Άγνωστες πτυχές από τον Ηλιάδη: το ταξίδι στο άγνωστο, οι επιχειρήσεις στο Λος Άντζελες, οι… Λέικερς και τα real estate

O Δημήτρης Ηλιάδης είναι ο νέος πρόεδρος του Άρη. Για 16 χρόνια ήταν στην Αμερική, όπου προσπάθησε να στηθεί επιχειρηματικά στα πόδια του και να επιστρέψει και πάλι στην Θεσσαλονίκη.

Η εφημερίδα “Δημοκρατία” δημοσιεύει σήμερα μερικές άγνωστες πτυχές από την ιστορία του 55χρονου προέδρου των κίτρινων.

Διαβάστε χαρακτηριστικά:

“Το 1997 «απέδρασε» για την Αμερική, αφήνοντας πίσω του στη Θεσσαλονίκη μια επιχείρηση που είχε καταρρεύσει,. Οικονομική καταστροφή, χρέη… Από την λάμψη της προεδρίας του Άρη και τη δημοσιότητα, κυνηγημένος από τα μεγάλα προβλήματα, ξεκίνησε το ταξίδι στο άγνωστο της Αμερικής.

Στις βαλίτσες του ελάχιστα πράγματα για μια νέα αρχή, αλλά σίγουρα τα όνειρα και η πίστη για να ορθοποδήσει και πάλι. Από τα ανέμελα χρόνια της νιότης, στη σκληρή μάχη της επιβίωσης για 16 ολόκληρα χρόνια μακριά από την πατρίδα του την Ελλάδα σε μια ξένη χώρα. Για πολλά χρόνια κανείς δεν γνώριζε πού είναι, τι κάνει, εάν ζει!

Ο Δημήτρης Ηλιάδης στα 55 του χρόνια είναι πια ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Άρης, «κουβαλώντας» από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μια ζωή γεμάτη με μεγάλες περιπέτειες και φουρτούνες σε ένα σκληρό αγώνα που το τέλος του, τον βρήκε νικητή, όπως τονίζει σήμερα με καμάρι ο ίδιος!

To know how

Ένας Σερραίος από το… Λος Άντζελες είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε τις τύχες του Άρη στα χέρια του, φιλοδοξώντας μέσα στα επόμενα (τουλάχιστον) δυο χρόνια να καταφέρει στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα, αυτό που πέτυχε κι ο ίδιος στη ζωή και στην ξενιτιά: να ξαναρχίσει από το μηδέν, να χτίσει έναν σύλλογο με στέρεα υλικά και να τον φτάσει ψηλά! Κι αν κρίνουμε από το επάγγελμα του, αυτό που τον «ξαναγέννησε» στις ΗΠΑ, δείχνει να έχει το… khow how. Στην Καλιφόρνια, άλλωστε, έπιασε την «καλή», κάνοντας εμπόριο σε γρανίτες, μάρμαρα, δομικά υλικά και χτίζοντας μεγάλα κτίρια! Η νέα πρόκληση; Να χτίσει από την αρχή το οικοδόμημα του Άρη.

 Ο νεότερος πρόεδρος

Ο Ηλιάδης δεν είναι πρωτάρης στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Άρη. Το 1991 ανέλαβε την προεδρία της κίτρινης ΠΑΕ έχοντας περάσει από το 1986 που πρωτοεμφανίστηκε, σχεδόν από όλα τα αξιώματα του συλλόγου: έφορος, γενικός αρχηγός, αντιπρόεδρος. Έγινε πρόεδρος μόλις σε ηλικία 33 χρόνων, όντας ο νεότερος της τότε Α’ εθνικής. Διαδέχτηκε τον Σεραφείμ Δεδέογλου στην προεδρική καρέκλα και η θητεία του μπορεί να ήταν σύντομη (1991-92), όμως σημαδεύτηκε από έντονες καταστάσεις. Σημαντικότερη; Η απόφασή του να συναινέσει στη μεταγραφή του Βασίλη Δημητριάδη στην ΑΕΚ, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις των οπαδών των κίτρινων. Ο Λάκης Ιωαννίδης ήταν αυτός που τον διαδέχτηκε, με τον Δημήτρη Ηλιάδη να απομακρύνεται τελείως από τα κοινά του Αρη.

 Η κατάρρευση και η φυγή

Το 1997 αναγκάζεται να φύγει… νύχτα για την Αμερική. Η επιχείρηση που είχε με δομικά υλικά στην περιοχή της Ν. Ελβετίας στη Χαριλάου, αλλά και το εργοστάσιο κατασκευής κυβόλιθων και διακοσμητικών τούβλων στον Άγιο Αθανάσιο καταρρέουν, συμπαρασύροντας τον ίδιο οικονομικά.

Μαζί με την σύζυγό του, μια ρομαντική Ελληνοαμερικανίδα, ξεκινούν για το Λος Άντζελες, όπου ο πεθερός του έχει μια αλυσίδα εστιατορίων με χάμπουργκερ, αναζητώντας μια «δεύτερη ευκαιρία». Ο… αστικός μύθος αναφέρει ότι στην αρχή αναγκάστηκε να κάνει αρκετές δουλειές, να γίνει ακόμη και οδηγός ταξί, για να ορθοποδήσει. Ο ίδιος σίγουρα βρήκε τη δύναμη και το κουράγιο για να επιβιώσει. Μέσα σε λίγα χρόνια – κι ενώ προσπαθούσε παράλληλα να κλείσει τους ανοιχτούς λογαριασμούς και τις πληγές που άφησε στην Ελλάδα- έστησε κι ανέπτυξε μια επιχείρηση που ασχολείται με την εμπορία, εισαγωγή-εξαγωγή μαρμάρων, την Marble Expo, με έδρα το Λος Άντζελες. Από εκεί, στην Pacific Coast Highway άρχισε και πάλι να χτυπάει δυνατά η επιχειρηματική καρδιά του, να «αναπνέει»!

