ΜΠΑΣΚΕΤ TOP

Από τον Κύριλλο και τον Μεθόδιο μέχρι τον Άρη! Ιστορία 1.153 ετών συνδέει την Τσεχία με την Θεσσαλονίκη!

Η Νίμπουρκ παρουσίασε στην ιστοσελίδα της τον Άρη με σημείο αναφοράς τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο και την Θεσσαλονίκη!

Πριν από 1.153 χρόνια τα δύο αδέλφια από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν το ιεραποστολικό τους έργο στην Μοραβία (περιοχή που τώρα είναι η Τσεχία), προσπαθώντας να εκχριστιανίσουν τους Σλάβους, έπειτα από προτροπή του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας, Ραστισλάβου.

Με την άφιξη των Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Μοραβία το 863 μετά Χριστόν παρουσιάζουν την προσεχή παρουσία του Άρη στο Νίμπουρκ οι Τσέχοι.

“Μετά από 1.153 χρόνια από την άφιξη των Κυρίλλου και Μεθοδίου στην Μεγάλη Μοραβία, φτάνουν στην Τσεχία ως απεσταλμένοι από την Θεσσαλονίκη οι παίκτες της τοπικής ομάδας του Άρη, που ιδρύθηκε το 1922 (το τμήμα μπάσκετ) και είναι ένα από τα παλαιότερα σωματεία στην Ευρώπη”, αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Νίμπουρκ και γίνεται επίσης εκτενής αναφορά και στους 21 τίτλους του Αυτοκράτορα και φυσικά ξεχωριστή μνεία στον Νίκο Γκάλη, του οποίου η φανέλα κρέμεται στην οροφή του Παλέ.

ag-kyrilos-kai-methodios-is1

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το wikipedia “Το 863, μετά απo αίτημα του Σλάβου ηγεμόνα της Μοραβίας Ραστισλάβου, όταν αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν ο Μιχαήλ ο Γ΄, ο Πατριάρχης Φώτιος επέλεξε τους Μεθόδιο και Κύριλλο, οι οποίοι διακρίνονταν για τη σοφία τους, για το δύσκολο έργο του εκχριστιανισμού των Σλάβων. Οι δύο ιερωμένοι δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία και χαρά, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα υπηρετούσαν το θέλημα του Θεού και θα οδηγούσαν στο δρόμο της σωτηρίας τους λαούς των περιοχών που βρίσκονταν πάνω από τα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας.

Προκειμένου να διευκολύνουν την προσέγγισή τους προς τους λαούς αυτούς, χρησιμοποίησαν ένα νέο αλφάβητο, βασισμένο στο ελληνικό, το οποίο μπορούσε να αποδώσει τους φθόγγους της σλαβικής γλώσσας, και το οποίο εφηύρε ο Κύριλλος. Σε αυτό το αλφάβητο που ονομάστηκε Γλαγολιτικό, μετέφρασαν την Αγία Γραφή, πoλλά λειτουργικά και θεολογικά βιβλία, καθώς και τη Χριστιανική λειτουργική υμνολογία. Επάνω στο Γλαγολιτικό αλφάβητο στηρίζεται και η σημερινή Κυριλλική γραφή (που ονομάστηκε έτσι προς τιμή του Κύριλλου) των σλαβικών εθνών και πάνω σε αυτό αναπτύχθηκε ολόκληρη η γραμματεία τους.

Η διαφωτιστική τους αποστολή εκεί προκάλεσε την οργή, τη ζήλια και το μίσος στα μέρη των φράγκων και του γερμανο-λατινικού κλήρου και ήταν η αιτία να υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτική. Οι ιεραπόστολοι αδελφοί αναγκάστηκαν από τον Πάπα Avδριαvό τoν Β΄ να προσέλθουν στη Ρώμη για να απολογηθούν στις κατηγορίες ότι παραβιάζουν το τριγλωσσικό δόγμα, σύμφωνα με το οποίο η χριστιανική ιεροτελεστία μπορεί να τελείται μόνο στην Eβραϊκή, την Ελληνική και τη Λατινική γλώσσα. Εκεί ο Άγιος Κύριλλος υποστήριξε ότι όλοι οι λαοί, όπως και οι Σλάβοι, δικαιούνται να δοξάζουν τον Θεό και να δημιουργούν την κουλτούρα τους στην μητρική τους γλώσσα. Ο Πάπας Avδριαvός o Β’ επείσθη, αγίασε τα μεταφρασμένα βιβλία, ενώ σε μερικές εκκλησίες της Ρώμης τελέστηκε λειτουργία στη σλαβική γλώσσα, προς αναγνώρισή της στο χριστιανικό κόσμο. Πρόκειται για μια επιτυχημένη αποστολή των Αγίων αδελφών.

Ο Κύριλλος παρέμεινε στη Ρώμη μέχρι το θάνατό του, το Φεβρουάριο του 869. Ετάφη με τιμές στον προσωπικό τάφο του Πάπα Aδριανού τoυ Β΄, ενώ αργότερα μετακινήθηκε στη βασιλική του Αγίου Κλεμεντίνου στη Ρώμη, όπου και σήμερα φυλάσσονται τα λείψανά του.

Το χριστιανικό διαφωτιστικό και αποστολικό έργο συνεχίζει ο μεγαλύτερός του αδελφός Μεθόδιος, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Απριλίου 885 ως επίσκοπος Μοραβίας“.

To Top