Με ψήφους 3-0 δικαιώθηκε ο Άρης στο Διαιτητικό Δικαστήριο και έτσι ο Νίκος Αναστόπουλος μπορεί να υπολογίζει στους Βασίλη Ρόβα, Ανδρέα Τάτο, Νίκο Τσουμάνη και Λάζαρο Χαριτωνίδη. Πρωτοβάθμια οι «κίτρινοι» είδαν την ΕΙΜ να μην εγκρίνει την έκδοση των δελτίων τους, όμως σε δεύτερο βαθμό τα δεδομένα άλλαξαν.
Ποια ήταν τα «κλειδιά» στη δικαίωση του Άρη; Το… αόριστο του άρθρου 6 του Κανονισμού Ιδιότητας και Μεταγραφών που δεν διευκρινίζει αν ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει μείνει ελεύθερος πριν το τέλος της προηγούμενης μεταγραφικής περιόδου ή πριν… χρόνια, όπως και το γεγονός ότι οι τέσσερις ποδοσφαιριστές είχαν υπογράψει με τον Άρη από τέλη Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ήταν επαγγελματίες, αλλά από τη στιγμή που δεν κατατέθηκαν τα συμβόλαιά τους εντός επταημέρου, αυτόματα απόκτησαν δικαίωμα μεταγραφής κατά τη διάρκεια της παράτασης.
Το FL News δημοσίευσε όλα όσα ειπώθηκαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο…
Αρχικά ο νομικός του ΠΣΑΠ, Μανώλης Αλαφραγκής τόνισε ότι και οι τέσσερις ποδοσφαιριστές είναι μέλη του συνδέσμου, αφού έχουν υπογράψει επαγγελματικά συμβόλαια. Όπως αποδείχτηκε, αυτό ήταν το γερό χαρτί του Άρη στην εκδίκαση… Ακολούθως πήρε τον λόγο ο δικηγόρος της ΠΑΕ, Αργύρης Λίβας και εξήγησε ότι στις 25 Ιουλίου εστάλη στους ποδοσφαιριστές εξώδικο. Όπως ανέφερε: «Με το εξώδικο αυτό έκανε γνωστό στους ποδοσφαιριστές ότι επιθυμία της ΠΑΕ είναι να συνάψει μαζί τους επαγγελματικό συμβόλαιο, το οποίο αν ήθελαν θα υπέγραφαν».
Έδρα: «Υπέγραψαν πότε;».
Λίβας: «Στις 27 ή 28 Ιουλίου αν δεν κάνω λάθος. Τα συμβόλαια αυτά εστάλησαν στις 9/9».
Έδρα: «Γιατί τόσο αργά;».
Λίβας: «Έχουμε προθεσμία μέχρι 31/08 να τα καταθέσουμε. Εμείς τότε γνωρίζουμε από την ΕΠΟ ότι θα δοθεί παράταση».
Έδρα: «Θεωρείτε, δηλαδή, ότι θα δινόταν παράταση; Πόσο; Έναν, δύο μήνες;».
Λίβας: «Κάθε χρόνο δίνεται. Ή 10 ημέρες ή 15 το πολύ».
Έδρα: «Και γιατί δεν τα καταθέσατε νωρίτερα;»
Λίβας: «Το ξέραμε ότι είχαμε περιθώριο ως τις 9 του μήνα».
Έδρα: «Δέχεστε ότι η ευθύνη είναι του σωματείου…»
Λίβας: «Η ευθύνη σε εισαγωγικά».
Έδρα: «Ποιος πλανήθηκε; Οι ποδοσφαιριστές ή η ΠΑΕ Άρης;».
Λίβας: «Οι ποδοσφαιριστές όχι. Αυτοί είχαν υπογράψει και θεωρούσαν ότι είναι επαγγελματίες. Αν ξέρουμε σαν ΠΑΕ ότι δεν θα δοθεί παράταση θα τα καταθέταμε 31 Αυγούστου. Αφού γνωρίζουμε για την παράταση και θεωρούμε αυτούς τους ποδοσφαιριστές ανέργους – και κατά την άποψή μας δικαίως τους θεωρούμε ανέργους – η υπάλληλος έστειλε τα συμβόλαια στις 7 Σεπτεμβρίου».
