Μια άσχημη βραδιά που… απαγορεύεται να επαναληφθεί για τον Άρη!

Ο Άρης έκανε πολύ κακό παιχνίδι χθες κόντρα στην ΑΕΚ και γνώρισε μια ήττα περισσότερο ψυχολογικών εντυπώσεων παρά ουσίας… Το θέμα δεν είναι εάν χάνεις έναν αγώνα, αλλά ο τρόπος που χάνεις.

Ήταν μια κακή βραδιά που… απαγορεύεται να επαναληφθεί για τους κιτρινόμαυρους… Όσα ειπώθηκαν στη θεωρία δεν έγιναν ποτέ πράξη κι αυτό είναι σίγουρα ένα μεγάλο αρνητικό για τον Άρη.

Ο Άκης Μάντζιος έκανε αλλαγές, αλλά δεν του βγήκαν. Κανένα από τα δίδυμα που επέλεξε μεσοαμυντικά δεν λειτούργησε. Απόντος του Φαμπιάνο, Ρόουζ και Μπράμπετς…. ψάχνονταν και ειδικά στο ξεκίνημα του αγώνα ήταν επιεικώς αναποτελεσματικοί. Όπως και οι Ζουλ με Βερστράτε δεν λειτούργησαν…

Ο Καμερουνέζος ειδικά έκανε ένα κακό παιχνίδι στο διάστημα που αγωνίστηκε και γι αυτό άλλωστε έγινε αλλαγή στο ημίχρονο. Αν και είχε ενέργεια, δεν κατάφερε να επιβληθεί στη μεσαία γραμμή, ούτε να συνεργαστεί σωστά με τον Βερστράτε. Ο Βέλγος έδειξε λίγα πράγματα… Μια πρώτη “ανάγνωση” είναι ότι ίσως γι’ αυτό να ευθύνεται η κίτρινη κάρτα που δέχθηκε μόλις στο 7ο λεπτό. Ίσως πάλι να μην κατάφερε να βρει ισορροπία με τον Ζουλ…

Ο Άρης ξεκάθαρα στην αρχή του αγώνα “πνίγηκε” στην πίεση της ΑΕΚ, ήταν συνεχώς μια ταχύτητα πίσω από την αντίπαλό του και η κατάσταση δεν άλλαξε ούτε από το σημείο των πολλών αλλαγών του Άκη Μάντζιου.

Όσο κυλούσε ο αγώνας, ο Άρης συνέχισε να μην παίρνει πρωτοβουλίες, δεν είχε κράτημα μπάλας και τελείωσε το παιχνίδι δίχως ουσιαστική ευκαιρία… Εκτός φυσικά από εκείνη του Σαβέριο στο πρώτο ημίχρονο.

Δεν ξέρουμε πλέον ποιο είναι το χειρότερο παιχνίδι του Άρη φέτος… Αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό πριν από δύο εβδομάδες ή το χθεσινό…

Σε κάθε περίπτωση το… καμπανάκι χτύπησε. “Κοιτάμε να διαχειριστούμε τους παίκτες για τον τελικό. Σίγουρα υπάρχουν καλές μέρες ή κακές όπως η σημερινή. Ξέρω την ομάδα μου. Μας δίνονται ευκαιρίες να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Ξέρω όμως τις δυνατότητες της ομάδας και ξέρω πώς θα παίξουμε στον τελικό¨, είπε ο προπονητής του Άρη, αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη… μαεστρία για να το διαχειριστεί όλο αυτό.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Αναζητείται η ανταγωνιστικότητα…

Ως αρθρογράφος που με ενδιαφέρει ότι γίνεται μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, νιώθω την ανάγκη να απολογηθώ στους φίλους αναγνώστες, ότι δεν μπορώ να γράφω για ποδόσφαιρο όταν στο γήπεδο υπάρχει μία ομάδα.

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν η ΑΕΚ που έπαιξε σαν ποδοσφαιρική ομάδα , με κίνητρο, σχέδιο, τρόπο ανάπτυξης, πίεση και φυσικά δυνατότητα επιτυχίας τερμάτων. Από την άλλη εμφανίστηκαν έντεκα παίκτες στον αγωνιστικό χώρο , οι οποίοι δεν κατάφεραν να ανταλλάξουν ούτε μία πάσα μεταξύ τους, δεν είχαν δύναμη να κοντράρουν τους αντιπάλους τους σε φάσεις διεκδίκησης της μπάλας, δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν σε ταχύτητα κανένα παίκτη της ΑΕΚ. Όταν δεν μπορείς να τα κάνεις αυτά δεν μπορείς να λες ότι παίζεις ποδόσφαιρο.

Αν θα έπρεπε να διαλέξω ποιος αγώνας ήταν χειρότερος για τον ΑΡΗ, μεταξύ αυτού με τον ΟΣΦΠ και της ΑΕΚ, θα είχα δίλλημα να απαντήσω. Δυστυχώς ο ΑΡΗΣ έχει πάψει να παίζει ως αντίπαλος που διεκδικεί , που θέλει να προστατέψει την ιστορία του και το γόητρο του. Οι εμφανίσεις επιεικώς δεν δικαιολογούνται .

Το παιχνίδι δεν αντέχει σε κριτική. Η ΑΕΚ “κατάπιε” τον ΑΡΗ χωρίς καν να ανεβάσει ρυθμούς. Τα πρώτα είκοσι λεπτά έκριναν το ματς και η γιορτή για τα 100 χρόνια της Ένωσης συνεχίστηκε χωρίς παρατράγουδα. End of story. Ο ΑΡΗΣ; Κυνηγούσε την ουρά του. Και στο τέλος υπάρχει πάντα η δήλωση περί τελικού. Αν σας αρέσει έτσι, συνεχίστε. Αν πάλι πιστεύεται ότι θα κάνετε συνεχόμενες ήττες και ξαφνικά θα μπείτε στον τελικό και θα κάνετε το παιχνίδι της ζωής σας μάλλον δεν έχει λογική.

Η ευθύνη για ότι βλέπουμε είναι του προπονητή. Όλη αυτή η διαδικασία του rotation θεωρώ ότι έχει νόημα για να βλέπουμε μία ομάδα που γίνεται καλύτερη από αγώνα σε αγώνα σε κομμάτια του παιχνιδιού. Στην εφαρμογή του μέχρι τώρα μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Μια ομάδα που βολοδέρνει  δεξιά και αριστερά, που δεν μπορεί να σκοράρει, να αναπτυχθεί ορθολογικά απέναντι στην πίεση των αντιπάλων, να κρατήσει μπάλα, να ελέγξει τον ρυθμό.

Τίποτα απ΄αυτά δεν υπάρχουν στο ρεπερτόριο της ομάδας. Με ευκολία δέχεται γκολ, με ευκολία κάνει το λάθος, με ευκολία παραδίνεται στις ορέξεις των άλλων. Όταν ένας προπονητής δεν μπορεί να βρει κίνητρα να «γκαζώσει» τους παίκτες, όταν δεν κάνει καλύτερες τις γραμμές , όταν δεν βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει τακτικά τους αντιπάλους τι κάνει καλά; Με την ΑΕΚ ήταν ο τέταρτος αγώνας μέσα στη χρονιά.

Ο προπονητής δεν γνώριζε πως παίζει ο Αλμέιδα; Με ποιες κινήσεις ήθελε να κόψει την πίεση και την επιθετικότητα των αντιπάλων; Οι αλλαγές προσώπων στις θέσεις του ίδιου συστήματος , σε τι ωφελούν; Αν άλλαζε το σύστημα για να δούμε προσπάθειες για συνεργασίες θα το βλέπαμε με άλλο μάτι. Ο ΑΡΗΣ έχει έλλειμμα ποιότητας έναντι των αντιπάλων του , το ξέρουμε. Θα πρέπει να πάει άπατος λόγω αυτού; Δεν αντιμετωπίζεται με κανένα τρόπο;

Δηλώσεις ότι παίζει η ομάδα πάντα για τη νίκη είναι ωραίες. Πως θα το κάνει; Με ποιον τρόπο; Η ποιότητα του Μανού και του Φετφατζίδη είναι πολύ άσχημο να μην την βλέπουμε , σε αγώνα χωρίς κίνητρο, στο γήπεδο. Ας δοκιμάσει ο προπονητής να παίξει μ’ αυτούς τους δύο μαζί. Δοκιμές γίνονται κι αυτή είναι μία απαραίτητη. Με έναν περιφερειακό , ένα Μορόν και έναν Μανού από πίσω έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μπορεί να γίνει.

Που βασίζονται όλοι ότι ο ΑΡΗΣ μπορεί να χτυπήσει παιχνίδια με ομάδες που έχουν υψηλό κίνητρο για ένα αποτέλεσμα; Το καράβι στραβά αρμενίζει και δυστυχώς υπάρχει μία γενικευμένη απάθεια για όσα βλέπουμε στο γήπεδο.

Η ιστορία διδάσκει κι ο τελικός του ΟΑΚΑ είναι ένα παράδειγμα αποφυγής. Και τότε υπήρχαν τα play offs, ο ΑΡΗΣ τα αντιμετώπισε με χαρακτηριστική απάθεια. Μπήκε στον τελικό για να πάρει το κύπελλο και άντεξε δέκα λεπτά. Μετά το χάος. Αυτή η ιστορία έχει αφήσει πολλά σημάδια στο κορμί του ΑΡΗ. Ας γίνουν μάθημα γιατί ο χρόνος τελειώνει.

Το επόμενο παιχνίδι με τον ίδιο αντίπαλο στο Κλ. Βικελίδης νομίζω ότι είναι εξετάσεις για όλο τον οργανισμό του ΑΡΗ. Η ομάδα έχει υποχρέωση να κερδίσει.

Πρώτον γιατί η ψυχολογία θα αλλάξει προς το καλύτερο. Δεύτερον γιατί ο ΑΡΗΣ παίζει για να κερδίζει. Τρίτον ο κόσμος θέλει να δει νίκες. Απ’ αυτές που τον κάνουν χαρούμενο. Στο κάτω – κάτω γιατί έτσι. ΑΡΗΣ είσαι… Υπάρχουν κι άλλα. Πολλά…

Ο Χρήστος Σαμαράς blogΑΡΗ: Το πρωτάθλημα δεν τελείωσε, μη χαλάσετε την καλή εικόνα σας…

Η φετινή χρονιά θεωρήθηκε επιτυχημένη μέχρι πριν ένα περίπου μήνα… Ο Άρης τερμάτισε πέμπτος στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έφθασε μέχρι τους “4” του κυπέλλου και πήγε αρκετά καλά στην Ευρωπαϊκή του παρουσία στο Eurocup. Μάλιστα εντός συνόρων ήταν η μοναδική ομάδα που κατάφερε να κερδίσει τον πρωτοπόρο ΠΑΟ και μάλιστα μέσα στην έδρα του φέρνοντας ενθουσιασμό στις τάξεις των οπαδών του.

