Αναστόπουλος unplugged! Το «τάβλι», η «αεροπορία», το «κορίτσι για παντρειά», μέχρι το «πότε το 2-0 δίνει τέσσερις βαθμούς»! (videos)

Ο Άρης το Σάββατο δίνει ένα σημαντικό παιχνίδι με τον ΟΦΗ. Ο Μανουέλ Μασάδο θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη μάχη των πάγκων, έναν παλιό γνώριμο των κίτρινων, τον Νίκο Αναστόπουλο. Ο «αλενατόρε» πέρασε στο Κλεάνθης Βικελίδης μόλις μία σεζόν, η οποία ήταν… κουτσουρεμένη. Ωστόσο, στις μνήμες και στην καρδιά των οπαδών του Άρη ο 54χρονος τεχνικός έχει μία διακεκριμένη θέση, κυρίως λόγω της προσφοράς του στην ομάδα, σε μία χρονιά η οποία ήταν από τις πιο δύσκολες (αν όχι η δυσκολότερη) που βίωσε ποτέ το ποδοσφαιρικό τμήμα του Άρη.Σίγουρα ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές… Το PRESSARIS θυμάται την κάθε μία στιγμή, από την ώρα που ο «Αναστό» ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, μέχρι που αποχώρησε από το Χαριλάου.

Αντί – Κουούζελα και… ψυχοθεραπεία

Ο Άρης ξεκινούσε εκείνη τη μαύρη σεζόν 2005/2006 για να επανέλθει από τη Β΄ Εθνική, με την τιμωρία των εννιά αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, ουσιαστικά να είναι η… θηλιά στο λαιμό της ομάδας. Η εκκίνηση των «κίτρινων», ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, με τον Φινλανδό Μάρτι Κουούζελα στον πάγκο.

Ήττα με 1-0 στην πρεμιέρα στο «Παγκρήτιο» από τον Εργοτέλη, ισοπαλία 1-1 στη δεύτερη αγωνιστική με την Προοδευτική στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Μέσα σε αυτά μεσολάβησαν η βαριά ήττα με 5-1 στο «Ολύμπικο» από τη Ρόμα για το ΟΥΕΦΑ και η ήττα με 2-1 στην Κομοτηνή από τον Πανθρακικό για το κύπελλο.

Έτσι, η διοίκηση του Άρη αποφάσισε να απομακρύνει τον Μάρτι Κουούζελα, πριν χαθεί η χρονιά (κάτι το οποίο θα ήταν καταστροφικό) φέρνοντας στον πάγκο της ομάδας έναν άνθρωπο, που φαινόταν ικανός να αναλάβει μία τόσο ειδική αποστολή. Τον Νίκο Αναστόπουλο, ελπίζοντας πως αυτή η όμορφη τρέλα του, θα έβγαζε σε κάτι καλό για τον Άρη!

Ο «μουστάκιας» άμεσα έριξε το βάρος στο ψυχολογικό κομμάτι, τονώνοντας το ηθικό των ποδοσφαιριστών του.

Ασταμάτητες ατάκες…

Με το που υπόγραψε συμβόλαιο με τον Άρη ο Αναστόπουλος, ανέλαβε να ξαναφτιάξει την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών, κάτι που επιχείρησε στην πρώτη προπόνηση της ομάδας.

«Λοιπόν παιδιά, Άρης είμαστε και πρέπει να πετύχουμε», ήταν το πρώτο σχόλιο του στα αποδυτήρια της ομάδας. «Θέλω να κερδίζετε ακόμη και στο τάβλι», τόνισε χαρακτηριστικά  με τους παίκτες να κάνουν… Ευαγγέλιο τα λόγια του νέου τους προπονητή, τα οποία μάλιστα την έκαναν τη δουλειά τους!

Στο ντεμπούτο του Αναστόπουλου, στις 9 Οκτωβρίου του 2005, ο Άρης με σφαγιαστική διαιτησία, παρότι βελτιωμένος αισθητά,  σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον ηττήθηκε με 2-1 από τη Νίκη Βόλου, παρότι άξιζε τη νίκη. «Είμαστε μεγάλη ομάδα και θα το αποδείξουμε», ήταν το σχόλιο του προπονητή του, που δεν έπεσε στην παγίδα του προκλητικότατου προπονητή της Νίκης, Γιάννη Γούναρη, ο οποίος πρόσβαλε ομάδα και παίκτες.

