Αντώνης Συκάρης: Τι είναι η «νόσος του υψομέτρου» από την οποία φέρεται να πέθανε (video)

Η νόσος των υψομέτρων είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

Ο Αντώνης Συκάρης άφησε την τελευταία του πνοή κατεβαίνοντας το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, σκορπώντας θλίψη.

Στην είδηση του θανάτου του, όλοι δηλώνουν συγκλονισμένοι και ένας φίλος του μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε μεταξύ άλλων πως «πήγαινε για το 7ο ψηλότερο βουνό του κόσμου, το Νταουλαγκίρι, χτες ανέβηκε στην κορυφή και σήμερα κατά την κατάβαση, από όσα έχω μάθει κι εγώ, δεν ξέρω πολλά, ακριβώς τα αίτια. Μάλλον υπέστη πνευμονικό οίδημα από τη νόσο του υψομέτρου, λόγω της σημαντικής κούρασης και της έλλειψης οξυγόνου, εξέπνευσε κοντά στην κατασκήνωση 3».

Τι είναι η νόσος των μεγάλων υψομέτρων

H νόσος των μεγάλων υψομέτρων ή αλλιώς «νόσος των ορειβατών» από την οποία φέρεται να πέθανε ο ορειβάτης, είναι επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Ειδικότερα παρόλο που το επίπεδο του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα παραμένει αρκετό, το επίπεδο του οξυγόνου στους πνεύμονες και στο αίμα μειώνεται κατά την άνοδο σε μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με την ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας.

Το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ο οποίος προσαρμόζεται στα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου με ταχύτερη και βαθύτερη αναπνοή και με την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζονται για να μεταφέρουν το οξυγόνο. Η ανταπόκριση αυτή του οργανισμού ονομάζεται εγκλιματισμός και χρειάζεται περίπου 3-5 μέρες να αναπτυχθεί, ενώ ποικίλει ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες.

Ο μη επαρκής εγκλιματισμός μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του υψομέτρου. Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) είναι πιο συχνή σε εκείνους που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο να εγκλιματιστούν κατάλληλα σε εκείνους που φτάνουν απευθείας σε περιοχές που εντοπίζονται σε μεγάλο υψόμετρο, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) είναι πιθανότερο να συμβεί όταν η άνοδος γίνεται γρήγορα σε μεγάλο υψόμετρο. Οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση.

 

To Top