Και όμως ενώ όλα έδειχναν ότι θα κυλούσε εξίσου πολύ καλά η συνέχεια αφού η ομάδα μετά τον αποκλεισμό της από την Ευρώπη είχε μόνο την υποχρέωση της στο πρωτάθλημα κάτι άλλαξε ξαφνικά και η ομάδα των μαχητών εμφανίστηκε αρχής γενομένης από τον εντός έδρας αγώνα με το Λαύριο τελείως διαφορετική και υπέστη απρόσμενη ήττα. Τότε η δικαολογία ήταν η κόπωση απο τα συνεχόμενα παιχνίδια και κάπου όσοι την υποστήριζαν να είχαν δίκιο.

Η ομάδα ξεκουράστηκε και άρχισε η φάση για πρώτη φορά φέτος των play in με την συμμετοχή των έξι καλύτερων ομάδων του πρωταθλήματος. Όλοι περίμεναν να δουν έναν Αρη όπως εμφανιζόταν πριν το παιχνίδι με το Λαύριο και κάπου να αναθάρισαν στον πρώτο αγώνα με Ολυμπιακό στο ΣΕΦ όπου η ομάδα έδειξε χαρακτήρα κι πάλεψε για την νίκη μέχρι το τέλος. Μάλιστα θα μπορούσε να κάνει την ζημιά στους Πειραιώτες, αλλά η διαιτησία έβαλε το χεράκι της.

Και ήρθε ο αγώνας της Πάτρας και η ομάδα έδειξε και πάλι κάποιες αδυναμίες .Κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες των κιτρίνων δεν ήταν μαχητές αλλά έδειξαν τον χειρότερο τους εαυτό. Υπήρχαν διαστήματα που κάποιοι έπαιζαν λες και δεν είχαν το μυαλό τους στο παιχνίδι… Η διαφορά πήγε πάνω από 30 πόντους και μάλιστα από μια ομάδα, όπως ο Προμηθέας που τρία 24ωρα πριν είχε δώσει ένα Ευρωπαϊκό παιχνίδι στην Ισπανία και οι παίκτες του ήταν φυσικό να είναι κουρασμένοι. Μάλιστα ο κόουτς των Πατρινών για κάποια διαστήματα έπαιζε με την δεύτερη πεντάδα.

Κάποιες δηλώσεις του Γιάννη Καστρίτη μετά το τέλος του παιχνιδιού έδωσαν τροφή σε κάποιους να αναπτύξουν σενάρια περί απλήρωτων παικτών και για κακές σχέσεις μεταξύ ξενών και Ελλήνων. Παραμύθια της χαλιμάς. Τίποτε δεν ισχύει από αυτά. Οι παίκτες είναι πληρωμένοι, όπως αναφέρουν οι διαβεβαιώσεις αυτών που γνωρίζουν καλά τα οικονομικά δρώμενα της εταιρίας και έχουν λαμβάνει μόνο ένα περίπου μήνα (αυτόν που “τρέχει”) σε αντίθεση με κάποιες άλλες ομάδες που έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον Ιανουάριο.

Ακόμη το κλίμα στα αποδυτήρια είναι αρκετά καλό. Τότε τι συμβαίνει;

Απλά πιστεύω ότι η ομάδα παρουσιάζει αγωνιστική κοιλιά και θα βρει με την επιστροφή και του τραυματία Γκάλινατ τον πραγματικό της εαυτό. Αρκεί οι παίκτες του Άρη να κατανοήσουν ότι η χρονιά δεν τελείωσε και στο χέρι τους είναι να βρεθούν στα play off στην τετράδα (σαν πέμπτος θα παίξει με τον τέταρτο Προμηθέα και έστω με ντεζαβαντάζ έδρας ο καλός Άρης μπορεί να περάσει)…

ΥΓ: Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά στην οικονομική εξυγίανση. Ήδη οι οφειλές προς τρίτους είναι ένα μικρό σχετικά ποσό και απλά παραμένει ένα ποιο μεγάλο προς το Δημόσιο που μπορεί να διακανονιστεί σε πολλές δόσεις. Ο Άρης πλέον δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των μπαν της ΦΙΜΠΑ και αυτό πιστώνεται στην σημερινή διοίκηση της ΚΑΕ.

Αναγνώριση από τον κόσμο και τόνωση της ψυχολογίας για τον Άρη

Το πώς μπορεί μια ήττα να μετράει και κάποια (σχετικά) κέρδη για μια ομάδα, καταγράφεται στον αγώνα του Άρη με τον Παναθηναϊκό.

Οι κιτρινόμαυροι σίγουρα πλήρωσαν την αναποτελεσματικότητά τους στην τελική προσπάθεια, σπαταλώντας μπόλικες ευκαιρίες, τις οποίες από την άλλη έκαναν γκολ οι αντίπαλοι, με αποτέλεσμα να κολλήσουν στο μηδέν και να χάσουν…

Εδώ όμως προκύπτει η αναγνώριση που ήρθε από τους φιλάθλους με το χειροκρότημα προς τους ποδοσφαιριστές και τον Άκη Μάντζιο, μετά το σφύριγμα της λήξης, αφήνοντας εν μέρει και τηρουμένων πάντα των αναλογιών ότι το αίσθημα που κυριάρχησε είναι της ικανοποίησης. Όλοι έφυγαν από το γήπεδο το βράδυ της Κυριακής με την αίσθηση ότι δεν κέρδισε η καλύτερη ομάδα, γιατί πολύ απλά ο Άρης ήταν καλύτερος από τον αντίπαλό του, όμως προδόθηκε από δυο άσχημες στιγμές του Μπράμπετς και την αστοχία του στην τελική προσπάθεια.

Όλα σίγουρα θα ήταν διαφορετικά, εάν ο Άρης ήταν πιο ψύχραιμος και ουσιαστικός σε μια από τις… 22 τελικές του προσπάθειες και όλοι θα μιλούσαν από διαφορετική βάση.

Τα παραπάνω συνθέτουν λοιπόν, ένα γεγονός: οι παίκτες του Άκη Μάντζιου μπορεί να μην κέρδισαν βαθμούς κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά σίγουρα ψήλωσαν σε επίπεδο ψυχολογίας και έδειξαν ότι στον τελικό του κυπέλλου έχουν όλες τις προϋποθέσεις να είναι αυτοί οι νικητές γράφοντας ιστορία!

Ο τελικός του κυπέλλου σίγουρα βρίσκεται ακόμη σε… απόσταση 40 ημερών, όμως για τον Άρη είναι εξαιρετικά χρήσιμο να συνειδητοποιεί τι έκανε και τι πρέπει να κάνει μέχρι τότε. Και το κυριότερο ότι την Κυριακή με την εικόνα του, απέδειξε ότι δεν υστερεί από τον Παναθηναϊκό…

Οι 22 τελικές – ρεκόρ του Άρη και η ανάγκη της αποτελεσματικότητας

Ο Άρης κόντρα στον Παναθηναϊκό έκανε τακτικά ίσως ήταν το καλύτερο παιχνίδι στη φετινή περίοδο.

Οι κιτρινόμαυροι υπηρέτησαν πιστά το πλάνο του Άκη Μάντζιου. Ο Άρης είχε καλές στιγμές, αλλά του έλειψε το καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κιτρινόμαυροι δεν βρήκαν δίχτυα εντός έδρας μετά από έναν ολόκληρο χρόνο.

Πειστική εμφάνιση για έναν αγώνα ντέρμπι, αρκεί όμως να έβρισκε τον δρόμο προς τα δίχτυα. Οι κιτρινόμαυροι είχαν 22 τελικές (ρεκόρ για φέτος), έναντι δέκα του Παναθηναϊκού, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των 14,1 τελικών που έχει στο πρωτάθλημα φέτος.

Παράλληλα, ο Άρης είχε οκτώ κόρνερ έναντι μόλις ενός του Παναθηναϊκού.

Είναι από τις περιπτώσεις, όπου τα νούμερα καταγράφουν έναν αγώνα, όμως δεν λένε όλη την… αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι ο Άρης χρειάζεται την ανάγκη της αποτελεσματικότητας. Αν θέλει να κερδίζει παιχνίδια, ντέρμπι και να έχει διακρίσεις, η μετουσίωση τόσων ευκαιριών σε γκολ είναι μονόδρομος.

Ο Άρης τακτικά έγραψε… άριστα, αυτό δεν φτάνει και πήρε μήνυμα εγρήγορσης για τον τελικό!

Έχουμε αποδεχθεί όλοι ότι τα play off είναι αγώνες προετοιμασίας για τον τελικό. Βέβαια δεν είμαι σίγουρος αν η ομάδα ήθελε βαθμούς , θα μπορούσε να τους πάρει χωρίς να σκοράρει. Σαν αγώνες προετοιμασίας λοιπόν , υπάρχει ένα πολύτιμο μάθημα που πήρε ο ΑΡΗΣ στον αγώνα με τον ΠΑΟ. Όσα καλά κι αν παίξει , το οποιοδήποτε λάθος θα το πληρώσει ακριβά.

Τακτικά ίσως ήταν το καλύτερο παιχνίδι που έπαιξε την φετινή περίοδο. Όλα λειτουργούσαν ρολόι, ο κάθε παίκτης έκανε αυτά που έπρεπε, «έσβησαν» κάθε προσπάθεια των αντιπάλων, πήραν τους χώρους ώστε να μπορούν να δημιουργούν καταστάσεις στην αντίπαλη εστία, κινήθηκαν στα κενά των ζωνών και είχαν πάντα πάσα στην πίεση. Πειστική εμφάνιση για έναν αγώνα ντέρμπι.

Η αλλαγή συστήματος, αυτή τη φορά με ολοκληρωμένες κινήσεις, σε 4-4-2 , ήταν αυτά που θα βλέπαμε στον τελικό αν χάναμε με 1-0. Όπως ακριβώς δηλαδή εξελισσόταν το ματς. Ο ΑΡΗΣ έγινε ακόμα πιο επιθετικός, έβαζε τη μπάλα στην περιοχή, δεν ισοφάρισε από σωτήρια επέμβαση αμυντικού πάνω στη γραμμή, ρισκάροντας ουσιαστικά με όλα του τα επιθετικά όπλα. Ακόμα κι έτσι δέχτηκε δεύτερο γκολ , παρά του βγήκε σε καλό.

Σίγουρα η ομάδα ήταν πολύ καλύτερη από το προηγούμενο παιχνίδι. Ήταν πιο αποφασιστική, πιο συγκεντρωμένη, με περισσότερη οργάνωση στην ανάπτυξη της. Οι φάσεις που δημιούργησε δεν είχαν καλά τελειώματα κι έτσι δεν πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη στο σκορ. Ο Μορόν ήταν μέσα στις φάσεις , απασχόλησε έντονα τους αμυντικούς , δεν είχε την αποτελεσματικότητα που περιμέναμε.