{youtube}qDqL3KAUSsw|640|360|1{/youtube} 

Η πρώτη νίκη

Μία εβδομάδα αργότερα ο Άρης με τον Αναστόπουλο, πήρε την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα μέσα στον Πύργο με 0-1 επί του Πανηλειακού για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Σκόρερ σε εκείνο το παιχνίδι χρίστηκε στο 70ό λεπτό ένας άνθρωπος, που «σφράγισε» την επιτυχία του «Αλενατόρε» στον πάγκο του Άρη. Ο Χρήστος Βελώνης, ο οποίος το γκολ εκείνο το αφιέρωσε στο νέο κόουτς της ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια αμύνθηκε της επιλογής του, να παίξει αμυντικά κρατώντας το σκορ, σχολιάζοντας: «Άλλαξε ο κανονισμός και δεν το ξέρω; Και από πότε το 2-0 δίνει τέσσερις βαθμούς;».

Η ατάκα της μεταγραφικής περιόδου

Φτάνοντας Ιανουάριος, πολλοί μάνατζερ έσπευσαν να προτeίνουν παίκτες στον Άρη και μοιραία ήρθαν σε επαφή με τον Νίκο Αναστόπουλο. Σε μία συνομιλία κι όταν ο ατζέντης είπε στον κόουτς του Άρη πως πρόκειται να φέρει στον Άρη μία πολύ καλή περίπτωση ποδοσφαιριστή και εξαιρετικό χαρακτήρα, ο «Ιταλός» του είπε: «Τα καλά παιδιά θα τα κρατήσουμε να τα δώσουμε στις αδερφές μας. Επειδή η δική μου έχει παντρευτεί, το παιδί μπάλα ξέρει;», κάνοντας το συνομιλητή του να βουβαθεί!

Τα κρίσιμα «σταυροδρόμια»

Στην πορεία ακολούθησαν μία ισοπαλία 1-1 στο Χαριλάου με τον Θρασύβουλο και μία ήττα με 2-0 μέσα στις Σέρρες από την τοπική ομάδα. Έτσι ο Άρης φάνηκε να παίζει όλη τη χρονιά την 7η αγωνιστική στην έδρα του με την Καστοριά, όπου μόνο η νίκη θα τον κρατούσε ζωντανό.

Ο Αναστόπουλος βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να λύσει το… γόρδιο δεσμό, σήκωσε στο 82’ τον Γιώργο Γκουγκουλιά και τον έριξε στη μάχη. Στις καθυστερήσεις ο νεαρός τότε φορ με δυνατό δεξί σουτ σκόραρε, «λυτρώνοντας» την ομάδα του και δικαιώνοντας τον προπονητή του, ο οποίος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου: «Ήταν η τελευταία μας ευκαιρία και πήραμε παράταση ζωής. Συνεχίζουμε και θα τα καταφέρουμε».

Τα λόγια του Αναστόπουλου αποδείχτηκαν προφητικά μιας και από εκεί άρχισε η αγωνιστική αναγέννηση του Άρη, ενώ ο «μουστάκιας» είχε κερδίσει κι ένα πολύτιμο όπλο στην επίθεση της ομάδας. Τον Γιώργο Γκουγκουλιά!

Ακολούθησε ένα σημαντικό «διπλό» με 0-2 στη Βέροια κόντρα στην ομώνυμη ομάδα, όπου και πάλι ο Γκουγκουλιάς «άνοιξε» το σκορ (το άλλο γκολ με πέναλτι ο Αβραάμ Παπαδόπουλος), ενώ οι γηπεδούχοι έχασαν πέναλτι στο 0-1, ενώ είχε αποβληθεί από το 32’ ο Κρίστι Βανγκέλι. Στη συνέντευξη Τύπου ο Αναστόπουλος σχολίασε το λόγο που ακόμα και ο Βελώνης έπαιξε στα τελευταία λεπτά στόπερ.

