Σε περιπέτειες μπαίνει η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Ελλάδας ΑΓΝΟ, η οποία την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99 καθώς και αίτηση προσωρινών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της.
Σχεδόν μία δεκαετία μετά την ιδιωτικοποίησή της (εξαγοράστηκε το 2003 από την εταιρεία Κολιός, με διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Αγροτική Τράπεζα στην οποία ανήκε) και παρά τις προσπάθειες για εξυγίανση, η εταιρεία δεν κατάφερε να ορθοποδήσει καθώς εμφάνιζε συνεχώς ζημιογόνα αποτελέσματα, που λόγω και της οικονομικής κρίσης γιγαντώθηκαν, την ώρα που το μερίδιό της στην αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων πανελλαδικά δεν ξεπερνά το 2%.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η πάλαι ποτέ συνεταιριστική βιομηχανία της Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας και των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων (η εταιρεία απασχολεί περίπου 330 άτομα), υπάρχουν καθυστερήσεις και στη μισθοδοσία τους τελευταίους μήνες.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ. Σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον όπως αυτό της αγοράς γαλακτοκομικών, η εταιρεία έκανε σημαντικές προσπάθειες να αυξήσει το μερίδιό της, όπως για παράδειγμα η συμφωνία με αρτοποιούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη για να πωλεί το γάλα ΑΓΝΟ σε χαμηλότερη τιμή σε σχέση με τους ανταγωνιστές της. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες, το μερίδιο της εταιρείας στο φρέσκο γάλα από 7,3% με βάση τον όγκο των πωλήσεών της πανελλαδικά μειώθηκε στο 1,7% το 2011, για να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο στο 1,2%, στο οκτάμηνο του 2012.
Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕ, η οποία ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1950, ήταν η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα, εκτός από τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί), παράγει φυσικούς χυμούς και εμφιαλωμένα νερά.
Πηγή: tanea.gr