Η εικόνα της ομάδας ήταν αλλαγμένη κυρίως από την εμφάνιση του Γκαρσία. Κατάφερε να κουβαλήσει μπάλα, να «σπάσει» την άμυνα του ΠΑΟ, να βρει συμπαίκτες για να μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Έτρεξε μπρος – πίσω, έκοψε, σούταρε, ήταν άτυχος σε κάποιες πάσες. Αυτό τον παίκτη τον θέλουμε καλύτερο από παιχνίδι σε παιχνίδι στο δρόμο για τον τελικό. Ο Νταρίντα έκανε μεστό παιχνίδι και πιθανόν να είναι προτιμότερο να παίζει σ’ αυτή τη θέση πλέον. Είναι σωστός στις τοποθετήσεις τους, κατευθύνει στην άμυνα και κλείνει πολλούς διαδρόμους. Ο Σαβέριο δείχνει να μπορεί να παίξει αξιοπρεπέστατα την πλευρά του και με την βοήθεια του αμυντικού που ανεβαίνει, έχει τη δυνατότητα είτε να εισχωρεί είτε να πασάρει χωρίς να χαθεί η κατοχή.

Από κει και πέρα έχουμε παίκτες που δεν πιάνουν τα standards που έχουμε συνηθίσει. Ο Μπράμπετς χάνει μάχες, κάνει λάθη, μπλοκάρει σε καταστάσεις πίεσης. Ο Οντουμπάτζιο έχει χάσει την σπιρτάδα του στο επιθετικό κομμάτι. Τα ανεβάσματά του είναι προβλεπόμενα από την άμυνα, δεν πηγαίνει στο ένας με έναν, και χάνει εύκολα τη μπάλα. Αμυντικά τα πάει καλά. Ο Φεράρι στο δεύτερο ημίχρονο έπαιζε χωρίς αντίπαλο αλλά δεν κατάφερε να βγάλει έστω μία σέντρα της προκοπής. Αυτός όμως που συνεχίζει να παίζει χωρίς να βγάζει αποτέλεσμα είναι ο Σουλεϊμάνοφ. Δεν έχω καταλάβει που ακριβώς θέλει τη μπάλα ώστε να απειλήσει με σχετική ευκολία. Είναι δύσκολο να θέλεις να σκοράρεις και ο παίκτης που παίρνει τις περισσότερες μπάλες να μην μπορεί να κάνει τη «μπούκα» μέσα στην περιοχή.

Τα παιχνίδια με τέτοιες ομάδες δείχνουν τις αδυναμίες ποιότητας που έχει ο ΑΡΗΣ σαν ομάδα. Κάποιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν άλλοι πάλι προσπαθούν χωρίς να τους νιώθει ο αντίπαλος. Δεν είναι καθόλου τιμητικό να χάνεις 0-2 σε ένα ματς που είσαι καλύτερος. Όταν δεν έχεις τον τρόπο να κάνεις την υπεροχή σου γκολ τότε θα μείνεις ως ένας αντίπαλος που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα σε κερδίσουν. Δυστυχώς φαίνεται ότι σε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια ο ΑΡΗΣ θα κατεβαίνει με το μεγαλύτερο ποσοστό να γέρνει προς την ήττα. Ο αγώνας με τον ΠΑΟ ήταν υπό άλλες συνθήκες, μία νίκη που θα την χειροκροτούσαν άπαντες.

Η προετοιμασία συνεχίζεται και ήρθε η ώρα να μην δούμε Μπράμπετς και Σουλεϊμάνοφ στο επόμενο παιχνίδι. Η ουσία είναι  όλοι να παίζουν ώστε να  έτοιμοι οπότε δεν υπάρχει λόγος να μην πάρουν θέση ενδεκάδας κι άλλοι παίκτες ή ακόμα να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα που θα δώσει καινούριες εικόνες στον προπονητή.

Μένω στο ότι χωρίς γκολ δεν παίρνεις νίκες ούτε κύπελλο.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Όταν ο Άρης μάθει να απειλεί, θα μπορεί και να απαιτεί

Ένας ακόμη αγώνας με τον Ολυμπιακό όπου ο ΑΡΗΣ ήταν ωσεί παρόν. Λες και το «Καραϊσκάκη» είναι μια μαύρη τρύπα που ρουφάει όποια προσπάθεια καταβάλλει η ομάδα και την κάνει να φαίνεται ανήμπορη να κάνει τα βασικά. Από την άλλη βέβαια υπάρχει ο αντίπαλος , οποίος είναι πάντα μία ταχύτητα παραπάνω και δημιουργεί άλυτα προβλήματα στον ΑΡΗ.

Δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση γι’ αυτή την εμφάνιση των «κίτρινων». Όταν η αλλαγή πάσας στα τρία μέτρα είναι ανέφικτη, όταν δεν υπάρχει τελική, με τον τερματοφύλακα του ΟΣΦΠ να είναι θεατής του παιχνιδιού, όταν η ανάπτυξη τελειώνει μακριά από την περιοχή του αντιπάλου, δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για ποδόσφαιρο. Ο αγώνας έγινε για να γίνει, ήταν στο πρόγραμμα.

Όταν ο ΑΡΗΣ αποφασίσει να γίνει ισότιμος αντίπαλος των άλλων, σίγουρα θα πρέπει να είναι επιθετικός, δυναμικός, με παίκτες που μπορούν να σπάνε το pressing, που θα τρέχουν πιο γρήγορα από τους αντιπάλους και θα μπαίνει στο γήπεδο για να διεκδικήσει αποτέλεσμα. Η «συνταγή Τούμπας» έχει εφαρμογή τελικά μόνο στην Τούμπα. Πουθενά αλλού. Με γκολ από τα αποδυτήρια δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί αυτή η τακτική.

Μπορεί να συνεχίζεται η κουβέντα για τον τελικό , μόνο που δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό. Υποτίθεται ότι η απόδοση πρέπει να γίνεται καλύτερη αλλά με τέτοιες εμφανίσεις τον κόσμο των ζώνουν τα φίδια. Γιατί ο τελικός είναι ένα παιχνίδι σαν αυτό στον Πειραιά.

Δικαίωμα της ομάδας να παίζει κάποιο κακό παιχνίδι, συμβαίνει, όταν γίνεται πάντα με την ίδια ομάδα προβληματίζει.

Η μόνο ευχάριστη στιγμή του αγώνα για τον ΑΡΗ ήταν η απόκρουση του πέναλτι από τον Κουέστα. Τον έστειλε αδιάβαστο  τον εκτελεστή. Όρθιος μπλόκαρε το σουτ. Φυσικά ο Κουέστα ήταν ο καλύτερος της ομάδας. Μάλλον και ο μοναδικός που διακρίθηκε. Από τους υπόλοιπους , ο Μοντόγια κράτησε τη θέση του και είχε θετικές επεμβάσεις. Οι άλλοι συμμετέχοντες στην ενδεκάδα απλώς φόρεσαν την φανέλα και μπήκαν στο γήπεδο. Οι αντίπαλοι τους κατάπιαν. Φάνηκε μεγάλη διαφορά ποιότητας. Ο Σαβέριο προσπάθησε να παίξει το ένα εναντίον ενός κι από κει και πέρα το χάος.

Πάρα πολύ κακό παιχνίδι του ΑΡΗ χωρίς δικαιολογίες. Δεν υπάρχει άγχος, οι απαιτήσεις είναι ελαστικές, οι παίκτες είναι ξεκούραστοι. Το είδαμε και προφανώς δεν θέλουμε να ξαναδούμε αυτό το απαράδεκτο θέαμα.

Επόμενος αγώνας αυτός με τον ΠΑΟ, τον αντίπαλο στον τελικό. Θα γίνει κανένα τρικ για να μην δείξουμε τα μυστικά μας;

Ένα γκολ που ήθελε και για… ψυχολογικούς λόγους ο Σουλεϊμάνοφ

Ο Σάπι Σουλεϊμάνοφ ήταν από τους πλέον επιδραστικούς ποδοσφαιριστές του Άρη στη νίκη επί της Λαμίας το βράδυ της Κυριακής…

Ήταν αυτός που άνοιξε δρόμο για το δεύτερο “τρίποντο” στα πλέι οφ, σπάζοντας παράλληλα ένα διάστημα επιθετικής αφλογιστίας, αφού είχε να σκοράρει από τις 24 Ιανουαρίου και τον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στη Νίκη Βόλου.

Μετά από έναν Ιανουάριο… υψηλών αγωνιστικών πτήσεων για τον ίδιο ακολούθησε ένα διάστημα ανομβρίας που συνοδεύτηκε και με χαμηλές πτήσεις.

Η διακοπή μάλλον βοήθησε τον Ρώσο να πάρει τις αναγκαίες ανάσες, εν όψει του φινάλε της σεζόν. Και το  γκολ του κόντρα στη Λαμία -το οποίο ήταν το 5ο γκολ στο πρωτάθλημα για τον Σουλεϊμάνοφ και 6ο συνολικά- μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γκολ ψυχολογίας που το βρήκε τελικά ο Ρώσος επιθετικός.

Τα κέρδη του Άρη, το “χτίσιμο” ψυχολογίας και η συζήτηση για την 4η θέση

Ο Άρης σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο… άνετη ομάδα από τις πέντε πρώτες των πλέι οφ, όχι όμως και η πιο αδιάφορη. Κι αυτό το έδειξε περίτρανα το βράδυ της Κυριακής, όταν ένα θεωρητικά αδιάφορο παιχνίδι, κατάφερε να του δώσει λάμψη και σημασία, αποκομίζοντας κέρδη.

Η νίκη με 3-1 επί της Λαμίας έβγαλε ουκ ολίγα κέρδη για τους κιτρινόμαυρους:

1. Συνέχισαν νικηφόρα στα πλέι οφ, “χτίζοντας” ψυχολογία, απαραίτητη μέχρι το τέλος του… δρόμου που είναι ο τελικός του κυπέλλου.

2. Οι παίκτες που σκόραραν είχαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, σημαντικά οφέλη από τα γκολ. Ο Σουλεϊμάνοφ ξαναβρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, ο Μάνου Γκαρθία “ζωγράφισε” μετά από 435 μέρες, ο Μπράμπετς σκόραρε για τρίτη φορά κόντρα στην Λαμία, θέλοντας να φωνάξει παρών εντός, αλλά κυρίως και εκτός (εθνική Τσεχίας) συνόρων.

3. Δοκίμασε διάφορους σχηματισμούς, χωρίς ρίσκο και χωρίς απώλειες.

4. Μετά το 3-0, ο Άκης Μάντζιος έκανε (πολύτιμη αυτήν την περίοδο) διαχείριση του ρόστερ.

