Στις 23/01/2010, ο Άρης του Ντέιβιντ Μπλατ έπαιζε στο κλειστό του Άγιο Θωμά, κόντρα στο Μαρούσι.
Η ομάδα των βορείων προαστίων με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στην τεχνική ηγεσία επικράτησε 75-67, ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με ρεκόρ 11-2 (σ.σ. ηττήθηκε μόνο εκτός έδρας από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό) και ”αγκάλιασε” την 3η θέση της κατάταξης στη regular season.
To Παναθηναϊκό Στάδιο και ο θεός του πολέμου
Από την άλλη πλευρά, ο Άρης των Κακιούζη, Ντικούδη και Χατζηβρέττα έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από το Μαρούσι όμως ο κόουτς Μπλατ έδωσε τη δική του ερμηνεία. ”Στον δρόμο για να έρθουμε εδώ, είδα το Παναθηναϊκό στάδιο, εκεί όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είμαι βέβαιος ότι χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να χτιστεί! Εγώ βρίσκομαι στον Άρη εδώ και μία εβδομάδα, συνεπώς έχω πολύ περισσότερο χτίσιμο μπροστά μου”.
Δεν ήταν η μοναδική αναφορά του Αμερικανοϊσραηλινού κόουτς στην ελληνική Μυθολογία και παράδοση. Κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του από την ΚΑΕ Άρης, ο 54χρονος προπονητής ανέφερε χαρακτηριστικά πως ”ο Άρης, ο θεός του πολέμου, μας δίδαξε ένα πράγμα: Ότι πρέπει να πολεμάμε! Δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν πόλεμο αν δεν πολεμήσεις. Και αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της ομάδας του Άρη”.
Μάστερ στην Ιλιάδα, με ”σταρ” τον Αχιλλέα
Αναμφίβολα, ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός ήξερε πολύ καλά πού ήλθε αφού ως γνωστός φιλέλληνας, γνωρίζει καλά την ελληνική κουλτούρα. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Princeton, στο Νιου Τζέρσεϊ και το μάστερ του είχε θέμα την Ιλιάδα του Ομήρου, είναι λάτρης της ελληνικής Ιστορίας και Μυθολογίας ενώ ο Αχιλλέας είναι ο αγαπημένος του ήρωας! Για να ολοκληρωθεί η… σατανική σημειολογία, ο Μπλατ έκοψε το μπάσκετ λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού στον αχίλλειο τένοντα!
Στο Ισραήλ από σπόντα
Για τον κόουτς της Μακάμπι, οι αθλητικές ιστορίες έχουν να κάνουν κυρίως με το πώς η μοίρα μπορεί να αλλάξει τα πάντα μέσα σε μια στιγμή. Ήταν η μοίρα που τον έστειλε στο Ισραήλ, όταν ο Αμερικανός προπονητής Bob Gonen τον προσέγγισε έπειτα από έναν αγώνα του Princeton με το Columbia και του πρότεινε να ταξιδέψει εθελοντικά μαζί του στο Τελ Αβίβ ώστε να δει πως παίζει το μπάσκετ εκεί! Για κάποιον λόγο, ο Μπλατ είδε την πρόταση ως μια μεγάλη ευκαιρία!
Ο Αμερικανοϊσραηλiνός τεχνικός έμαθε τα βασικά του μπάσκετ στο Princeton
“Η μητέρα μου ήθελε να συνεχίσω τις σπουδές μου και να μην πάω στο Ισραήλ. Παρ’ όλα αυτά ήρθα και όλοι μου συμπεριφέρθηκαν πολύ θερμά. Είχα μία οικογένεια, τους Levys που με φιλοξένησαν όπως μόνο οι Ισραηλινοί μπορούν” θα εξηγήσει αρκετά χρόνια αργότερα.
Οι Σέλτικς, ο Ράσελ και η ”πόρτα” στο Χάρβαρντ
Ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες στα χρονικά του παγκόσμιου αθλητισμού κατάφεραν να κυριαρχήσουν στις Λίγκες τους. Μια από αυτές είναι η Μακάμπι, με 50 πρωταθλήματα και 41 κύπελλα Ισραήλ να κοσμούν την τροπαιοθήκη της. Ο ήρωας της ιστορίας μας ήλθε από νωρίς σε επαφή με αθλητικές δυναστείες, έχοντας πρότυπα τον Μπιλ Ράσελ και τον Τομ ”Satch” Σάντερς. ”Σε κάθε παιχνίδι στων Σέλτικς, είχα ένα ραδιοφωνάκι κολλημένο στο αυτί μου! Ο Σάντερς, μάλιστα, ήταν αυτός που με κάλεσε στο Harvard!”.
