Ημέρα αποφάσεων είναι η σημερινή, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, προκειμένου να αξιολογηθούν τα στοιχεία μετά και τις τελευταίες συνεδριάσεις του ΠΟΥ και του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των ειδικών, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, ώστε να δώσουν ή όχι, το «πράσινο φως» για το άνοιγμα στις τρεις πόλεις που εξαιρέθηκαν.
Τα πιθανότερα σενάρια για το AstraZeneca
Η υπόθεση του εμβολίου της AstraZeneca, οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για τα -λιγοστά είναι αλήθεια- περιστατικά θρόμβωσης που έχουν σχετιστεί χρονικά με τη χρήση του εμβολίου, και η διάχυτη φημολογία γύρω από αυτό έχουν καταστήσει το θέμα κομβικής σημασίας, την ώρα μάλιστα που ο εμβολιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με στόχο να δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό το πολυπήθητο τείχος ανοσίας.
Η εμπιστοσύνη μερίδας πολιτών στη χώρα μας για το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι κλονισμένη, τηρώντας (στην καλύτερη περίπτωση) στάση αναμονής και παρακολουθώντας στενά τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με το σύνδρομο θρομβώσεων και θρομβοπενίας, που αναγνωρίστηκε χθες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ως μία πιθανή πλην όμως ιδιαίτερα σπάνια παρενέργειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στους πέντε πολίτες φέρεται να διστάζει να εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι ακυρώσεις προγραμματισμένων ραντεβού ή η μη προσέλευση πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα αγγίζει το 19%.
Αντιθέτως, για τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια (και συγκεκριμένα για τα Pfizer / BioNTech και Moderna) το ποσοστό των ακυρώσεων αγγίζει μόλις το 1% και της μη προσέλευσης δεν ξεπερνά το 3%. Είναι σημαντικό δε να σημειωθεί ότι σε 2,4 εκατ. ραντεβού που έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον, το 67% αφορά στο εμβόλιο της Pfizer, το 25% στο εμβόλιο της AstraZeneca και το 8% στο εμβόλιο της Moderna.πορεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) να ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη παρά κινδύνους για ανεπιθύμητες παρενέργειες, αλλά πολλές χώρες έχουν ήδη τροποποιήσει το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα ή έχουν διακόψει προσωρινά τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είχε αναγνωρίσει στην καθιερωμένη ενημέρωση της Δευτέρας ότι το σπάνιο σύνδρομο θρόμβωσης είναι πιο συχνό σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.
Η επιτροπή ήδη πραγματοποίησε μια πρώτη τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Πέμπτης και θα ξανασυνεδριάσει στις 9 το πρωί, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της ημέρας.
Τρία είναι τα σενάρια
Η μία πρόταση που υπάρχει στο “τραπέζι” είναι να χορηγείται το εμβόλιο σε άτομα άνω των 60 ετών.
Μια άλλη σκέψη είναι τα εμβόλια που δεν θα χορηγηθούν, να μπορούν να τα κάνουν εθελοντικά άτομα νεαρότερης ηλικίας.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και μέλη της επιτροπής που υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca πρέπει να συνεχιστεί χωρίς αλλαγές.
Παράλληλα, είναι πιθανό να ανοίξει η πλατφόρμα και για άλλες ηλικιακές ομάδες έτσι ώστε να βοηθηθεί η επανεκκίνηση διαφόρων επαγγελματικών κλάδων και να «ανασάνει» η οικονομία.
«Αναμένουμε κάποιες αλλαγές, όχι όμως ριζικές, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Δεν υπάρχει χώρα που να σταμάτησε τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτό που έκαναν κάποιες χώρες είναι που έθεσαν ηλικιακούς περιορισμούς», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας επιβεβαίωσε ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.
Πάντως, τόνισε ότι παρά την αναστάτωση που έχει προκληθεί το τελευταίο επταήμερο το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς με AstraZeneca έχει αυξηθεί σε 93%, ενώ καθημερινά γίνονται 10.000 – 12.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Τα περιστατικά θρόμβωσης στην Ελλάδα
Στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό τη Δευτέρα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μόλις ένα περιστατικό θρόμβωσης έχει καταγραφεί στη χώρα μας μετά από 346.000 δόσεις εμβολίου της AstaZeneca.
Στο ενδιάμεσο, όμως, την Τετάρτη καταγράφηκε ο θάνατος μιας 60χρονης που πέθανε από θρόμβωση μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca.
Υπάρχουν ακόμα μερικές καταγγελίες για παρόμοιες παρενέργειες του εμβολίου, οι οποίες προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί επίσημα.
Χθες, ο EMA πέταξε το μπαλάκι στους υπουργούς Υγείας της ΕΕ, οι οποίοι συνεδρίασαν με στόχο να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή προς το εμβόλιο, κάτι που τελικά ναυάγησε, με αποτέλεσμα το κάθε κράτος – μέλος της Ένωσης να αποφασίζει μόνο του.
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για το εμβόλιο της AstraZeneca θέλει το εμβόλιο να χορηγείται μόνο στους άνω των 60 ετών σε Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.
Σε άνω των 55 ετών σε Γαλλία και Βέλγιο, ενώ το οριστικό «πάγωμα» των εμβολιασμών με AstraZeneca θέσπισαν Δανία και Νορβηγία.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πρακτική μεγαλώνει την ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ υπερτονίζει και το πρόβλημα ενότητας στους κόλπους της Ένωσης.
Για πρώτη φορά ο Οργανισμός (ΕΜΑ) παραδέχθηκε συσχέτιση του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca, με σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων αίματος σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων εντός 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.
Ο EMA υπενθυμίζει στα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο, αλλά στους επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν ότι υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης των παρακάτω συμπτωμάτων, για τα οποία θα πρέπει άμεσα να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια:
δυσκολία στην αναπνοή
πόνος στο στήθος
πρήξιμο στα πόδια
επίμονος κοιλιακός πόνος
νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και επίμονων πονοκεφάλων ή θολή όραση
μικροσκοπικά σημεία αίματος κάτω από το δέρμα πέρα από το σημείο της ένεσης