5. Έδειξε ότι παραμένει για την ώρα ανοιχτή η συζήτηση για την 4η θέση, μια και δεν έχει πετάξει “λευκή πετσέτα”. Όπως είπε με έμφαση ο προπονητής του Άρη είναι μια δύσκολη αποστολή, αλλά κανείς δεν δικαιούται να την παρατήσει, μια και μετά τις διαδοχικές νίκες του Άρη και τις αντίστοιχες ήττες του Ολυμπιακού, η διαφορά έπεσε στους εννιά βαθμούς. Ασφαλώς παραμένει μεγάλη, όταν απομένουν άλλες οκτώ “στροφές”, όμως στο ποδόσφαιρο επιβάλλεται να έχεις στόχους και να τους κυνηγάς.

Σίγουρα ο ένας και μεγάλος στόχος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου, όμως, έδειξε ότι μπορεί να σταθεί με ψηλά το κεφάλι και στα πλέι οφ, ειδικά από τη στιγμή που αύριο αγωνίζεται κόντρα στον Ολυμπιακό… Τώρα το αν καταφέρει να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει πάνω από 20 χρόνια, δηλαδή να τον κερδίσει στην έδρα του, είναι μια άλλη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Άρης πάει το Καραϊσκάκη απαλλαγμένος από κάθε άγχος. Αν καταφέρει και κερδίσει, θα δει λίγο διαφορετικά την προσπάθεια να πλησιάσει την 4η θέση. Αν δεν τα καταφέρει, προφανώς και δεν θα καταστραφεί, αφού, είπαμε ο μεγάλος στόχος είναι άλλος…

Το πείραμα του Μάντζιου, τα “συν” της νίκης και η ευκαιρία του Άρη!

Ευχάριστο απόγευμα για τον ΑΡΗ που πέτυχε να δοκιμάσει τακτικές και ταυτόχρονα να κερδίσει το ματς. Μέσα σε μερικά λεπτά κατάφερε να προηγηθεί 3-0 και να τελειώσει το παιχνίδι απέναντι σε μία ομάδα που παίζει για το γόητρο και την ιστορία της, χωρίς όμως απαιτήσεις για κάτι καλό.

Η δοκιμή των δύο φορ στο πρώτο ημίχρονο, ήταν καταστροφική και προφανώς καθόλου καλά δουλεμένη. Αν πρέπει να παίξει ποτέ έτσι ο ΑΡΗΣ, χρειάζεται ο πλάγιος από αριστερά, Σαβέριο ή Σαμόρα και στο κέντρο ο Νταρίντα ή Ζουλ κόφτης με τον Μάνου μέσα.

Δεν έχει νόημα να γίνει περιφερειακός ο Μορόν με τον Ανσαριφάρντ μέσα στην περιοχή και να μην υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης τους. Καλό το πείραμα, δεν κόστισε γιατί στο πρώτο ημίχρονο η Λαμία «χτυπούσε» στο Φεράρι ο οποίος ήταν μόνος χωρίς βοήθεια αφού δεν υπήρχε παίκτης να τον καλύψει. Έγιναν και μία – δύο φάσεις στην άμυνα οι οποίες προβλημάτισαν.

Ο Ζουλ έπαιξε καλά το ρόλο του και έδειξε να επανέρχεται δυναμικά. Ο Μάνου είναι παίκτης που μόνο όταν παίρνει τη μπάλα μετά το κέντρο μπορεί να γίνει δημιουργικός και απειλητικός. Η είσοδος του Σαβέριο άνοιξε την άμυνα της Λαμίας σε πλάτος και αποδυναμώθηκε η πίεση στον άξονα με αποτέλεσμα να βρεθούν τα σουτ των σκόρερ. Στο πρώτο ημίχρονο αυτό ήταν δύσκολο γιατί η άμυνα των αντιπάλων ήταν συμπαγής αφού δεν υπήρχε μαρκάρισμα στο ένα άκρο.

Ο Σουλεϊμάνοφ πέτυχε το πρώτο γκολ, όπου ξεκλείδωσε ουσιαστικά το παιχνίδι, αλλά στο διάστημα που αγωνίστηκε έκανε αρκετά λάθη. Ο Μανού από άφαντος στο πρώτο ημίχρονο , μόλις βρήκε τους χώρους που χρειαζόταν σκόραρε και έγινε περισσότερο χρήσιμος για τους συμπαίκτες του. Ο Μορόν δεν έκανε γκολ , φάνηκε όμως ότι μόνος του μπορεί να κρατήσει την επίθεση σε σχέση με την παρουσία και δεύτερου φορ.

Παιχνίδι χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, με μια νίκη που ήρθε με μια συμπαθητική εμφάνιση. Ο ΑΡΗΣ προετοιμάζεται για να φτάσει έτοιμος στον τελικό, οπότε καμία εικόνα του δεν έχει σημασία πλέον. Ένας είναι ο στόχος και όλοι δουλεύουν γι’ αυτόν. Καλώς ή κακώς αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επόμενη δοκιμή στο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο ΑΡΗΣ δεν έχει γευτεί τη χαρά της νίκης. Αν κυνηγούσε κάτι στο πρωτάθλημα, θα ήταν ο πιο σημαντικός αγώνας μέχρι τον επόμενο. Ο ΟΣΦΠ μετά την ήττα του από την ΑΕΚ, βρίσκεται μακριά από την κορυφή και όχι στην καλύτερη κατάσταση. Να πω ότι είναι ευκαιρία για τον ΑΡΗ; Όχι γιατί δεν ξέρω πόσο πιστεύουν οι ίδιοι σε μια νίκη εκεί. Θα ήταν ωραία να έρθει αλλά στο κάτω – κάτω δεν έγινε και τίποτα.

Υ.Γ. Αυτοί στον ΠΑΟ γιατί δεν ρωτάνε τον ΑΡΗ πως νικάς τον ΠΑΟΚ μπας και πάρουν κανένα τρίποντο.

 

Άρης, Μπέος, αστυνομία θέλουν κόσμο, το Πανθεσσαλικό μπορεί… Τελικά ποιος θέλει άδειες κερκίδες;

Οι χθεσινές αποκαλυπτικές δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου στην ΕΡΤ3 για το… κάδρο του τελικού κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, κατέγραψαν τόσο εμφατικά μια πραγματικότητα. Αυτή που λέει ότι Άρης, Μπέος, αστυνομία θέλουν κόσμο, το Πανθεσσαλικό μπορεί… Κόσμο θέλει και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Ο επίσημος Άρης από την πρώτη στιγμή, παρά την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ήταν ξεκάθαρος για έναν τελικό με βάση την προκήρυξη που προβλέπει Πανθεσσαλικό και φιλάθλους.

Ο Αχιλλέας Μπέος, πρώτος δημότης του Βόλου χθες ήταν αφοπλιστικός. “Η Δημοτική Αρχή θα το περάσει στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο και θα βάλει τις κάμερες και μάλιστα ένα τουρνικέ που λείπει. Από πλευράς λοιπόν μέτρων ασφαλείας και όρων που θέτει η Νομοθεσία θα τηρηθεί κατά γράμμα και θα πληροί τις προϋποθέσεις. Είναι ένα γήπεδο ολυμπιακών προδιαγραφών και πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις. Έχουμε πενήντα μέρες στη διάθεσή μας και θα το έχουμε έτοιμο”. Τελεία και παύλα…

Η αστυνομία κατά δήλωση του Μπέου και όχι μόνο άναψε το “πράσινο φως” του κόσμου με τη συμμετοχή περίπου 4.000 από κάθε ομάδα.

Απλά… ελληνικά; Το Πανθεσσαλικό είναι το ενδεδειγμένο γήπεδο βάσει προκήρυξης για να φιλοξενήσει τον τελικό του Άρη με τον Παναθηναϊκό και όπως αποδεικνύεται επίσημα μπορεί αν το κάνει!

Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν τουρνικέ στο γήπεδο, εκτός από… μια θύρα κάτι που δεν είναι και… ακατόρθωτο να διορθωθεί, όπως παραδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις κάμερες, οι οποίες μπορεί αυτή τη στιγμή να μη πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όμως η αντικατάσταση τους καθίσταται αρκετά εύκολη και πλέον υπάρχει και η θέληση του δήμου Βόλου. Ή μήπως, η… υποχρέωση;

Εδώ λοιπόν τίθεται το απλό ερώτημα: Τελικά ποιος θέλει άδειες κερκίδες;

Η ΕΠΟ τελικά εξυπηρετεί κάτι διαφορετικό από την ισότητα και την εφαρμογή της προκήρυξης (;), την ώρα  ενώ απορίες προκαλεί η… πρεμούρα της να ανακοινώσει από τώρα την διεξαγωγή τελικού χωρίς φιλάθλους, ενώ υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο 50 ημερών!

Ιδού ο… Βόλος, λοιπόν.

 

Ένα διήμερο αντάξιο της ιστορίας του, σήμανε την ώρα για να γράψει ο Άρης νέες σελίδες

Ήταν πράγματι ένα ξεχωριστό εορταστικό διήμερο για όλη την οικογένεια του Άρη… Ο κιτρινόμαυρος σύλλογος συμπλήρωσε 110 χρόνια ιστορίας και το γιόρτασε όπως πράγματι του αξίζει… Με την λάμψη που επιβάλλουν οι χρυσές σελίδες της ιστορίας του, με τη σοβαρότητα που τον διακρίνει, με την περηφάνεια, αλλά και τη νοσταλγία για τις ένδοξες στιγμές.

Αρχικά, το γκαλά που πραγματοποιήθηκε στο “Ολύμπιον” έδωσε τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί το κουβάρι των αναμνήσεων, να φωτιστούν μεγάλες επιτυχίες του χθες, να πρωταγωνιστήσουν ιερά “τέρατα” του συλλόγου.

Ήταν ένα λαμπρό φλας μπακ, που περιέγραφε γλαφυρά, γιατί αυτός ο σύλλογος μπορεί να καμαρώνει για το παρελθόν του. “Αρώματα” άλλων εποχών πλημμύρισαν την αίθουσα, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης. Τι να πρωτοπεί κανείς για την κόρη του ιδρυτή (Σαλούστου) ή την κόρη του θρυλικού Κλεάνθη Βικελίδη;

Πώς να μην νιώσει κάποιος σεβασμό και δέος για τους κυπελλούχους του 1970 ή την ομάδα που θριάμβευσε στην Περούτζια; Πώς να μην υποκλιθεί στα μέλη της μπασκετικής Αυτοκρατορίας ή σε όλους εκείνους που έφεραν Ευρωπαϊκά τρόπαια στο μπάσκετ; Ακόμη και για την πρώτη ομάδα που έσπασε το κατεστημένο στο βόλεϊ και δεν είναι άλλη από τον Άρη;

Η συνέχεια δόθηκε στην πλατεία… ΑΡΗΣ-τοτέλους. Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ παρέλασαν όλα τα τμήματα του συλλόγου. Από το “χθες”, περάσαμε στο “σήμερα”, το παρών του Άρη. Αποκορύφωμα οι στιγμές που εμφανίστηκαν οι ομάδες μπάσκετ και ποδοσφαίρου.

