To πρώτο “ταμείο” του νέου και νεανικού Άρη μπορεί να γίνει μετά από δεκαπέντε ημέρες προπονήσεων και πέντε φιλικούς αγώνες, που περιελάμβανε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας με τον Μάκη Κατσαβάκη να βγάζει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα για το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του στο Πράτο.
Η εφημερίδα “Μetrosport” παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα ανάλυση. Αναλυτικά:
Οι 26 «κίτρινοι» πέρασαν από την «ακτινογραφία» του Έλληνα τεχνικού που μέσα από τις καθημερινές προπονήσεις αλλά και από τα τέσσερα 90λεπτα με Σιένα, Κόμο-Παλέρμο (45’Χ2), Καϊσέρισπορ και Φιορεντίνα τσέκαρε τις δυνατότητές τους και την αφομοίωση όσων ζητάει να κάνουν μέσα στο γήπεδο.
Για τον Κατσαβάκη βεβαίως ήταν μια πρώτη περίοδος γνωριμίας με το υλικό που είχε μαζί του στην Βόρεια Ιταλία, κυρίως για τους νεοαποκτηθέντες παίκτες, καθώς και για αρκετούς από τους «κίτρινους»… μικρούς που επέλεξε να πάρει μαζί του. Οι «εξετάσεις» του 59χρονου για κάθε παίκτη ξεχωριστά και συνολικά για την ομάδα ξεκίνησαν ουσιαστικά στο Πράτο και θα συνεχιστούν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη. Στα φιλικά… εντός έδρας εκεί όπου θα μπορέσει να μετρήσει και δυνάμεις και να φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο «γνωριμίας» με τη νέα του ομάδα. Υπήρξαν παίκτες που στο Πράτο ξεχώρισαν όπως οι Διούδης, Γιαννιώτας, Ηρακλής, Παπαζαχαρίας, Παντίδος, Παπαστεριανός και Σουνάς, Νταμαρλής από τους νέους. Φυσικά και δεν βρίσκονται ακόμη στο 100% ετοιμότητας που χρειάζεται, αλλά το πρόσημο από την παραμονή στο Πράτο ήταν θετικό.
Η «μάχη» τώρα ξεκινάει
Ξέχωρα από τους 26 παίκτες που βρέθηκαν στην Βόρεια Ιταλία, το επόμενο διάστημα και μάλιστα σύντομα, όπως λέει ο προπονητής, θα μπουν και τα νέα μεταγραφικά αποκτήματα που περιμένει ο Κατσαβάκης για να… δέσει το γλυκό. Οι δύο άνω των 24 ετών που θα έρθουν και μία-δύο ακόμη προσθήκες κάτω των 24 ετών που θα γίνουν θα δώσουν περαιτέρω λύσεις για τα βασικά πλάνα του Έλληνα τεχνικού, ανεβάζοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στις προπονήσεις, σε κάποιες θέσεις.
Οι άτυχοι της Ιταλίας
Προέκυψαν και οι ατυχίες με τον τραυματισμούς –έστω μικρούς- του Καπετάνου, ενώ και ο Πουλίδο δεν ήταν έτοιμος να μπει σε φουλ ρυθμούς. Σίγουρα αν οι δύο τους ήταν διαθέσιμοι στα τελευταία δύο δυνατά φιλικά παιχνίδια, τότε η ενδεκάδα… του Πράτο θα είχε διαφοροποιηθεί.
1. Βελλίδης: Μπορεί πίσω του να έχει τον ανεβασμένο Διούδη, αλλά πολύ δύσκολα θα χάσει την θέση του τη φετινή σεζόν. Εμπνέει σιγουριά κάτω από τα δοκάρια και είναι ο καθοδηγητής όλης της ομάδας, με τις φωνές, οδηγίες, παροτρύνσεις την ώρα του αγώνα.
2. Παπαζαχαρίας: Αγωνίστηκε σε όλα τα φιλικά προετοιμασίας επί Ιταλικού εδάφους. Ο αρχηγός των κιτρίνων κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων με την σταθερότητα και την… ηρεμία που αποπνέει αμυντικά. Πάντα πρώτος στην μπάλα, καλός και στο ψηλό παιχνίδι. Είναι ο παίκτης που θα καθοδηγήσει την άμυνα του Άρη την φετινή σεζόν και όπως είπε ο Κατσαβάκης, αποτελεί μια θαυμάσια προσωπικότητα μέσα στο γήπεδο.
3. Παντίδος: Σε όλα τα φιλικά ήταν «παρτενέρ» του Παπαζαχαρία. Και όταν η ομάδα έπαιζε με τρία στόπερ και όταν έπαιζε με δύο. Συνέθεσαν ένα εξαιρετικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας, με τον 21χρονο να αποδεικνύει ότι δεν στερείται παραστάσεις και έχει δυνατότητες. Σωστές τοποθετήσεις, έγκυρες επεμβάσεις, δυνατός χαμηλά και ψηλά, σίγουρα ο Κατσαβάκης δεν θα «φοβηθεί» να του δώσει φανέλα βασικού.
