Ανάλυση: Τι σημαίνει η διακοπή των πρωταθλημάτων, ποιες είναι οι επιπτώσεις

Tόσους μήνες μάθαμε να ζούμε την Δαμόκλειο σπάθη της λέξης Grexit να κρέμεται πάνω από τον λαιμό μας.

Στην πραγματικότητα, με τόσες καταιγιστικές πληροφορίες περί εξόδου από το ευρώ, ζήσαμε νοερά μία εικονική πραγματικότητα με επιστροφή στην δραχμή και τις λοιπές επιπτώσεις, άσχετα αν το σενάριο δεν επαληθεύτηκε ποτέ.

Η ιστοσελίδα SDNA λίγο μετά την δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή για αναστολή των πρωταθλημάτων, αναλύει τι μπορεί να επιφέρει αυτό το ενδεχόμενο… Football Grexit στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα.

Η πρώτη ερώτηση που έρχεται στον κοινό νου σε ότι αφορά την Super League είναι τι γίνεται με το τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Nova, που ως επί το πλείστον είναι ο βασικός οικονομικός… αιμοδότης για τις περισσότερες ΠΑΕ. Η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει κανένα θέμα ενεργοποίησης κάποιας ρήτρας αποζημίωσης από την πλευρά του συνδρομητικού καναλιού σε ότι αφορά τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες. Το ενδεχόμενο αυτό (περίπου 1,5 – 2 εκατομμύρια ευρώ ανά χαμένη αγωνιστική) θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση αναβολής μιας αγωνιστικής υπ’ ευθύνη της ίδιας της Super League.

Από την στιγμή που η αναστολή θα έχει αποφασιστεί από το ίδιο το κράτος (για λόγους ανωτέρας βίας) τότε δεν μπορεί να προκύψει καμία οικονομική απαίτηση της Nova προς τις ίδιες τις ΠΑΕ. Ενδεχομένως, το συνδρομητικό κανάλι να προσφύγει εναντίον του δημοσίου, ζητώντας κάποια μορφή διαφυγόντων εσόδων, όμως αυτό είναι ένα άλλο θέμα που δεν απασχολεί τις ΠΑΕ. Ο μεγαλύτερος χαμένος πάντως, σε περίπτωση αναστολής των πρωταθλημάτων θα είναι -κατά πάσα βεβαιότητα- το συνδρομητικό κανάλι, το οποίο αίφνης θα χάσει (προσωρινά) το τηλεοπτικό του φιλέτο και θα κληθεί να καλύψει με άλλους τρόπους το πρόγραμμα του, που θα αδειάσει σε ποσότητα και ποιότητα.

Ένα βασικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στις ομάδες είναι αυτό της ρευστότητας, ειδικά στις ΠΑΕ που υπολογίζουν άμεσα στα έσοδα από τα εισιτήρια, για να τζιράρουν και να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτό ενδεχομένως μπορεί να επιφέρει μέχρι και στάση πληρωμών, σε εργαζομένους και λοιπές υποχρεώσεις.

Ανάλογα με την χρονική διάρκεια της αναστολής των πρωταθλημάτων μπορεί να προκύψει σοβαρό θέμα στο πότε θα ολοκληρωθεί το τρέχον πρωτάθλημα της Super League. Με τις υπάρχουσες συνθήκες η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για τις 10 Μαΐου, χωρίς να υπολογίζονται τα πλέι-οφ. Αν η παύση των πρωταθλημάτων κρατήσει για αρκετό καιρό (και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίες για εμβόλιμες αγωνιστικές) είναι αρκετά πιθανό οι ομάδες να παίζουν πλέι-οφ μες τον Ιούνιο και μετά από λίγες εβδομάδες να έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις!

Ένα άλλο βασικό πρόβλημα που προκύπτει έχει να κάνει με την Εθνική ομάδα, που περίπου ένα μήνα πριν το κρίσιμο ματς με την Ουγγαρία (29/3) θα έχει ανενεργούς τους διεθνείς που αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, τους οποίους ο Σέρχιο Μαρκαριάν δεν θα έχει την ευκαιρία να δει αγωνιζόμενους, ώστε να βγάλει ιδίοις όμμασι άποψη για την αγωνιστική τους ετοιμότητα.

Στην πραγματικότητα όμως, οι αληθινές επιπτώσεις θα είναι αυτές που θα ανακοινώσει το ίδιο το κράτος σε περίπτωση που επικυρώσει οριστικά την πρόθεση / εισήγηση του Υφυπουργού Αθλητισμού για αναστολή (προσοχή στην λέξη: αναστολή όχι οριστική διακοπή) των πρωταθλημάτων.

Είναι τα πράγματα που θα ζητήσει από τις ΠΑΕ το κράτος, ούτως ώστε να επιτρέψει την επανέναρξη των πρωταθλημάτων. Είναι τα πράγματα που αναμένουμε να ακούσουμε πια από επίσημα χείλη, αν και εφόσον όντως επιβεβαιωθεί και τυπικά η αίσθηση που υπάρχει περί (προσωρινού) Football Grexit. Μόνο τότε, θα έχουμε το ολοκληρωμένο κάδρο, για να ζυγίσουμε με απόλυτη σιγουριά τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία του ελληνικού ποδοσφαίρου, που δείχνει να φτάνει στο σημείο μηδέν. –

To Top