“Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ποτέ ανασκαφεί στην Ελλάδα, ο οποίος στεγάζει κατά πάσα πιθανότητα έναν άνθρωπο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, γράφει η γαλλική Le Monde!
Στην σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων και το μέγεθος του τύμβου στην Αμφίπολη αναφέρεται με δεός δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde στην ιστοσελίδα της.
Με τίτλο: “Γιγαντιαίος τάφος στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει στην ανασκαφή”, η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που έχει ποτέ ανασκαφεί στην Ελλάδα, πιο μεγαλειώδη ακόμα και από το μαυσωλείο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αυγούστου, στο Πεδίον του Άρεως της Ρώμης, στην Ιταλία.
“Ο τάφος της Αμφίπολης είναι ένα μοναδικό και σπάνιο στο είδος του μνημείο, το οποίος στεγάζει κατά πάσα πιθανότητα έναν άνθρωπο της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ωστόσο, η εφημερίδα εξετάζει διάφορα σενάρια για τους πιθανούς ενοίκους, ακόμη και το ενδεχόμενο να μην είναι κανείς θαμμένος στον σπάνιο αυτό τύμβο.
Οι αρχαιολόγοι ανακοίνωσαν ότι το μαυσωλείο είναι του τελευταίου τετάρτου του IV αιώνα, ήτοι μεταξύ 325-300 π.Χ., εποχή της διαδοχής του Μ. Αλεξάνδρου.
Καθώς ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες από τις ανασκαφές, το δημοσίευμα λέει ότι άνθρωποι που πέθαναν εκείνη την περίοδο, θα μπορούσαν να είναι θαμμένοι στον τύμβο – για παράδειγμα, κάποιος από τους στρατηγούς και φίλους του Μ. Αλεξάνδρου θα είχε ενδεχομένως τη δυνατότητα να εξασφαλίσει έναν τέτοιο τάφο.
Θα μπορούσε επίσης να είναι ο Νέαρχος, επικεφαλής του στόλου του Μ. Αλεξάνδρου, ο Λαομέδων, ο στρατηγός Αντίπατρος, ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του Μ. Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγος του Ρωξάνη ή ακόμη και Μακεδόνες βασιλείς όπως ο Κάσσανδρος, γιος του Αντίπατρου.
Όμως, υπάρχει ορατό ενδεχόμενο ακόμα και να μην είναι κανείς θαμμένος στον τύμβο. Μπορεί απλά να πρόκειται για ένα ταφικό μνημείο την κατασκευή του οποίου είχε προβλέψει ο ίδιος ο Μ. Αλέξανδρος, ο οποίος ωστόσο δεν τάφηκε ποτέ εκεί, αφού απεβίωσε στην Βαβυλώνα και τάφηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τα ίχνη του τάφου του όμως έχουν χαθεί μέσα στους αιώνες και δεν εντοπίστηκαν ποτέ ξανά από τους αρχαιολόγους…
Πηγή: news.gr