Τι στιγμή, όταν η νύχτα έγινε μέρα και η Θεσσαλονίκη ζούσε σε ρυθμούς Άρη από τη μηχανοκίνητη πορεία των οπαδών…

Ήταν ίσως η πιο πετυχημένη εκδήλωση για τα γενέθλια του συλλόγου, συνδυάζοντας συναισθήματα, ρεαλισμό, αλλά παρέμβαση στην ίδια την πόλη.

Το “χθες”, το “σήμερα” ήταν εκεί. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να μείνει εδώ. Υπάρχει το “αύριο” για έναν σύλλογο, που έχει αφήσει αρκετές του σελίδες άδειες στο βιβλίο της ιστορίας του.

Για όλον τον Άρη, ο τελικός της 18ης Μαΐου αποτελεί σημείο αναφοράς. Ο Άρης όπως τόνισαν και οι ίδιοι του, οι πρωταγωνιστές θέλει διακαώς το κύπελλο. Γιατί πολύ απλά ήρθε η ώρα να γράψει νέες σελίδες ιστορίας. Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να “τρέφεται” μόνο με αναμνήσεις…

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Τούμπα, η δεύτερη… έδρα του Άρη

«Στο ίδιο έργο θεατές», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του αγώνα με τον ΠΑΟΚ στη Τούμπα. Ένας ΑΡΗΣ που πήρε τη νίκη με τον πιο εύκολο τρόπο σε σχέση με τα παιχνίδια των τελευταίων χρόνων. Είτε με Μαντσίνι, είτε με Καμαρά, είτε με Μορόν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Χαλαρά, όμορφα κι ωραία , για μία ακόμα φορά ο ΑΡΗΣ έριξε από την κορυφή τον πρωτοπόρο και αναδεικνύεται σε πολύ σκληρό καρύδι για όποιον παίζει μαζί του.

Αγώνας χωρίς συγκινήσεις , φάσεις , ρυθμό έγινε σε ένα μοτίβο που επέλεξε ο προπονητής του ΑΡΗ. Με καλή αμυντική λειτουργία, έκλεισε όλους τους διαδρόμους προς την περιοχή. Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να μπει από τα πλάγια , έκανε γεμίσματα για να φέρει τη μπάλα κοντά στην εστία, από τον άξονα δεν μπόρεσε να περάσει ούτε η σκιά παίκτη του, έμεινε να περιμένει κάποιο λάθος. Ατύχησε γιατί ο ΑΡΗΣ ήταν αλάνθαστος. Μέσα σε όλα , ο ΑΡΗΣ έχει Μορόν ο ΠΑΟΚ κανέναν. Μία φάση ήταν αρκετή για τον Ισπανό να στείλει τον τερματοφύλακα να μαζέψει τη μπάλα από τα δίχτυα του. Μία κίνηση του άδειασε τον αντίπαλο του μέσα στην περιοχή και με σουτ έστειλε τη μπάλα στα πλάγια του τέρματος. Κάπου εκεί κρίθηκε το ματς γιατί ο ΠΑΟΚ ήταν ανήμπορος να αντιδράσει. Κι αν ο Σαβέριο ήταν πιο προσεκτικός θα είχε πετύχει και δεύτερο γκολ για τον ΑΡΗ και θα έδινε μεγαλύτερο εύρος στη νίκη.

Η τακτική των δύο προπονητών ήταν καθαρή. Ο ΑΡΗΣ έδωσε τη μπάλα στον αντίπαλο και τον περίμενε ανάμεσα στην περιοχή και το κέντρο και κυριολεκτικά τον κατέστρεψε. Δεν άφησε να γίνει κανένα σοβαρό passing game , τοποθετήθηκαν παίκτες πάνω σε αντιπάλους σε ένα man to man σε συγκεκριμένους χώρους, υπήρχαν οι αλληλοκαλύψεις όταν χρειαζόταν, όλα αυτά με υπομονή και ψυχραιμία. Ο αντίπαλος προπονητής δεν βρήκε καμία απάντηση.

Στην απελπισία του , έβαλε ότι επιθετικούς είχε, μέχρι και τον Ζίφκοβιτς έκανε δεξί μπακ αλλά μηδέν ουσία. Ο κόουτς Μάντζιος κέρδισε κατά κράτος και έφυγε με το τρίποντο. Η διαφορά της ομάδας φάνηκε σε σχέση με το ματς της Τετάρτης. Χωρίς άγχος βγαίνουν όλα. Δεν ανησύχησε σε καμία φάση, κι όταν χρειάστηκε ο Κουέστα φώναξε παρόν.

Μεγάλο παιχνίδι από τον Μοντόγια και τον Βερστράτε. Δύο παίκτες που στα προηγούμενα παιχνίδια ήταν μέτριοι έως κακοί, στην Τούμπα φανέρωσαν τις αρετές τους. Ο ένας εξαφάνισε τον Ζίφκοβιτς κι ο άλλος ήταν κυρίαρχος στη μεσαία γραμμή. Ο Ζουλ απέφυγε τα λάθη , ενώ Φαμπιάνο και Μπράμπετς πήραν όλες τις αερομαχίες. Ο Νταρίντα έπαιξε στα επίπεδα που γνωρίζουμε. Σουλεϊμάνοφ και Σαβέριο ήταν πιστοί στα αμυντικά τους καθήκοντα και προσπάθησαν να μεταφέρουν το παιχνίδι στην επίθεση χωρίς μεγάλη επιτυχία. Ο Μορόν είναι ο Μορόν. Του αρκεί μία στιγμή για να εκτελέσει και να θυμίσει σε όλους ότι όποιος δεν μπορεί να τον σταματήσει κινδυνεύει σε κάθε προσπάθεια του. Εντυπωσιακός.

Στα τακτικά, να πούμε ότι ο Μάντζιος έκλεισε όλους τους παίκτες του ΠΑΟΚ και άφησε τη μπάλα στον Κουλιεράκη , ο οποίος φυσικά δεν μπορούσε να κάνει κάτι που θα εκμεταλλευόταν οι συμπαίκτες του. Ήταν μια προφανής κίνηση , για την οποία ο Ρουμάνος τεχνικός των αντιπάλων δεν είχε καμία απάντηση. Ο ΑΡΗΣ ήταν περισσότερο προετοιμασμένος για ένα ματς υπομονής. Η πρόκριση στον τελικό έδωσε φτερά στη ψυχολογία των παικτών , η αποβολή του άγχους ήταν επιστέγασμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο και τώρα αποδίδει καρπούς. Πλέον ο ΑΡΗΣ έχει να περιμένει μόνο καλά σε κάθε αγώνα, κάθε αναμέτρηση είναι σαν πρόβα τελικού , με τη διαφορά ότι θα μπορεί να μαζεύει βαθμούς και να ρυθμίζει την βαθμολογία της Super League. Όλοι που θα παίξουν με τον ΑΡΗ θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο απ΄ όσο υπολόγιζαν. Αλλιώς θα βρεθούν κι αυτοί στη θέση του ΠΑΟΚ.

Η Τούμπα έχει εξελιχθεί σε δεύτερη έδρα του ΑΡΗ και ίσως είναι ο λόγος να μην υποδεικνύεται ως γήπεδο του τελικού. Μάλλον θα θεωρείται έδρα του ΑΡΗ. Ας είναι. Θα βρεθεί γήπεδο αρκεί να μην είναι έδρα κανενός. Το γήπεδο του ΠΑΟΚ πάντως θα βόλευε!!!

Άρης για την… πάρτη του, πήρε νίκη ψυχολογίας, γοήτρου και με “υπογραφή” Μάντζιου… κλείνει στόματα!

Ο Άρης πέτυχε χθες μια ακόμη νίκη επί του ΠΑΟΚ μέσα στην Τούμπα στην πρεμιέρα των πλέι οφ…  Ήταν μια ψυχολογίας και γοήτρου και όχι μόνο. Αποτέλεσε μια νίκη που κατέγραψε ότι η ομάδα του Άρη έχει μέταλλο και χαρακτήρα και είχε την “υπογραφή” του Άκη Μάντζιου.

Ήταν μια νίκη που έκλεισε φυσικά για μια ακόμη φορά πολλά στόματα, μια και οι κιτρινόμαυροι “γκρέμισαν” για τέταρτη φορά φέτος τον πρώτο της βαθμολογίας…

Ο Άρης παρέδωσε μαθήματα τακτικής συμπεριφοράς, έχοντας διαβάσει απέξω και ανακατωτά τον… φλύαρο αντίπαλο του. Είχε εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία στο συντριπτικό διάστημα του αγώνα, άσχετα αν η στατιστική του “έδωσε” χαμηλό ποσοστό κατοχής…

Ναι μεν ο ΠΑΟΚ είχε υψηλότατο ποσοστό κατοχής μπάλας αλλά ουσιαστικές φάσεις δεν έκανε. Αντίθετα, ο Άρης ήταν αυτός που θα μπορούσε να είχε τελειώσει το παιχνίδι από τις αρχές του δεύτερου ημιχρόνου.

Ο Άρης έλεγξε το παιχνίδι του αντιπάλου από τα άκρα με Μοντόγια (από τις πιο ουσιαστικές και ώριμες εμφανίσεις του φέτος), Οντουμπάτζιο (ο κορυφαίος του Άρη), δεν είχε πρόβλημα ούτε από τον άξονα. Πολύ καλό παιχνίδι από τα στόπερ που δεν… ένιωσαν πίεση, ενώ Βερστράτε-Ζουλ ανέβηκαν αρκετά μετά το μισό του πρώτο μέρους…

Όσο για τον Λορέν Μορόν; Μια επαφή, ένα γκολ σεντερφορίσιο, ήταν χωρίς άλλο ο MVP στο πρώτο ημίχρονο, πριν γίνει αναγκαστική αλλαγή λόγω τραυματισμού στον αστράγαλο.

Ο Άρης έφυγε με το “τρίποντο” ψυχολογίας και μπαίνει σε ένα 20ήμερο ηρεμίας και διαχείρισης δυνάμεων και καταστάσεων πριν την τελική ευθεία. Σε κάθε περίπτωση απέδειξε σε όλους και φυσικά στον ίδιο της τον εαυτό ότι μπορεί και παίζει μόνο για… πάρτη του με φόντο τον τελικό του κυπέλλου!

“Εμείς κοιτάμε τον εαυτό μας. Θέλουμε να κερδίσουμε όσα ματς μπορούμε. Σίγουρα δεν είναι εύκολο διότι μιλάμε για ντέρμπι. Δεν μας ενδιαφέρει ο 1ος, ο 2ος, ο 3ος και ο 4ος… Εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε, να αποφύγουμε τους τραυματισμούς και να είμαστε έτοιμοι για τον Μάιο” όπως τόνισε με έμφαση ο προπονητής του Άρη…

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Και τώρα ο υπέρ πάντων αγώνας

Μέχρι τώρα λέγαμε ότι ο ΑΡΗΣ έχει τις πολύ μεγάλες πιθανότητες να προκριθεί στον τελικό. Μετά το παιχνίδι μπορούμε να πού με ότι ο ΑΡΗΣ είναι στον τελικό. Ο αγώνας, που για χάρη του το rotation έγινε συνήθεια , τελείωσε δίνοντας την δυνατότητα στην ομάδα να συμμετάσχει σε έναν τελικό κυπέλλου. Ο μοναδικός στόχος που υπάρχει έγινε πραγματικότητα ,πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται στο τρόπαιο και με ποιον τρόπο θα κατακτηθεί.