Έδρα: «Οι ποδοσφαιριστές είναι άνεργοι επαγγελματίες ή άνεργοι ερασιτέχνες;».
Λίβας: «Άνεργος ερασιτέχνης δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ο ερασιτέχνης δεν πληρώνεται. Για την οικονομία της συζήτησης, δεν υποθέτω ότι έχω παράταση, έχω παράταση. Εμείς κάναμε πριν τα συμβόλαια. Λέω, λοιπόν, ότι πήγα και βρήκα τους ποδοσφαιριστές στις 7/9 το πρωί και ρωτάω: «Κύριε Ρόβα, κύριε Τάτο είστε ελεύθεροι; Δεσμεύεστε με συμβόλαιο; Όχι. Έχουν μείνει 30/06 ελεύθεροι και οι τέσσερις.
Εσείς κύριοι είχατε κάποια στιγμή στο παρελθόν επαγγελματικό συμβόλαιο; Ναι είχαμε το οποίο έχει λήξει. Ανοίγω, λοιπόν, τον κανονισμό για την παράταση που μας δόθηκε. Είμαι κακοπροαίρετος και το ψάχνω. Λέει για την παράταση ο κανονισμός: «Με βάση το άρθρο 6 της FIFA δικαιούνται οι ποδοσφαιριστές που εντάσσονται στο συγκεκριμένο άρθρο να τους πάρει μια ομάδα ως τις 9 Σεπτεμβρίου.
Βλέπω μετά στο άρθρο 6 ποιους ποδοσφαιριστές δικαιούμαι να αποκτήσω σαν ΠΑΕ Άρης. Το άρθρο λέει ότι: «Μπορεί να πάει κάποιος ποδοσφαιριστής που ήταν στο παρελθόν επαγγελματίας χωρίς – αυτό είναι το βασικό – να διευκρινίζει εάν πρέπει στην τελευταία του ομάδα να είναι ερασιτέχνης, επαγγελματίας, εκπαιδευόμενος… Να ήταν κάποια στιγμή επαγγελματίας και να έχει λήξει ή λύσει το συμβόλαιό του μέχρι την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου. Ο Ρόβας και οι υπόλοιποι έπρεπε μέχρι 31/08 να ήταν επαγγελματίες, να ήταν ελεύθεροι.
Λέμε όλοι εμείς για την οικονομία της συζήτησης «αν έχει λύσει το συμβόλαιό του, ή αν είναι επαγγελματίας μπορεί να πάρει μεταγραφή». Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί καμία επαγγελματική ομάδα δεν θα πάει να πάρει έναν ποδοσφαιριστή που ήταν μια ζωή ερασιτέχνης. Θεωρούν ότι είναι όλοι επαγγελματίες που έπαιζαν και πέρυσι επαγγελματικά. Ο κανονισμός δεν διευκρινίζει, λέει να ήταν στο παρελθόν επαγγελματίας. Εκεί έγινε η παρανόηση από την ΕΙΜ και από το τμήμα».
Έδρα: «Ο Άρης τους θέλει ως επαγγελματίες;».
Λίβας: «Ναι, μόνο σαν επαγγελματίες. Αυτό συνέβη με τον Άρη και την ΑΕΚ. Μεγάλες ομάδες που έπεσαν στη Γ’ Εθνική και οι παίκτες που πήγαν εκεί ήταν μεγάλοι σε αξία. Δε νομίζω να υπάρχει άλλη ανάλογη περίπτωση».
Ερώτηση μέλους: «Επικαλεστήκατε ότι αυτοί που είχαν κάποτε – έστω και στο μακρινό παρελθόν – την επαγγελματική ιδιότητα, κάποια στιγμή γίνονται ερασιτέχνες, αυτομάτως λογίζονται ως άνεργοι επαγγελματίες; Ποιος το λέει αυτό; Έχετε κάποιο έγγραφο;».
