«Κυψέλη» αθλητισμού και πολιτισμού η ακαδημία μπάσκετ του Άρη έχει θέσει για μία ακόμη χρονιά ψηλά τον πήχη και στοχεύει σε ακόμα περισσότερες διακρίσεις. Με την εισαγωγή ενός νέου μοντέλου προπόνησης και εκγύμνασης η ακαδημία μπάσκετ του Άρη έχει σαν στόχο να μυήσει τους νεαρούς αθλητές στα μυστικά του αθλήματος και να τους δώσει την ευκαιρία να μάθουν τα βασικά του μπάσκετ από έμπειρους σε αυτές της ηλικίες προπονητές.
Έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, ο Μίλτος Μηλιάτης επιστρέφει στα τμήματα υποδομής του συλλόγου ως υπεύθυνος της ακαδημίας και μιλάει στο PRESSARIS για τις αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων, το μοντέλο βάση με το οποίο θα πορευθεί κατά την διάρκεια της χρονιάς αλλά και τον στόχο που δεν είναι άλλος από την παραγωγική διαδικασία.
Η ακαδημία μπάσκετ του Άρη χαρακτηρίζεται για την οργάνωση αλλά και την μεθοδική δουλειά που γίνεται από τους προπονητές της. Τι έχει αλλάξει φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;
«Φέτος επειδή αυτό το είχα ως απωθημένο φέραμε την είσοδο της εκγύμνασης στα τμήματα υποδομής. Την είσοδο πραγμάτων πέρα από τις βασικές αρχές του μπάσκετ. Πιστεύω πολύ στην ανάπτυξη των φυσικών δεξιοτήτων των αθλητών και σε αυτό πάνω θα δουλέψουμε. Σε στοιχεία όπως το τρέξιμο και το άλμα πράγματα που μπορεί να φαίνονται απλά, όμως είναι βασικά στοιχεία του αθλητισμού και από εκεί πρέπει να ξεκινήσουν τα νεαρά σε ηλικία παιδιά. Άρα έπρεπε να φέρουμε και αυτό το στοιχείο μέσα στις ακαδημίες κάτι που θα βοηθήσει τα παιδιά καθώς θα καταλάβουν την διαδικασία της σωστής άθλησης. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη φυσικών και κινητικών δεξιοτήτων. Παράλληλα η ακαδημία μπάσκετ του Άρη συνεργάζεται με ένα πλήρως καταρτισμένο τιμ που απαρτίζεται από διατροφολόγο, παιδοψυχολόγο και ορθοπεδικό. Άνθρωποι που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή κοντά στα παιδιά και θα τα βοηθούν».
Τι παραπάνω προσφέρει η ακαδημία του Άρη σε σχέση με τις υπόλοιπες σχολές μπάσκετ της Θεσσαλονίκης;
«Ένα βασικό στοιχείο είναι η ένταξη του γυμναστή. Βασική ιδέα και το νόημα της ακαδημίας είναι να βγουν παίκτες που θα επανδρώσουν το ανδρικό τμήμα του Άρη. Αυτός είναι ο στόχος της ακαδημίας. Να αποκτήσουν την κατάλληλη σωματοδομή και να μάθουν σωστά τα βασικά στοιχεία του μπάσκετ που θα τους ανοίξουν την πόρτα και θα τους δώσουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στην ανδρική ομάδα. Ο στόχος της ακαδημίας είναι η σωστή ανάπτυξη και βελτίωση των αθλητών και η άνοδος τους σε μεγαλύτερα τμήματα».
Οι επιτυχίες του Εφηβικού αλλά και του Παιδικού τα τελευταία χρόνια τόσο στα πρωταθλήματα της Θεσσαλονίκης όσο και στα πανελλήνια αποτελούν μιας μορφή επιβράβευσης για την δουλεία που γίνεται στην ακαδημία;
«Φυσικά είναι πολύ σημαντικό αυτό που γίνεται αλλά θα πρέπει να έχει συνέχεια και όχι αναλαμπές. Να είναι συνεχόμενο το πρόγραμμα, να υπάρχει μια κοινή γραμμή και να μην στηρίζεται σε πρόσωπα, αλλά σε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει συνέχεια και θα στηρίζεται στην σωστή δουλειά και την μεθοδικότητα. Αυτό το πλάνο για μένα θα μπορέσει να έχει αποτελέσματα μέσα σε μια πενταετία».
Τη φετινή σεζόν την ανδρική ομάδα του Άρη απαρτίζουν παιδιά που προέρχονται από τα «σπλάχνα» του συλλόγου, όπως τα αδέρφια Μποχωρίδη, ο Μούρτος αλλά και ο Βεζένκοφ. Έφτασε ο καιρός οι ομάδες να κοιτάξουν τα τμήματα υποδομής τους και να επανδρώσουν τα ρόστερ τους με παιδιά που προέρχονται από τις ακαδημίες τους;
«Αυτό είναι σε συνάρτηση με τις βλέψεις των εκάστοτε διοικήσεων. Αυτοί είναι που πρέπει να το κοιτάξουν. Λόγω των γενικών συνθηκών που υπάρχουν στην χώρα η διαδικασία αυτή αποτελεί προτεραιότητα».
Ποιο είναι το μοντέλο με το οποίο θα θέλατε να λειτουργήσει η ακαδημία την φετινή σεζόν;
«Το πρότυπο που έχω δει είναι η υποδομή των Σέρβων. Σπούδασα εκεί πέρα και έτυχε να παρακολουθήσω από κοντά ομάδες, όπως η Βοϊβοντίνα, που δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στα τμήματα υποδομής. Παρακολούθησα επίσης και το καμπ του Κιτσάνοβιτς που γίνεται στο Ζλάτιμπορ και κάθε χρόνο επισκέπτονται προπονητές όπως ο Ομπράντοβιτς αλλά και ο Ίβκοβιτς. Θέλω να περάσω αυτά τα στοιχεία και εδώ. Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουν το σκεπτικό τους και η μεθοδολογία τους αποδεικνύουν γιατί οι Σέρβοι έχουν τόση μεγάλη παραγωγική διαδικασία».
«Στόχος του γυναικείου η πιο γρήγορη παραμονή»
Εκτός από τα τμήματα υποδομής ο Μίλτος Μηλιάτης έχει αναλάβει μαζί με τον Γιώργο Κυριαζή και την τεχνική καθοδήγηση της γυναικείας ομάδας. Άλλωστε και κατά το παρελθόν είχε εργαστεί στο γυναικείο τμήμα του Πανιωνίου οπότε γνωρίζει από πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες του πρωταθλήματος.
«Φέτος το πρωτάθλημα θα είναι πολύ αμφίρροπο γιατί έχει πολλές ομάδες που έχουν αποδυναμωθεί λόγω της κρίσης και λόγω της μη παραγωγής παικτριών στο πρωτάθλημα αγωνίζονται κάθε χρόνο τα ίδια κορίτσια. Υπάρχουν πολλά κορίτσια που είναι 38 και 39 χρονών και παίζουν ακόμα».
Ποιος είναι ο στόχος της ομάδας;
«Στόχος μας στην γυναικεία ομάδα η πιο γρήγορη παραμονή. Αλλά πάνω από όλα να χαίρονται τα κορίτσια και ο κόσμος που θέλουμε κοντά μας το μπάσκετ που παίζουμε. Όπως φυσικά και η προώθηση των νεαρών κοριτσιών. Να πάρουν εμπειρίες και εικόνες ούτως ώστε να αποτελέσουν τον κορμό των επόμενων ετών.