4. Ηρακλής: Στο τελευταίο φιλικό με την Φιορεντίνα δοκιμάστηκε στα αριστερά της άμυνας, ωστόσο η θέση του είναι δεξιά σε αυτήν (και αμυντικό χαφ). Από τους διακριθέντες του Πράτο. Εξέπληξε τους πάντες: με την σταθερότητα που διακρίνει το παιχνίδι του και τον δυναμισμό που βγάζει. Είναι σκληροτράχηλος. Παίκτης του προπονητή. Εφαρμόζει το πλάνο του, τηρεί τις εντολές. Μοναδικό του μειονέκτημα να είναι ότι δεν ανεβαίνει να βοηθήσει στην ανάπτυξη από την πτέρυγα.
5. Ασλανίδης: Στα δύο πρώτα φιλικά (Σιένα-Παλέρμο) επί Ιταλικούς εδάφους ο Κατσαβάκης τον δοκίμασε αριστερά στην άμυνα, αλλά στα τελευταία δύο (Καϊσέρισπορ-Φιορεντίνα), τον επέστρεψε στην φυσική του θέση. Κατ? ανάγκη μπορεί και μέσα στην χρονιά να τον δούμε στο αριστερό άκρο, παρότι φάνηκε έξω από τα νερά του σε αυτή την θέση. Ο Γιώργος Μαργαρίτης είναι ακόμη ανέτοιμος για να σηκώσει αυτό το βάρος και ο… κλήρος πέφτει στον Ασλανίδη, εκτός εάν προκύψει η προσθήκη του Σικαλιά.
6. Παπαστεριανός: Παίκτης που μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες. Μετά τον τραυματισμό του και την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε δείχνει να έχει επιστρέψει δριμύτερος και έτοιμος να σηκώσει στην πλάτη του το βαρύ φορτίο και την ευθύνη σαν «παλιοσειρά» του ρόστερ. Τρεχαντήρι στον χώρο του κέντρου, κρατάει πολύ γερά ανασταλτικά και μοιράζει καλά το παιχνίδι. Σίγουρα θα είναι το βασικό χαφ του Άρη, μαζί με τον παίκτη που θα αποκτηθεί εντός των ημερών.
7. Τριανταφυλλάκος: Στα φιλικά επί ιταλικού εδάφους δεν έβγαλε την περσινή φρεσκάδα και ωριμότητα στον αγωνιστικό χώρο. Στο τελευταίο, με την Φιορεντίνα, ήταν εξαιρετικός. Δοκιμάστηκε από τον Κατσαβάκη και ως αμυντικό χαφ αλλά και ως «δεκάρι», όπου τα πήγε καλύτερα όντας πιο απελευθερωμένος. Παρόλο αυτά, με τα τωρινά δεδομένα και τις ελλείψεις που υπάρχουν ακόμη στο ρόστερ, θα τοποθετήσουμε τον 22χρονο στον άξονα.
8. Γιαννιώτας: Κέρδισε εγκωμιαστικά σχόλια με την παρουσία του στα τρία από τα τέσσερα φιλικά στην Ιταλία. Παίκτης που ταλαιπωρεί τις αντίπαλες άμυνες με την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα που έχει. Ο Κατσαβάκης τον προορίζει κυρίως στα αριστερά της μεσαίας γραμμής προκειμένου να παίζει με… ανάποδο πόδι για να συγκλίνει στην περιοχή και να σουτάρει (το έκανε δύο φορές με την Φιορεντίνα). Φέτος οι απαιτήσεις έχουν μεγαλώσει γι? αυτόν και ο κόσμος περιμένει περισσότερα. Εάν συνεχίσει στους ρυθμούς του, πάντως, είναι σίγουρο ότι θα αποτελεί το Α και Ω μεσοεπιθετικά για τον φετινό Άρη.
9. Καζναφέρης: Πέρυσι τον είχαμε μάθει στα δεξιά της άμυνας. Ο Κατσαβάκης δεν τον χρησιμοποίησε σε αυτή την θέση σε κανένα φιλικό. Τον προορίζει για την δεξιά πτέρυγα της μεσαίας γραμμής, αν και τον είδαμε και ως δεκάρι (κόντρα στην Καϊσέρισπορ). Δείχνει πάντως ότι με την πείρα που έχει, την θέληση και τα πατήματά του στο γήπεδο, θα βοηθήσει.
10. Σουνάς: Από τα μεγαλύτερα κέρδη της προετοιμασίας. Ο Κατσαβάκης στάζει μέλι στις δυνατότητες του «μικρού» και κατά τα φαινόμενα θα πάρει τις περισσότερες ευκαιρίες –φέτος- από τους παίκτες οι οποίοι προέρχονται από τα Τμήματα Υποδομής. Τον χρησιμοποιεί πίσω από τον επιθετικό και μπροστά από τα χαφ, αφού διακρίνει ένα στυλ επιθετικό στο παιχνίδι του. Παίζει με πρόσωπο στην εστία και μοιράζει παιχνίδι. Μπορεί να παίξει και στον άξονα.
11. Γκέσιος: Μπορεί η φυσική του θέση να είναι δεξιά στην άμυνα, αλλά από την στιγμή που υπάρχει έλλειψη μπροστά και δεν έχει αποκτηθεί ο φορ που περιμένει ο Κατσαβάκης, χρησιμοποιήθηκε -κατά κύριο λόγο- ως φορ. Στο τελευταίο φιλικό με τους «Βιόλα» ήταν δραστήριος, αλλά «χάνεται» πολύ όταν πατάει περιοχή. Αρέσκεται περισσότερο να μοιράζει παιχνίδι.