Λίβας: «Είναι ο κανονισμός της FIFA»
Έδρα: «Να μας τον δώσετε. Δεν μπορούμε να τα ξέρουμε και όλα. Εσείς λέτε ότι δεν παύουν να έχουν ποτέ την επαγγελματική ιδιότητα».
Λίβας: «Λέει η ΕΠΟ ότι έχουμε δικαίωμα ως τις 9 του μηνός να πάρουμε ποδοσφαιριστές που εντάσσονται στην κατηγορία του άρθρου 6. Αυτό λέει ότι εξαίρεση στον κανόνα ένας επαγγελματίας του οποίου το συμβόλαιο έχει λήξει πριν το τέλος μιας μεταγραφικής περιόδου μπορεί να εγγραφεί και εκτός μεταγραφικής περιόδου. Δεν λέει ο κανονισμός να ήταν επαγγελματίας την τελευταία φορά που έχει κάνει κίνηση».
Έδρα: «Εσαεί επαγγελματίας, δηλαδή. Με καλύψατε».
Λίβας: «Αυτό συμβαίνει 999 φορές στις 1.000 περιπτώσεις. Δεν υπάρχει κάποιος που να ήταν επαγγελματίας παλιά, να έγινε ερασιτέχνης για 1,2 χρόνια και να πάει να ξαναγίνει επαγγελματίας. Δεν μπορεί να γίνει και σαν σταδιοδρομία. Ο Άρης και η ΑΕΚ όταν έπεσαν δεν πήραν επί της ουσίας ερασιτέχνες. Κράτησαν τους ίδιους και ήταν επαγγελματίες και σαν αξία».
«Άλλο επαγγελματική ιδιότητα, άλλο εγγραφή στα μητρώα»
Ακολούθως αγόρευσε ο Αλαφραγκής, ο οποίος στάθηκε στην υπογραφή συμβολαίων των ποδοσφαιριστών από τις 25 Ιουλίου και ανέφερε:
«Ο κανονισμός της FIFA δεν αναφέρει ότι το επαγγελματικό συμβόλαιο πρέπει να έχει λήξει την τελευταία σεζόν. Το αφήνει αόριστο, ώστε να μπορεί και ο ποδοσφαιριστής το συμβόλαιο του οποίου έχει λήξει το 2010 να βρει ομάδα. Αν δούμε τον κανονισμό, το άρθρο 11 παρ.11 του παραρτήματος Β’ του Κανονισμού Ιδιότητας Μεταγραφών, 30/06 έληξαν και τα ερασιτεχνικά τους δελτία, άρα 1/7 δεν είχαν καμία ιδιότητα.
Στις 25/07 έρχεται η ΠΑΕ, όπως της λέει ο κανονισμός, καλεί τους ποδοσφαιριστές και τους δεσμεύει. Έχουν καταρτίσει επαγγελματικά συμβόλαια και για να αποδεσμευτούν πρέπει να κάνουν αίτηση στην ΕΙΜ. Είναι άλλο η επαγγελματική ιδιότητα και άλλο η εγγραφή στο μητρώο της ΕΠΟ. Στο άρθρο 2 παρ.2 του Κανονισμού Ιδιότητας Μεταγραφών λέει ρητά ότι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής είναι όποιος έχει επαγγελματικό συμβόλαιο. Άρα η επαγγελματική ιδιότητα προκύπτει από εκεί.
Στο άρθρο 6 παρ.1 και 2 του παραρτήματος Γ’ για την έκδοση δελτίων… Έχουν οι ποδοσφαιριστές επαγγελματικό συμβόλαιο από τις 25/07 και έχει η ΠΑΕ προθεσμία επτά ημερών να τα καταθέσει. Δεν τα καταθέτει, άρα αυτόματα αυτοί αποκτούν δικαίωμα μεταγραφής κατά τη διάρκεια της παράτασης, γιατί έχουν απολέσει την επαγγελματική ιδιότητα. Ευθύνη της ΠΑΕ. Οι ποδοσφαιριστές δεν φταίνε».