«Παίζαμε με δέκα παίκτες και ήθελα έναν ακόμη πίσω να διώχνει τις ψηλές μπαλιές. Ο αντίπαλος μας απειλούσε μόνο με αεροπορία, δια του αέρος…», αφήνοντας βέβαια άναυδους τους πάντες στην αίθουσα.

{youtube}LSasn_84e0U|640|360|1{/youtube} 

Το αήττητο σερί

Ακολούθησε ένα απίστευτο αήττητο σερί δέκα αγώνων (έξι νίκες και τέσσερις ισοπαλίες), με τους «κίτρινους» να παίζουν στον Κορυδαλλό με την Προοδευτική, σε ένα παιχνίδι από τα πλέον σημαντικά στην πορεία για την άμεση επάνοδο. Ο Άρης θα μπορούσε και να χάσει, αλλά τελικά ο Ζιλ Ντομορό με κεφαλιά στο 92’ του χάρισε τη νίκη, παρά την αποβολή του Μάριο Κάσερες τρία λεπτά νωρίτερα. Το τι ακολούθησε βέβαια στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ Νίκου Αναστόπουλου και Σούλη Παπαδόπουλου δεν περιγράφεται.

«Κι εμείς σε άλλα ματς ήμασταν καλύτεροι και το φάγαμε στο τέλος. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την μπάλα», είπε ο Αναστόπουλος παραδεχόμενος πως η αντίπαλη ομάδα ήταν ανώτερη, για να απαντήσει ο Παπαδόπουλος που αποβλήθηκε στη διάρκεια του ματς: «Το ποδόσφαιρο δεν παίζεται σε σαλέ. Οι δημόσιες σχέσεις τελειωμένες». Καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα οι δυο τους έδωσαν ρεσιτάλ στον αγωνιστικό χώρο. Η κόντρα μάλιστα μεταφέρθηκε και στους Νεμπεγλέρα και Θάνο την ώρα των δηλώσεων!

{youtube}yfTHrZDw0Hs|640|360|1{/youtube} 

Το σερί συνεχίστηκε

Ο Άρης συνέχισε να πηγαίνει με… αυτόματο πιλότο κι αφού κέρδισε και τον άμεσο ανταγωνιστή Θρασύβουλο και πάλι στις καθυστερήσεις μέσα στη Φυλή, με… γκολάρα του Σκαρμούτσου, ηττήθηκε μετά από είκοσι αγώνες μέσα στο Βόλο, από τον Ολυμπιακό με 2-1.

{youtube}Ax25PPZv46I|640|360|1{/youtube} 

Η τελευταία τριάδα αγώνων

Στα τρία τελευταία ματς που ακολουθούσαν ο Άρης χρειαζόταν ακριβώς επτά βαθμούς, για να «κλειδώσει» την επιστροφή του στα «μεγάλα σαλόνια». Στην 28η αγωνιστική οι «κίτρινοι» πέταξαν ακόμη δύο πολύτιμους βαθμούς με τον Εθνικό Αστέρα εντός έδρας, κάτι που είχαν επαναλάβει κι άλλες φορές προηγουμένως κι έτσι επιβαλλόταν το 2/2 στις δύο τελευταίες αγωνιστικές. Με το Χαϊδάρι εκτός και με την Κέρκυρα εκτός.

Στο Χαϊδάρι σταμάτησε ο χρόνος

Είναι κάποιες στιγμές που νομίζεις πως ισορροπείς πάνω σε ένα σκοινί. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή από τη ζωή προς το θάνατο κι αυτό οι οπαδοί του Άρη το βίωσαν με τον πιο έντονο τρόπο στο «Σταύρος Μαυροθαλασσίτης», στις 30 Απριλίου του 2006 κόντρα στο Χαϊδάρι. «Εδώ που φτάσαμε, πάμε να τελειώνουμε. Θα πεθάνουμε στο γήπεδο αν χρειαστεί», είπε ο Αναστόπουλος και μάλλον είχε δίκιο.

