Ραγδαία αύξηση του ποσοστού που αφορά τη χειραγώγηση κυπριακών ποδοσφαιρικών αγώνων. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της διεθνούς ομοσπονδίας επαγγελματιών ποδοσφαιριστών (FIFPro), την οποία παρουσίασε ο παγκύπριος σύνδεσμος ποδοσφαιριστών (ΠΑΣΠ).
Η είδηση δεν πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, ιδίως μετά το κρεσέντο έλευσης φακέλων από την ΟΥΕΦΑ για παιχνίδια με ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα, ασφαλώς όμως θορυβεί και αυξάνει τόσο τον προβληματισμό όσο και την καχυποψία-δυσπιστία για την ακεραιότητα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.
Συγκεκριμένα στους δύο πίνακες στους οποίους παρουσιάστηκαν η Κύπρος παρουσιάζεται ως «κυρίαρχη» στους στημένους αγώνες, βρισκόμενη στην 5η θέση στη προσέγγιση ποδοσφαιριστών για στήσιμο αγώνων με ποσοστό 18.6%, μετά τις Γεωργία, Κονγκό, Καζακστάν και Ζιμπάμπουε!
Η Κύπρος είναι επίσης 2η στον κόσμο με το 40.5% των παικτών να γνωρίζουν ή έστω να αντιλαμβάνονται, έστω έναν αγώνα του πρωταθλήματος που ήταν στημένος, με πρώτη χώρα στη σχετική λίστα το Κονγκό.
Η έρευνα κάνει λόγο για αύξηση του ποσοστού. Συγκεκριμένα, ποσοστό 19% των ερωτηθέντων ποδοσφαιριστών δήλωσαν ότι έχουν προσεγγιστεί για να συμμετάσχουν σε χειραγώγηση αγώνα, ενώ το 40,5% δήλωσε ότι υπάρχουν στημένα παιχνίδια! Το 2012 το ποσοστό σε ό,τι αφορά παίκτες που προσεγγίστηκαν για να στήσουν παιχνίδι, ήταν μόλις στο 4% και αυτό δείχνει την δραματική επιδείνωση του αρνητικού αυτού φαινομένου στο κυπριακό πρωτάθλημα.
Σύμφωνα με την έρευνα της FIFPro, προκύπτουν και τα ακόλουθα συμπεράσματα:
– 49% των ποδοσφαιριστών στην Κύπρο υπογράφουν δεύτερο συμβόλαιο (πρώτη χώρα στον κόσμο – ο μέσος όρος είναι 9%).
– 17% των ποδοσφαιριστών δήλωσαν ότι δεν τους δίδεται αντίγραφο του συμβολαίου τους.
– 65% των ποδοσφασιριστών στην Κύπρο πληρώνονται καθυστερημένα τον μισθό τους.
– Μέσος όρος διάρκειας των συμβολαίων στην Κύπρο είναι οι 18 μήνες.
– 50% των ποδοσφαιριστών ήταν μη Κύπριοι (πρώτη χώρα στον κόσμο με περισσότερους ξένους).
– 3,2% έχουν μισθό κάτω από 300 δολάρια τον μήνα, 14% από 300-1000 μηνιαίως και μόλις 4,1% έχει πάνω από 1.5000 δολάρια. Μεγαλύτερο ποσοστό είναι από 2.000-4.000 δολάρια το 22,7%.
– Τέλος 21% δήλωσαν ότι άρχισαν πρόγραμμα επιμόρφωσης τους μέσω πανεπιστημίων.
*Στην έρευνα της FIFPro συμμετείχαν 13.867 ποδοσφαιριστές από 87 πρωταθλήματα.