 Real estate και υψηλές γνωριμίες

Παράλληλα με τις παραπάνω επιχειρήσεις, αναπτύσσει δραστηριότητα στο real estate και στις κατασκευές, γνωρίζει και συνεργάζεται με έναν από τους κορυφαίους αρχιτέκτονες του L.A. τον Τόνι Ασάι, φτάνοντας μέχρι το Ντουμπάι! Αναπτύσσει ακόμη κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Σάντα Μπάρμπαρα, στο Λας Βέγκας και στο Παλμ Σπρινγκς. Το αντικείμενο της δουλειάς του, τον φέρνει κοντά και στον Ινδό επιχειρηματία Τσάμπρια, ο οποίος αναδείχθηκε ο κορυφαίος στο τομέα του real estate το 2012 στις ΗΠΑ. Η επιχειρηματική του δραστηριότητα αποκτά γερά θεμέλια.

 Petros, Άννα Βίσση και Λέικερς

Σε μια πόλη, όπως το Λος Άντζελες το κοινωνικό στάτους αποτελεί αφετηρία για πολλές γνωριμίες. Ως μόνιμος θαμώνας του διάσημου ελληνικού εστιατορίου Petros στο Μανχάταν Μπιτς έχει την ευκαιρία να βρεθεί μαζί με αρκετούς επώνυμους της αμερικάνικης σόου μπιζ. Εκεί στο Petros θα γευματίσει αρκετές φορές με την Άννα Βίσση, τον Ιωάννη Μελισσανίδη, αλλά και αρκετά από τα στελέχη των Λέικερς! Θα γνωρίσει και τον Γκάρι Βίττι, τον προπονητή της «λιμνανθρώπων» και τους Πολ Γκασόλ, Σάσα Βούγιοβιτς. Θα τους μυήσει στην ελληνική κουζίνα, ελληνική κουλτούρα αλλά και στο τι σημαίνει ελληνικό μπάσκετ! Λέγεται ότι δεν έχασε ευκαιρία να τους μιλάει για το φαινόμενο Νίκος Γκάλης και τον μεγάλο πάλαι ποτέ μπασκετικό Άρη.

 Η Ελλάδα για πάντα μέσα του

Όλα αυτά τα χρόνια από το 1997 και μέχρι πρόσφατα προσπάθησε να κρατήσει την «φλόγα» της Ελλάδας, της πατρίδας, άσβεστη μέσα του. Πιστός στα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων, τα διαφύλαξε μέχρι την μακρινή Καλιφόρνια. Η καταγωγή του από την Μεσολακκιά Σερρών. Δεν την ξεχνάει, όπως δεν ξεχνάει τη Θεσσαλονίκη και τον Άρη. Μέσω δορυφορικής τηλεόρασης δεν χάνει παιχνίδια των κίτρινων, όπως και την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με κάθε τι που του θυμίζει Ελλάδα. Παρών σε πολλές εκδηλώσεις πολιτικές, πολιτιστικές, αθλητικές, ό,τι μπορεί να έχει άρωμα Ελλάδας σε αμερικάνικο έδαφος.

Πριν δυο χρόνια πήρε την απόφαση να επιστρέψει. Στο μυαλό του είχε κατασταλάξει το ταξίδι της επιστροφής. Ένιωθε δυνατός, έχοντας  πατήσει γερά στα πόδια του.  Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες τον κρατούν στις ΗΠΑ. Πέρσι το καλοκαίρι κάνει την πρώτη αναγνωριστική έρευνα για την επιστροφή και την ενασχόλησή του και πάλι με τον Άρη. Φέτος, οι συνθήκες ωριμάζουν. Τα μέλη της οικογένειας του αναλαμβάνουν μεγάλο μέρος από το δικό του φορτίο στις επιχειρήσεις και ο ίδιος παίρνει τη μεγάλη απόφαση της επιστροφής, φτάνοντας δυναμικά μέχρι την διεκδίκηση της προεδρίας και την ανάληψή της.

Η οικογένειά του, η σύζυγός του, ο γιος του και η κόρη του (απόφοιτος του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, εκεί όπου δίδασκε πολλά χρόνια πριν ο Ανδρέας Παπανδρέου) στέκονται πλάι του.

 Μαζί με άλλους επιχειρηματίες

Ως πρόεδρος του Άρη και πάλι, 21 χρόνια μετά, αναφέρει ότι έχει οικονομική επιφάνεια, όμως παραδέχεται ότι δεν μπορεί να αγοράσει μόνος του την ΠΑΕ και το 51% των μετοχών της. Αυτός είναι και ο λόγος που όπως δήλωσε θα έχει μαζί του και άλλους επιχειρηματίες. Εγγυήθηκε έσοδα 1.400.000 ευρώ ετησίως από χορηγίες, με συγκεκριμένες εταιρείες τις οποίες κατονόμασε: την εταιρεία «Μέλισσα» της οικογενείας Νίκου Μουζάκη, τη Samsung Ελλάδας, τη USX, την Ναυτιλιακή Οptima, τη Viper Energy και την Solar cell tehnology. Απομένει να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του.

Επόμενος στόχος του; Η εξαγορά -μαζί με τους συνεργάτες του- σταδιακά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ Αρης, αν, βέβαια, δεν προκύψει ενδιαφέρον από επενδυτή τους επόμενους μήνες. Ο Ηλιάδης επέστρεψε για να μείνει και να πετύχει, θέλοντας αυτή τη φορά να κερδίσει το δικό του προσωπικό στοίχημα.

 

 

To Top