Αν κάποιος δεν ήξερε πως πρόκειται για το Χαϊδάρι, θα νόμιζε πως οι «κίτρινοι» αντιμετωπίζουν την Μπαρτσελόνα! Οι γηπεδούχοι, αν και αδιάφοροι βαθμολογικά, έδειξαν απύθμενο πάθος για το ματς κι έπαιζαν λες και πρόκειται για την τελευταία αναμέτρηση της ζωής τους. Οι περίπου 2.500 φίλοι του Άρη που βρέθηκαν στις κερκίδες μάθαιναν τα άσχημα νέα από τη Φυλή. Ο Θρασύβουλος διέλυε με 5-0 τον Πανηλειακό κι έτσι στον Άρη πια έκανε μόνο η νίκη.

Τι κι αν ο Πετρόπουλος «άνοιξε» στο 20’ το σκορ με προβολή μετά την κεφαλιά του Φρίμπονγκ. Οι παίκτες του Άρη έκαναν κατάθεση ψυχής στο γήπεδο κι αφού ισοφάρισαν με τον Γκουγκουλιά στο 36’, έγινε αυτό που είχε υποσχεθεί ο «Αλενατόρε». Πέθαιναν στο γήπεδο για τη νίκη.

Τον «μουστάκια» τον δικαίωσε το άλλο του αγαπημένο παιδί μετά τον Γκουγκουλιά. Ο Χρήστος Βελώνης μπήκε σαν αλλαγή κι έδωσε στις καθυστερήσεις παλμό στον Άρη, επαναφέροντας στη ζωή τους χιλιάδες φίλους του, οι οποίοι άρχισαν να βλέπουν εφιάλτες.

Ακολούθησαν απίστευτες σκηνές με πανηγύρια και στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες. Ο Γιάννης Κόντης στα επίσημα γλιστράει την ώρα του πανηγυρισμού και χτυπάει για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο σχολιαστής της ΕΤ3 -μετέδιδε απευθείας το παιχνίδι- Λάζαρος Μουρκάκος (έχει φύγει από τη ζωή εδώ και μερικούς μήνες) χάνει κυριολεκτικά τα λόγια του.

Η συνέντευξη Τύπου ήταν όλα τα λεφτά: «Η νίκη αυτή ήταν αντρίκεια, καθαρή και πεντακάθαρη. Προλαβαίνω τους νταλαβερτζήδες λοιπόν που μπορεί να πουν το οτιδήποτε. Μόνο αυτοί οι παίκτες κι αυτός ο Άρης το πίστευαν ως το τέλος. Ο Θεός από ψηλά κοιτάει και δεν του αρέσει η αδικία», ήταν τα λόγια του Αναστόπουλου που σφράγισαν την παλικαρίσια νίκη της ομάδας. Τα κλάματα του Στάφανου Γιώρη (υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής) στην αγκαλιά του Χρήστου Βελώνη, ουσιαστικά έδειχναν την πίεση που είχε όλος ο Αρειανός κόσμος εκείνο το διάστημα.

{youtube}g0P36vlqX2I|640|360|1{/youtube} 

Το παιχνίδι με την Κέρκυρα μετά από αυτό φαινόταν παιχνιδάκι. Ο Άρης με 3-1 κέρδισε την τελευταία αγωνιστική τους Φαίακες και τα κατάφερε τελικά με τον Νίκο Αναστόπουλο να επιστρέψει άμεσα εκεί όπου ανήκει. Μέσα σε μία χρονιά με τεράστιες δυσκολίες, ανυπέρβλητα εμπόδια και κυρίως άνιση μεταχείριση…

{youtube}CmGIG2jdGu4|640|360|1{/youtube} 

«Αντίο» με ψηλά το κεφάλι

Στη συνέχεια κι ενώ φαινόταν πως ο Νίκος Αναστόπουλος θα παρέμενε στον Άρη, η διαφορά στη φιλοσοφία με τη διοίκηση, έφεραν το «διαζύγιο», με τις δύο πλευρές να χωρίζουν φιλικά. Ο ίδιος από τότε μόνο καλά λόγια έχει να πει για την ομάδα και τον κόσμο της, όπως βέβαια και οι φίλοι του Άρη για τον «αλενατόρε». Η αγάπη και η εκτίμηση είναι αμοιβαία αισθήματα και δε θα σβήσουν ποτέ.
  

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top