Παρ όλα αυτά, ο Ντέιβιντ Μπλατ απέρριψε την υποτροφία από το συγκεκριμένο κολέγιο! Ο λόγος; ”Ήταν η σωστή απόφαση. Ήθελα το καλύτερο δυνατό πρόγραμμα που θα συνδυάζει σπουδές και αθλητισμό. Ήμουν αρκετά έξυπνος για να καταλάβω ότι το Princeton διέθετε καλύτερη ομάδα. Δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το πρόγραμμα σπουδών, επομένως επέλεξα το Princeton”.
”Ένας Αμερικανοϊσραηλινός στη Ρωσία; Απίστευτο!”
Οι επιτυχίες του Μπλατ με την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης συνδυάστηκαν με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της εθνικής Ρωσίας, σε έναν αρκετά περίεργο… συνδυασμό. ”Η ιστορία μου είναι απίστευτη! Ένας Αμερικανοϊσραηλινός που κοουτσάρει τη Ρωσία. Το σκέφτομαι και ενθουσιάζομαι!” εξήγησε όταν ανέλαβε τις τύχες της ”αρκούδας”, σχεδόν σαράντα χρόνια μετά τον αγώνα με τις ΗΠΑ κόντρα στη Σοβιετική Ένωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα παιχνίδια στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ. ”Σκεφτείτε ότι κι εγώ μεγάλωσα με την εικόνα των μεγάλων, κακών Ρώσων!”.
Πετυχημένος και ως… πολύτεκνος
Το 1991, η σχέση του με το Ισραήλ πέρασε σε άλλο επίπεδο. ”Παντρεύτηκα ένα πανέμορφο κορίτσι, την Κινερέτ από την Νετάνια. Η αλήθεια είναι ότι την δοκίμασα αρκετά πριν από τον γάμο μας. Ήθελα να είμαι σίγουρος!” Μαζί έχουν τέσσερα παιδιά. Η μεγαλύτερή τους κόρη ολοκλήρωσε πρόσφατα τις στρατιωτικές της υποχρεώσεις στο Ισραήλ (σ.σ. στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για άνδρες και γυναίκες), η δεύτερη υπηρετεί ακόμα στις ένοπλες δυνάμεις ενώ έχουν ακόμη έναν 17χρονο γιο και μια 16χρονη κόρη.
Πολιτική; Μακριά κι αγαπημένοι
Πως βλέπει, όμως, ο κόουτς Μπλατ το ενδεχόμενο να εμπλακεί με την πολιτική όπως ο θρυλικός αρχηγός της Μακάμπι, Ταλ Μπρόντι, ο οποίος υπέκυψε εν τέλει στις πιέσεις του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου; ”Πολιτική; Δεν νομίζω. Για να είμαι, όμως, ειλικρινής, με ενδιαφέρουν πολύ οι διεθνής σχέσεις. Στην επόμενη ζωή μου ή, ίσως, στην επόμενη δουλειά μου, θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο κομμάτι. Ποιος ξέρει…”.
‘”Να κοουτσάρω τον γιο μου και μετά αποσύρομαι!”
Ένα από τα όνειρα του νυν προπονητή της Μακάμπι είναι να κοουτσάρει στο ΝΒΑ. ”Θέλω να εργαστώ στο μέρος όπου μεγάλωσα, στο μέρος όπου έμαθα τα περισσότερα από όσα γνωρίζω για το μπάσκετ. Θα ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω’‘. Ο ίδιος ωστόσο εξηγεί ότι το όνειρο ζωής του είναι να κοουτσάρει τον γιό του, Ταμίρ, ο οποίος είναι 17 χρονών, αγωνίζεται ως πόιντ γκαρντ και είναι μέλος των μικρών εθνικών του Ισραήλ. ”Έτσι ακριβώς θα ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου! Να κοουτσάρω τον γιό μου και να αποσυρθώ. Νομίζω πως είναι καλύτερος παίκτης από μένα”.
Ο Ντέβιντ Μπλατ είναι ένας άνθρωπος χωρίς απωθημένα. Αναγνωρίζει όλα όσα έχει πετύχει και σε καμία περίπτωση δεν παραπονιέται για τα προβλήματα της ζωής. ”Μιλάτε σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει μια από τις καλύτερες δουλειές στην Ευρώπη. Την καλύτερη δουλειά στον επαγγελματικό αθλητισμό του Ισραήλ! Τι παραπάνω θα μπορούσα να ζητήσω εδώ από το να κοουτσάρω τη Μακάμπι Τελ Αβίβ”.
Πηγή: sport24.gr