Αποκαλυπτικό άρθρο του Capital: Αποφάσισαν να τελειώσουν (;) γρήγορα με την Αθήνα

Τρείς εβδομάδες νωρίτερα από το προβλεπόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε απροειδοποίητα την μία από τις δύο στρόφιγγες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών χθες το βράδυ περιορίζοντας τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης στο …ελάχιστο.

Εμβρόντητος ο κ. Βαρουφάκης πληροφορήθηκε λίγες ώρες πριν συναντήσει τον κ. Σόιμπλε ότι ο ιταλός πρόεδρος της ΕΚΤ – που λίγες ώρες πριν είχε συναντήσει τον κ. Τσίπρα – του είχε τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια αυξάνοντας στο κόκκινο την πίεση στο πιο ευαίσθητο σημείο, στην ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν ακραία πολιτική καθώς συνέδεσε άμεσα την αναγνώριση του αξιόχρεου των ελληνικών εγγυήσεων με την ύπαρξη μνημονιακού προγράμματος στήριξης την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.

Με άλλα λόγια ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να πάει στην Σύνοδο Κορυφής γνωρίζοντας οτι η κλεψύδρα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μετράει πλέον τα χρονικά περιθώρια ανάποδα… Η μοναδική διέξοδος που έχει αφεθεί ανοικτή από την πλευρά της Ευρωζώνης είναι η υπογραφή μιας νέας συμφωνίας το πλαίσιο της οποίας έχει ήδη φθάσει (!) από την γερμανική καγκελαρία στην EWG ως non paper και αποτελεί copy paste αυτής του επικαιροποιημένου μνημονίου.

Μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να αποδεχθεί μια τέτοια συμφωνία; Η πλειονότητα των ευρωπαίων αναλυτών συμφωνεί ότι αυτό υπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον απίθανο.

Τι θα ακολουθήσει ; Τα όρια της απάντησης σ΄ αυτό το ερώτημα είναι πολύ πιθανό οτι θα διερευνηθούν σε έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, την ίδια ημέρα δηλαδή που θα τίθεται σε ισχύ η αποκοπή των ελληνικών τραπεζών από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Βέβαια οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αρκετά δισ. ευρώ ομολόγων του EFSF με τα οποία έχει ενισχυθεί η κεφαλαιοποίησή τους από το 2013 και λογιστικά το 2014. Πέραν αυτών όμως τα χαρτοφυλάκιά τους μπορούν να τους εξασφαλίσουν χρηματοδότηση μόνο δια μέσω της ΤτΕ με τον ELA.

Χθες βράδυ από την ΤτΕ έγινε γνωστό ότι οι “απώλειες” ρευστότητας από την μη αναγνώριση των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου θα καλυφθούν ισόποσα με κεφάλαια από τον  ELA.

Αυτό σημαίνει ότι προσωρινά δεν θα τεθεί πρόβλημα αρκεί να μη αυξηθούν κατακόρυφα οι απαιτήσεις των αποταμιευτών σε ρευστότητα λόγω απώλειας εμπιστοσύνης…

Αλλά αυτό ισχύει προσωρινά, όπως προσωρινή είναι και η χρηματοδότηση από τον ELA μέχρι την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά από το 2010 που η ΕΚΤ …απέσυρε προσωρινά την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά κρατικά ομόλογα μέχρι να αποκατασταθεί η ισχύς του προγράμματος στήριξης με βάση τις αξιολογήσεις της τρόικα.

Πάντως ορισμένοι αγγλοσάξωνες αναλυτές ήδη συνδέουν την πιθανή άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί, παρά την ασφυκτική αυτή πίεση, μια συμφωνία για νέο πρόγραμμα (με την τρόικα), με ρηξικέλευθες “λύσεις” που αναφέρονται είτε σε περιορισμούς της πρόσβασης αποταμιευτών στις καταθέσεις τους, είτε στην έκδοση “βοηθητικών” νομισματικών εργαλείων.

Στις Βρυξέλλες πάντως που η απόφαση του κ. Ντράγκι δεν φαίνεται να προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, επιμένουν ότι η δυνατότητα μιας συμφωνίας είναι πολύ μεγάλη και σχεδόν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας ρήξης κάνοντας λόγο για “αποτελέσματα” ακόμα και πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Το αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι οι πιθανότητες αυτές συσχετίζονται με την συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ την ερχόμενη Δευτέρα δύο μόλις 24ωρα πριν από την ενεργοποίηση της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

Η αλήθεια είναι οτι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Λονδίνο εκτιμούν πως ένας νέος κύκλος αναταραχής στις αγορές εξ αιτίας της κρίσης με την Ελλάδα θα βλάψει το εγχείρημα ανάκαμψης της αμερικάνικης οικονομίας.

Η προσοχή που δίνεται στο ενδεχόμενο αυτό υπογραμμίζεται από το γεγονός οτι ήδη έχει ανακοινωθεί η αποστολή στην Ευρώπη κλιμακίου του αμερικάνικου οικονομικού επιτελείου που θα παρακολουθεί από κοντά τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Ευρωζώνης.

Στο μεταξύ η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έπεσε χθες βράδυ κάτω από το 1,14 με προοπτικές περαιτέρω διολίσθησης. Κατά πως φαίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση μόλις τώρα αρχίζει…

Πηγή:www.capital.gr

To Top