Ο αντίπαλος γνωστός , όλα φανερά, οι ομάδες θα αναμετρηθούν στα play offs άλλες δύο φορές, ο ΑΡΗΣ πρέπει να είναι διαβασμένος από το πρώτο δευτερόλεπτο έως το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή. Πολλή δουλειά και συνεχή προετοιμασία. Είναι δύο συστατικά για την επιτυχία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Καλώς ή κακώς.

Η ενδεκάδα του ΑΡΗ στον ημιτελικό ήταν ίσως η καλύτερη που μπορεί να συγκροτήσει το υπάρχον ρόστερ. Έφτασε Μάρτιος για να δούμε μία ολοκληρωμένη , χωρίς απουσίες, χωρίς αλλαγές, με ρόλους και ποιότητα από τον κάθε παίκτη. Όλα αυτά θεωρητικά γιατί στην πράξη η απόδοση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών είχε μεγάλη διαφορά.

Υπήρξε άγχος και φάνηκε μέσα στη γήπεδο. Οι λανθασμένες αποφάσεις των παικτών σε κρίσιμες φάσεις στοίχισαν πιθανόν κάποιο γκολ που θα ξεκλείδωνε την ομάδα. Σε τέτοια παιχνίδια είναι ευτυχία για τον προπονητή να έχει όλη την αμυντική λειτουργία άψογη κατάσταση και υψηλό επίπεδο. Αν εξαιρέσω τη μία φάση που έκανε ο Παναιτωλικός , από κόρνερ, δεν αντιμετώπισε καμία άλλη κατάσταση απειλής προς την εστία. Ο Βέλεθ ήταν ογκόλιθος μπροστά από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς, οι οποίοι κέρδισαν όλες τις μονομαχίες. Οι πλάγιοι μπακ έκαναν ένα μεστό και σίγουρο παιχνίδι , κέρδισαν πολλές μπάλες αφήνοντας τους αντιπάλους μακριάαπό την περιοχή του Κουέστα. Ο Νταρίντα κάλυψε τους χώρους του και συνέβαλε τα μέγιστα στο να μείνει η μπάλα για την περισσότερη ώρα στην κατοχή του ΑΡΗ.

Επιθετικά δεν βγήκε τίποτα. Ο Μορόν έμεινε μακριά από την εστία, ο Σουλεϊμάνοφ προσπάθησε χωρίς ουσία, ο Ζαμόρα αναλώθηκε σε κινήσεις στη γραμμή χωρίς να γίνει απειλητικός. Πιστώνονται και οι δύο την κάλυψη της άμυνας όταν χρειάστηκε για να μην αναπτυχθούν οι αντίπαλοι από τις πλευρές τους. Οι αλλαγές δεν άλλαξαν την εικόνα.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού ανήκε εξ’ ολοκλήρου στον ΑΡΗ αλλά το 0-0 δεν άφηνε τον Παναιτωλικό εκτός διεκδίκησης του αποτελέσματος. Χωρίς να μπορεί να γίνει απειλητικός , είχε πάντα στην σκέψη τη μία φάση που μπορεί να προηγηθεί. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν ο ΑΡΗΣ είχε πετύχει ένα γκολ. Θα τελείωνε νωρίς η πρόκριση , θα απελευθερωνόταν οι παίκτες να παίξουν με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, θα έβρισκαν σίγουρα χώρους που σημαίνει ότι θα βλέπαμε ένα διαφορετικό ματς .

Η πρόκριση είναι γεγονός όποτε εκ του αποτελέσματος όλα είναι μια χαρά. Δεν δίνω εύσημα σε κανέναν γιατί θεωρούσα δεδομένη αυτή την επιτυχία. Μισή επιτυχία όμως γιατί ολόκληρη θα είναι η κατάκτηση του κυπέλλου.

Στο δια ταύτα , με λίγο περισσότερο άγχος, με καλή άμυνα, ψύχραιμη διαχείριση του αγώνα, καλές τακτικές εφαρμογές, χωρίς γκολ, χαιρόμαστε για το ότι ο ΑΡΗΣ θα πάει στον τελικό. Είναι ο υπέρ πάντων αγώνας της φετινής χρονιάς. Η επιστροφή από εκείνο το ματς ο ΑΡΗΣ υποχρεούται να την κάνει με το τρόπαιο.

Οι επόμενοι αγώνες μπορεί να μην έχουν καμία σημασία για την ομάδα, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι αγώνες προετοιμασίας. Έχει τόσα ντέρμπι για να δείξει ότι θα είναι ισάξιος και ισότιμος διεκδικητής ενός τίτλου. Καμία έκπτωση δεν είναι αποδεκτή για να αφήσει παιχνίδι χωρίς την σκέψη και την προσπάθεια για νίκη. Η πρόκριση δεν είναι πανάκεια από μόνη της. Η κατάκτηση είναι σίγουρα. Για να φτάσει ανταγωνιστικός μόνο με την ιδέα του δυνατού και του απαιτητικού μπορεί να βρει κίνητρο και να παίξει όλα τα παιχνίδια σαν τελικούς.

Αν το κάνει θα αυξήσει τις πιθανότητες να σηκώσει το κύπελλο ψηλά και να δώσει το σύνθημα για ένα τρελό ξεφάντωμα στην πόλη του θεού.

Οι… οιωνοί για τον Μάντζιο και το ξέσπασμα: “Θέλω το τρόπαιο για όλους”

Οι οιωνοί για τον Άκη Μάντζιο  δείχνουν στο… βάθος κύπελλο!

Ο προπονητής του Άρη ρωτήθηκε χθες στη συνέντευξη τύπου γι αυτούς τους οιωνούς και έδωσε την ευχή να γίνουν πράξη… Τι εννοούμε;

Ο Μάντζιος ως ποδοσφαιριστής έδωσε το παρών με την φανέλα του Πανιωνίου στον τελικό κυπέλλου του 1998 με αντίπαλο -και τότε- τον Παναθηναϊκό και μάλιστα στέφθηκε κυπελλούχος.

Κατακτητής του τρόπαιου με την πρώτη του παρουσία ως παίκτης.

Τώρα, μετά από 14 χρόνια ο Άρης του Άκη Μάντζιου είναι και πάλι σε τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό. Για τον 54χρονο προπονητή θα είναι η πρώτη φορά που οδηγεί ομάδα σε αυτή την φάση του θεσμού.

Μοναδική συγκυρία, με τον ίδιο να εκφράζει στη σχετική ερώτηση περί οιωνών και επιτυχίας, ίσως την πιο… θερμή απάντηση που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα.

«Το θέλω για τον εαυτό μου, για την ομάδα, για τον κόσμο, για τον οργανισμό…», είπε σε μια έκρηξη συναισθημάτων.

Λίγο νωρίτερα είχε αγκαλιάσει τους πάντες. Από τον πρώτο παίκτη, μέχρι και το πιο αθόρυβο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μέλος της ομάδας.

Οι “ξεγραμμένοι” απάντησαν με πράξεις και τώρα είναι έτοιμοι να… γράψουν ιστορία

Ο Άρης από το βράδυ της 6ης Μαρτίου σφράγισε το εισιτήριο στον τελικό του κυπέλλου… ξορκίζοντας άδοξους αποκλεισμούς, πατατράκ, άτυχες στιγμές εδώ και 14 χρόνια.

Η ομάδα του Άκη Μάντζιου, έχοντας καταφέρει να πετάξει έξω από τον θεσμό την κάτοχο του κυπέλλου (και συγχρόνως) πρωταθλήτρια ΑΕΚ, απέκτησε ψυχολογικό και αγωνιστικό πλεονέκτημα και με δυο συνεχόμενες προκρίσεις σε βάρος της Νίκης Βόλου και του Παναιτωλικού πήρε θέση απέναντι στον Παναθηναϊκό για τελικό της διοργάνωσης (προφανώς θα διεξαχθεί στις 18 Μαΐου).

Δεν χρειάζεται να σταθούμε περισσότερο στο τι έγινε χθες στο γεμάτο άγχος 0-0 απέναντι στο… πούλμαν του Παναιτωλικού, που δεν είχε να χάσει τίποτα, την ώρα κατά την οποία ο Άρης έπαιζε τα πάντα. Ακόμη και την ίδια του την ύπαρξη, χωρίς καμία δόση υπερβολής. Η ιστορία έγραψε άλλωστε ότι ο ένας φιναλίστ 2023-24 είναι ο Άρης.

Η ουσία είναι αλλού. Ο Άρης κουβαλούσε χθες:

Α. Τους τέσσερις (4) απίστευτους αποκλεισμούς στο κύπελλο (ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Λαμία και πάλι Ολυμπιακό), μένοντας εκτός με… κάθε τρόπο.

Β. Την απουσία από έναν τελικό εδώ και 14 χρόνια.

Γ. Την πορεία 54 χρόνων χωρίς τίτλο. Φουλ του… τέσσερα.

Βαρύ το φορτίο, πράγματι… Δεν νομίζετε;

Την ίδια ώρα, κουβαλούσε και πολλά άλλα: μια αγωνιστική περίοδο που ξεκίνησε με προβληματική, στα όρια της ανεπαρκούς προετοιμασίας, την άστοχή επιλογή προπονητή (Τόλης Τερζής), μια σειρά από μεταγραφές που αποδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων, πολλοί, σχεδόν ατέλειωτοι τραυματισμοί… Σε όλα αυτά υπήρξε ο πρόωρος αποκλεισμός από την Ευρώπη και η απώλεια βαθμολογικού εδάφους στη Super League που απομάκρυνε την τετράδα σε μια χρονιά, κατά την οποία είναι τα ευρωπαϊκά εισιτήρια μειωμένα σε… τέσσερα (4).

Μέσα σε αυτό το κάδρο κι ενώ η κλήρωση του κυπέλλου έφερε την ΑΕΚ στο δρόμο του, η πλειοψηφία της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έσπευσε να… ξεγράψει τον Άρη. Ειδικά όταν στις 3 Ιανουαρίου ήρθε η απίστευτη ανατροπή στην ήττα των κιτρινόμαυρων από τον Αστέρα Τρίπολης.

