Έφτασε αυτή η στιγμή του χρόνου που η μέρα… μικραίνει και κερδίζουμε μία ώρα ύπνου.
Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του Άρη
Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου, όταν σχεδόν όλοι στην Ελλάδα θα έχουν μια επιπλέον ώρα στο κρεβάτι, καθώς τα ρολόγια επιστρέφουν στις 3:00 το πρωί την Κυριακή 28 Οκτωβρίου με το τέλος της θερινής ώρας.
Αυτό φυσικά, εκτός αν είστε γονιός μικρών παιδιών, έχετε κατοικίδια ζώα, ή έχετε στη δουλειά σας μια νυχτερινή βάρδια το Σαββατοκύριακο. Όπως και να έχει πάντως, στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Έλληνες δεν προτιμούν να δύει ο ήλιος νωρίτερα το βράδυ προκειμένου να ανταμειφθούν με λίγο περισσότερο πρωινό φως.
Το 2018 μπορεί να είναι ένας από τους τελευταίους χρόνους που η ευρωπαϊκή ήπειρο αλλάζει τα ρολόγια της όμως, καθώς συζητείται ακόμη η κατάργηση της αλλαγής ώρας στην ΕΕ.
Από το 2002, η οδηγία 2000/84 / ΕC της ΕΕ ρυθμίζει τη χρονική αλλαγή μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού στην ΕΕ, δηλώνοντας ότι το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι οι ημερομηνίες μετάβασης. Ωστόσο, μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2017 σχετικά με την πρακτική οδήγησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ψηφίσει την συμφωνία για την εξοικονόμηση θερινής ώρας, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να επιλέξουν να μην αλλάζουν τα ρολόγια τους. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Λευκορωσία και η Ισλανδία, έχουν ήδη εγκαταλείψει την πρακτική.
Το επιχείρημα υπέρ της αλλαγής της ώρας σε ολόκληρη την ΕΕ είναι ότι βοηθά στην λειτουργία της ενιαίας αγοράς και είναι επωφελής για τον τομέα των μεταφορών, ιδίως των διασυνοριακών, ενώ παράλληλα εξοικονομεί ενέργεια.
Αλλά οι επιστήμονες και οι πολιτικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο που έχει στον ανθρώπινο κύκλο ύπνου. Το 2016 μια έρευνα της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διαδικασία προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας μπορεί να είναι πιο δύσκολη για μερικούς ανθρώπους από ό, τι είχε υποτεθεί τα προηγούμενα χρόνια».
Οι ερευνητές είχαν στο παρελθόν υποστηρίξει ότι η αλλαγή του ρολογιού, ειδικά την άνοιξη, προκαλεί στους ανθρώπους μικρά συμπτώματα τύπου Jet-lag για μερικές ημέρες μετά την αλλαγή. Σύμφωνα με την έκθεση του Bundestag, υποστηρίζεται πλέον ότι οι επιπτώσεις μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες κι ότι «για κάποιους οι διαδικασίες προσαρμογής δεν συμβαίνουν επαρκώς ή και καθόλου».
Υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι δημιουργείται μακροπρόθεσμη βλάβη στην υγεία των ανθρώπων μέσω της αλλαγής ώρας και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι μικρότερες βραδιές αυξάνουν τον διαθέσιμο χρόνο για αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, οι οποίες για πολλούς θα αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής. Η έκθεση χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά πριν από συμβεί αυτό η Λιθουανία ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει. Μια δημόσια διαβούλευση διαπίστωσε ότι το 80% των ανθρώπων τάσσονται υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας κι αυτό είναι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει τώρα στα κράτη μέλη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, η νομοθετική πρόταση επιδιώκει να εξασφαλίσει ότι οι τυχόν αλλαγές θα επέλθουν συντονισμένα μεταξύ γειτονικών χωρών, ούτως ώστε να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και να αποφευχθεί o κατακερματισμός, που θα μπορούσε να προκύψει εάν ορισμένα κράτη μέλη διατηρήσουν τις εποχιακές αλλαγές της ώρας ενώ άλλα τις σταματήσουν.
Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, κάθε κράτος μέλος θα κοινοποιήσει έως τον Απρίλιο του 2019 κατά πόσο προτίθεται να εφαρμόσει μόνιμα τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα. Η τελευταία υποχρεωτική αλλαγή της θερινής ώρας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη που επιθυμούν να επανέλθουν σε μόνιμη βάση στη χειμερινή ώρα, θα μπορούν ακόμη να κάνουν μια τελευταία εποχιακή αλλαγή της ώρας την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019. Μετά την ημερομηνία αυτή, οι εποχιακές αλλαγές της ώρας δεν θα είναι πλέον δυνατές.
Αυτό το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από το αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εγκρίνουν την πρόταση της Επιτροπής έως τον Μάρτιο του 2019 το αργότερο.