!
Εξάλλου η εικόνα του παιχνιδιού το αποδεικνύει περίτρανα. Η ίδια ομάδα στο γήπεδο με 11 παίκτες στο πρώτο μέρος, σχεδόν η ίδια στο δεύτερο με αριθμητικό μειονέκτημα. Και γράφω σχεδόν γιατί την διαφορά δεν την έκαναν μόνο αυτοί που ήρθαν από τον πάγκο αλλά κυρίως αλλά η διαφορετική συμπεριφορά της ομάδας συνολικά.
Ο Άρης του δευτέρου μέρους ποιοτικά και αγωνιστικά ήταν καλύτερος , γιατί έβγαλε ενέργεια , δύναμη, σκληράδα και κυρίως γιατί είχε καθαρό μυαλό.
Αυτό το “συζητήσαμε με τους παίκτες στην ανάπαυλα” που ανέφερε ο κόουτς Τερζής στο τέλος του παιχνιδιού έχει την σημασία του.
Μόνο που στα παιχνίδια που απομένουν , όλα τελικοί, παιχνίδια χωρίς αύριο , αυτή η συζήτηση θα πρέπει να γίνεται και να εμπεδώνεται από εδώ και πέρα πριν την έναρξη των αναμετρήσεων κι όχι στην ανάπαυλα.
Οι παίκτες οφείλουν να καταλάβουν ότι μόνο η σωστή – ή σχεδόν σωστή – κατεύθυνση από τον πάγκο δεν αρκεί για να υλοποιηθούν οι στόχοι. Πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι. Αν δεν τα δώσουν όλα , γιατί οι δυνατότητες υπάρχουν και φάνηκαν στην Λεωφόρο, αν δεν υπερβάλλουν , αν δεν πεισμώσουν , αν δεν βγάλουν στο γήπεδο ποδοσφαιρικό εγωισμό , αν δεν το πάρουν προσωπικά , Ευρώπη δεν ξημερώνει.
Το θεώρημα είναι ένα και δεν αλλάζει: “Ομάδα είναι οι παίκτες”! Αν θέλουν να βλέπουν ομάδες με τους ίδιους καλούς παίκτες ή λιγότερο καλούς από αυτούς να προχωρούν και αυτοί να κοιτάζουν , τότε κακό του κεφαλιού τους”!