Χρειάστηκε να διαθέτουν γερό στομάχι πράγματι (και όχι μαγικά ραβδιά) ο Άκης Μάντζιος, οι συνεργάτες του για να εμπνεύσουν, να σώσουν ό,τι σώζεται και μαζί με τους παίκτες να απαντήσουν με πράξεις, όπως κι έγινε. Μέσα στον Ιανουάριο, ο Άρης είχε μια περίοδο “φωτιά”, μέσα στην οποία κατάφερε να κάνει τη μετάβαση: Από το “με την πλάτη στον τοίχο” μετάβαση στο “ζωντανός στους στόχους”!

O προπονητής του Άρη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου χθες, πρόβαλε το… φιλμ όλων των παραπάνω, τονίζοντας: “Μετά την ΑΕΚ όμως όλοι πιστέψαμε ότι είναι η χρονιά μας. Δεν ήταν εύκολο… Είχα να διαχειριστώ μία ομάδα καινούργια, με προβλήματα και πολλούς τραυματισμούς, με ανομοιογένεια λόγω των πολλών νέων παικτών. Έπρεπε να βελτιωθούμε ως ομάδα και όταν βάλαμε τον παράγοντα του Κυπέλλου στην καθημερινότητά μας, ήταν δύσκολο με τόσα προβλήματα και τραυματισμούς να στοχεύσουμε στο Κύπελλο και να κάνουμε ροτέισον. Ένας ήταν όμως ο στόχος να πάμε στον τελικό. Συγχαρητήρια σε όλο το γκρουπ για αυτή την πορεία. Όλους όσους είμαστε στο Ρύσιο και φυσικά σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο που έδειξε τη δύναμη του και μας βοήθησε να πάμε στον τελικό. Σε όλους όσους δουλεύουν στην ομάδα, στον πρόεδρό μας…”.

Τώρα κι ενώ ο τελικός κυπέλλου απέχει χρονικά σχεδόν 2.5 μήνες, ο Άρης μπαίνει στη μάχη των πλέι οφ, έχοντας πετύχει ένα μέρος από τον στόχο: να είναι στον τελικό. Γιατί ο τελικός στόχος είναι η κατάκτηση του κυπέλλου.

Όπως όμως φάνηκε οι “ξεγραμμένοι” αφού απάντησαν με έργα και πράξεις, τώρα είναι έτοιμοι να… γράψουν ιστορία, ξεδιψώντας τον κόσμο του Άρη και αλλάζοντας την πορεία ολόκληρου του συλλόγου!

 

Ο Άρης “νίκησε” την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ετοιμάζεται για τον… τελικό πριν τον τελικό!

Να ξεκινήσω απ’ ότι δεν μπήκε ο Γκουγκουλιάς στο παιχνίδι. Με ένα τέτοιο rotation ο Team Manager είχε θέση στην ενδεκάδα. Κατάφωρη αδικία του προπονητή στο πρόσωπο του…

Πράγματι ο προπονητής Μάντζιος έκανε ένα ολοκληρωτικό λίφτινγκ στην ενδεκάδα και ξεκίνησε με τον… ΑΡΗ Β’ το παιχνίδι. Η σκέψη να είναι όλοι οι παίκτες διαθέσιμοι για τον επαναληπτικό, δεν δημιούργησε κανένα δίλημμα για το ποιοι πρέπει να αποτελούν την αρχική ενδεκάδα. Σίγουρα υπήρξαν πολλές απορίες γι’ αυτό. Βλέπετε η περιρρέουσα ατμόσφαιρα έκανε πάλι τα δικά της , αποφασίζοντας το νικητή πριν καν γίνει το παιχνίδι. Παρόλα αυτά η απόδοση ήταν καλή, χωρίς υπερβολές , μετρημένη , με αδύναμα και δυνατά σημεία.

Δυστυχώς το πέναλτι που δίνεται εις βάρος του ΑΡΗ είναι αποκύημα της φαντασίας του διαιτητή και βαρίστα που είδαν κάτι που δεν έγινε ποτέ. Ή καλύτερα δεν είδαν αυτό που πραγματικά έγινε. Να σημειώσω ότι έπρεπε να δοθεί επανάληψη γιατί τρεις παίκτες της ΑΕΚ μπαίνουν στην περιοχή πριν την εκτέλεση. Για κακή τους τύχη όμως αυτό άλλαξε το momentum του αγώνα, έκανε την ομάδα περισσότερο κινητική και με την παρέμβαση του Μάντζιου έφτασε στην ισοφάριση.

Τι έκανε ο κόουτς; Αφού ο Φαμπιάνο με τον Ζουλ προωθούσαν τη μπάλα σωστά, έβαλε τον Φετφατζίδη στην κορυφή της επίθεσης και έφερε τον Ανσαριφάρντ λίγο πιο πίσω για να διεκδικεί τις κεφαλιές. Αυτή η αλλαγή μπέρδεψε τα στόπερ της ΑΕΚ με αποτέλεσμα να δέχονται πίεση από χαμηλά , με στρωτό ποδόσφαιρο , βγάζοντας τον Βίντα εκτός παιχνιδιού. Κάπως έτσι κάνουν και το λάθος ώστε να χρηστεί σκόρερ ο Φετφα , περνώντας και τον τερματοφύλακα.

Η άμυνα «πονούσε» από την πλευρά του Μοντόγια γιατί ο Άμπραμπατ έκανε ότι ήθελε. Δεν μπόρεσε να τον κοντράρει ούτε στη δύναμη ούτε στην ταχύτητα. Βερστράτε και Ζουλ κράτησαν τον άξονα αλλά είχαν συνέχεια παίκτες που κινούνταν προς την περιοχή και έχαναν μαρκαρίσματα. Ο Σαβέριο προσπαθούσε να κάνει φάσεις αλλά δεν του έβγαινε τίποτα. Ο Παναγίδης , περιόρισε τον πλάγιο της ΑΕΚ , επιθετικά δεν μπόρεσε να απειλήσει. Γενικά το πρώτο ημίχρονο ήταν μοιρασμένο με την ΑΕΚ να έχει κατοχή μεν , χωρίς να πετύχει δεύτερο γκολ και τον ΑΡΗ να επιβάλλει τον ρυθμό του μετά το μισό και να ισοφαρίζει μέσα από τις κινήσεις του.

Το δεύτερο ημίχρονο χαρακτηρίζεται από τις αλλαγές και την συνέχεια της διαχείρισης που έκανε ο κόουτς. Ο ΑΡΗΣ κατάφερε να προηγηθεί από φάση βγαλμένη από την προπόνηση. Κατέβασμα της μπάλας από τον Μορόν, πάσα την κατάλληλη στιγμή στο Σαβέριο, διπλή προσπάθεια απ’ αυτόν και το ματς γύρισε τούμπα. Η ΑΕΚ από το σημείο εκείνο έγινε πάρα πολύ επιθετική, κατάφερε να ισοφαρίσει από λάθος της άμυνας και να προηγηθεί πάλι με κακή αμυντική λειτουργία της ομάδας. Οι ενέργειες που έκαναν οι αντίπαλοι δεν ήταν κάτι σπουδαίο, απλώς δεν υπήρχαν ανάλογες απαντήσεις που θα είχαν να κάνουν με δύναμη, με πίεση, με ταχύτητα, ώστε να μην φτάσει ποτέ η μπάλα στους σκόρερ.

Κάπου εκεί άρχισαν να πυκνώνουν τα σύννεφα για την τελική έκβαση του αγώνα. Οι μουρμούρες έδινα κι έπαιρναν, παρότι δεν είδαμε καμιά ΑΕΚ να «πατάει» τον ΑΡΗ. Η φάση που γίνεται το πέναλτι στον Μορόν κακώς έχει την ακύρωση του από το VAR. Κανένας δεν παίζει τη μπάλα με το χέρι.

Ο Μορόν είναι ο παίκτης που μπορεί να βρίσκεται στο γήπεδο και μόνο που ανασαίνει να τον νιώθουν οι αντίπαλες άμυνες. Τόσο ποιοτικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση δεν αφήνει σε κανέναν να αμφισβητήσει το ποιος είναι και τι μπορεί να κάνει. Μεγάλο πλεονέκτημα για τον ΑΡΗ να έχει τέτοιον παίκτη στη σύνθεση του. Ο Βέλεθ βλέπουμε ότι αποτελεί το χαρτί του κόουτς όταν η άμυνα πιέζεται ασφυκτικά. Έχει τον τρόπο του να κόβει και να διώχνει τη μπάλα. Ο Σαβέριο χρειάζεται βοήθειες όταν επιτίθεται. Την μία ντρίπλα μπορεί να την έχει αλλά μετά θέλει στήριγμα. Ειδικά όταν δέχεται τη μπάλα μακριά από την περιοχή. Ο Φετφατζίδης είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει την ζημιά ανά πάσα στιγμή και με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορεί να μην είναι για ενενήντα λεπτά παιχνιδιού , γνωρίζει τόσο το ποδόσφαιρο που και για λιγότερο είναι υπερπολύτιμος.

Θα φτάσει η Τετάρτη και επιτέλους θα γίνει κι αυτός ο πολυσυζητημένος ημιτελικός.

Όλοι είμαστε αισιόδοξοι αλλά καλό είναι να τελειώσει κι αυτό το παιχνίδι για να μιλάμε για τελικό. Να δούμε από κει και πέρα τις αποφάσεις του κόουτς για τις ενδεκάδες και που αποσκοπούν οι τόσες δοκιμές. Γιατί τα play offs θέλουν ένα ΑΡΗ διεκδικητή , ειδικά μέσα στο Χαριλάου. Η ιστορία γράφει.

Αδίκησε τον εαυτό του, τον αδίκησε ο διαιτητής, πρέπει να βρει τώρα κίνητρο

Το κατεστημένο επέβαλλε μία αδιάφορη ήττα στον ΑΡΗ γιατί δεν αντέχονται κι άλλοι χαμένοι βαθμοί στη Λεωφόρο από τον ΠΑΟ. Ήταν η Λαμία, ήταν η Κηφισιά δεν θα έπρεπε να είναι κι ο ΑΡΗΣ. Η τετράδα πρέπει να φτάσει αλώβητη στα play offs για να γίνει «το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα» όλων των εποχών. Δυστυχώς ο ΑΡΗΣ χωρίς να βγάλει κίνητρο έπεσε εύκολο θύμα στις διαθέσεις ενός διαιτητή και του Ιωαννίδη που έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο. Τα πειράματα του Μάντζιου έχουν αρχίσει και πλέον θα υπάρχει η περιέργεια να βλέπουμε τι θέλει να κάνει.

Οι απαιτήσεις των αγώνων έχουν μία βασική αρχή. Να θέλει κάποιος να τις αποδεχτεί και να μοχθήσει για να πετύχει. Ο ΑΡΗΣ μπήκε στο παιχνίδι μετά το πρώτο τέταρτο. Μέχρι τότε έψαχνε να βρει τι θα κάνει. Ο Ζουλ στο βασικό σχήμα δημιούργησε αναστάτωση στην αμυντική γραμμή. Ο Τζούρασεκ σαν να μην υπήρχε. Η εικόνα αποκαρδιωτική. Μετά το 15ο λεπτό άρχισε να κινείται και οι ανορθογραφίες διορθωνόντουσαν για να γίνει η ομάδα πιο επιθετική. Ήταν αδύνατο χωρίς κάποιον που να μπορεί να κρατήσει μπάλα και να την προωθήσει.

Η άμυνα απέτυχε παταγωδώς. Οντουμπάτζιο και Μπράμπετς ήταν κακοί, ο Ρόουζ προσπαθούσε και το μόνο θετικό του Μοντόγια ήταν τα ανεβάσματα που έκανε, κάτι που δεν έχουμε συνηθίσει. Επιθετικά υπήρχαν κάποιες ατομικές ενέργειες αλλά δεν έφταναν.

Στο δεύτερο ημίχρονο η λειτουργία της ομάδας άλλαξε, μπήκε ο Μανού που κοντρόλαρε το ρυθμό , προσπάθησε να βγάλει τη μπάλα στην περιοχή του αντιπάλου με αποτέλεσμα να μείνει ο ΠΑΟ πίσω. Οι χαμένες ευκαιρίες στοίχισαν και δεν έδωσαν την ευκαιρία να πιέσει περισσότερο ο ΑΡΗΣ, κάτι που ήταν εφικτό.

Από τη στιγμή που ο προπονητής έχει αποφασίσει ότι θα δοκιμάζει ότι θέλει και όπως θέλει καμία κριτική δεν έχει σημασία. Ο καθένας θα σκέφτεται ενδεκάδα και θα πιστεύει ότι η δικιά του θα ήταν καλύτερη απ΄ αυτή που εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο της Λεωφόρου. Με κακή αμυντική γραμμή, αναιμικό κέντρο και ανύπαρκτη επίθεση πολλά χρειάζονται να αλλάξουν. Ο ΑΡΗΣ ήταν φλύαρος , έχασε την ουσία και έμπλεξε σε ένα αμυντικό σύστημα του αντιπάλου που του βγήκε γιατί οι αποφάσεις των παικτών μας ήταν ως επί τω πλείστων λάθος. Ότι διορθώθηκε στην πορεία φάνηκε να αλλάζει την απόδοση , όχι όμως το αποτέλεσμα.

Μιας και μιλάμε για αποτέλεσμα , το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καταλύτης του παιχνιδιού ήταν ο διαιτητής. Προφανώς θα ήξερε ότι ο Αλαφούζος «έριξε» πρόστιμο στους παίκτες του ΠΑΟ και δεν ήθελε να είναι ο λόγος που θα τους τιμωρούσε ξανά ο πρόεδρος τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά για πιο λόγο δεν είδε το χέρι στην κεφαλιά του Ρόουζ, τα μαρκαρίσματα – φάουλ σε Νταρίντα και Μορόν, προστάτεψε τους παίκτες των πράσινων από κάρτες σε επικίνδυνα μαρκαρίσματα. Το VAR προφανώς χάλασε στη φάση αυτή και δεν ειδοποίησε τον ιρακινοσουηδό. Καταλαβαίνεις την διάθεση του από το πόσο γρήγορα καθαρίζει τη φάση του πέναλτι στο Σουλεϊμάνοφ και το δίνει χωρίς καν να ελέγξει ότι η μπάλα βρίσκει κεφάλι και μετά χέρι. Βάσει κανονισμού δεν είναι πέναλτι. Για τον συγκεκριμένο τίποτα δεν έπαιζε ρόλο, παρά μόνο να νικήσει ο ΠΑΟ. Έπρεπε να κερδίσει γιατί δεν γίνεται να κερδίζουν οι άλλοι κι αυτός να χάνει βαθμούς. Θα πάει κόντρα στους κανόνες μάρκετινγκ που έχουν στήσει οι «εξυγιαντές» ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Ο ΑΡΗΣ δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί τους τα όποια οφέλη γιατί είναι μόνο δικά τους.

Οι δορυφόροι – ομάδες που παίζουν στο πρωτάθλημα έχουν το δικαίωμα να κερδίζουν παιχνίδια που πρέπει να πάρουν βαθμούς και να σωθούν, ο ΑΡΗΣ είναι υποχρεωμένος να χάνει γιατί ο μύθος των τεσσάρων ομάδων είναι αδιαπραγμάτευτος. Μόνο αυτοί υπάρχουν και δεν δικαιούται κανένας να τους αμφισβητήσει. Η αλητεία που φέρνει τα πράγματα σ’ αυτό το επίπεδο είναι σίγουρο ότι δεν λειτουργεί για το καλό του ποδοσφαίρου, που τόσο μας έχουν κουράσει για τα τεκταινόμενα τους. Η… μπόχα έχει πάρει διαστάσεις περιβαλλοντικής καταστροφής. Φαταούλες κάθε είδους μοιράζουν επιρροές και πετυχαίνουν επιτυχίες , για την δικιά τους υστεροφημία και επιδιώκουν αφανισμούς σε κάθε εμπόδιο που βρίσκεται στο δρόμο τους.

Ο ΑΡΗΣ να βρει άμεσα κίνητρο στο πρωτάθλημα και τα play offs γιατί αν συνεχίσει έτσι θα βρεθούν όλοι να τον εκμεταλλευτούν και να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για το ποδοσφαιρικό έγκλημα. Ας ετοιμαστεί από τώρα για μάχες και πολέμους , ο δρόμος για τον τελικό έχει πολλούς άλλους τελικούς ενδιάμεσα.

Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος παρά μόνο αν δεν τον παίξεις.

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Η εύκολη νίκη, το “φάρμακο” και το “θείο δώρο”!

Ο ΑΡΗΣ με την νίκη του επί του Βόλου, καπάρωσε και μαθηματικά την 5η θέση στο πρωτάθλημα αποτέλεσμα του οποίου είναι η συμμετοχή στα play offs του φετινού πρωταθλήματος. Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να ελπίζει σε κάτι περισσότερο από τον ρόλο του ρυθμιστή σ’ αυτό το μίνι πρωτάθλημα, αλλά έστω κι έτσι θα μπορέσει να κοντραριστεί με τις ομάδες που μέσα από τον ανταγωνισμό θα τον κάνουν καλύτερο.

Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο ΑΡΗΣ θέλει χρόνο για να παίξει με βάση τις δυνατότητες των παικτών του. Όλη τη χρονιά παιδευόταν να βρει μία ενδεκάδα, έναν κορμό , μία συνοχή που να έχει διάρκεια και να κερδίζει παιχνίδια. Από τον Ιανουάριο δείχνει να έχει βρει έναν δρόμο και οι αγωνιστικές με αντιπάλους τους διεκδικητές του πρωταθλήματος είναι το φάρμακο που μπορεί να λειτουργήσει ως δυναμωτικό για το τέλος αυτής της χρονιάς και την αρχή της επόμενης. Αυτό είναι το ζητούμενο πλέον. Η τέταρτη θέση θα ήταν “Θείο Δώρο” χωρίς όμως να διαφαίνεται κάτι τέτοιο σήμερα.

Ο αγώνας ήταν μιας ομάδας που προσπαθούσε να παίξει ποδόσφαιρο εναντίον ενός σκορποχωριού που δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει μέσα στο γήπεδο. Η στατιστική έγραψε 4 τελικές από τις οποίες μόνο μία έφτασε στον Κουέστα. Ένα σουτ συρτό έξω από την περιοχή , εντελώς αδύναμο. Αυτή η ομάδα ήρθε να διεκδικήσει βαθμό ή βαθμούς στο Κλ. Βικελίδης. Θα έπρεπε να μας προετοιμάσουν ότι δεν είναι σε θέση να παρουσιάσουν ποδοσφαιρική ομάδα. Ας είναι. Ότι μπορεί ο καθένας.

Ο ΑΡΗΣ έπαιξε τα δύο τελευταία τέταρτα των κάθε ημιχρόνων. Ταλαιπώρησε τη μπάλα αρκετά μέχρι να βρει λύσεις. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά ζητήματα που προέκυψαν από το παιχνίδι. Στα θετικά σίγουρα είναι η αμυντική λειτουργία. Καμία απειλή προς το τέρμα. Σε λίγο ο Κουέστα θα παραγγέλνει καφέ για να βλέπει τα ματς. Η τοποθέτηση του Βέλεθ ξανά σε θέση κόφτη , δείχνει να κουμπώνει με την υπόλοιπη ομάδα και να σταματάει επιθέσεις προτού αυτές φτάσουν στην άμυνα. Ο προπονητής τοποθετεί τον Μανού έξω από την περιοχή με σκοπό να δημιουργεί ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα και να τροφοδοτεί με κοντινές πάσες τον Μορόν.

Σ’ αυτό το ρόλο, ο Ισπανός, έχει ακόμα σκαμπανεβάσματα. Επί μισή ώρα, στο πρώτο ημίχρονο , δεν μπορούσε να βρει πάσες και στο τελευταίο τέταρτο μόλις άρχισε να εκμεταλλεύεται την ταχύτητα του, την τεχνική του , την ατομική ποιότητα του, ήταν ασταμάτητος , έκανε την ευκαιρία που κατέληξε στο δοκάρι από τον Μορόν, όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται, έδωσε την ασίστ στο φορ για να σκοράρει και γενικά αναστάτωνε την άμυνα του Βόλου. Ακόμη, στα θετικά ότι σκόραραν και οι δύο φορ της ομάδας.

Στα αρνητικά σημειώνω ότι η ανάπτυξη ήταν πάλι προβληματική. Δεν βρέθηκε η εύκολη πάσα που να σπάει την άμυνα και να βγάζει παίκτες στην περιοχή. Σαβέριο κυρίως και Σουλεϊμάνοφ ήταν κινητικοί αλλά όχι απειλητικοί όσο θα μπορούσαν. Από την πλευρά του Ρώσου υπήρχε το τρυκ του εσωτερικού διαδρόμου στον Οντουμπάτζιο αλλά δεν δούλεψε καλά. Από την άλλη πλευρά ο Σαβέριο προσπαθούσε να συγκλίνει, αφήνοντας τον Φεράρι στη γραμμή , χωρίς κι αυτό να βοηθήσει στην επίθεση.

Ήταν παιχνίδι που ο ΑΡΗΣ είχε τη δυνατότητα να πετύχει ευρεία νίκη. Με τέτοιους αντιπάλους μπορείς να κάνεις πάρτι. Δεν το έκανε. Αυτό βέβαια που μετράει είναι οι τρεις βαθμοί και η ομάδα τους πήρε, απλά εύκολα, ήρεμα.

Η συνέχεια έχει δύο αγώνες ακόμα μέχρι τη λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Οι δύο αντίπαλοι ΠΑΟ και ΑΕΚ έχουν την πίεση του αποτελέσματος κάτι που για τον ΑΡΗ είναι πλεονέκτημα. Δεν έχει να χάσει τίποτα και μπορεί να αγωνίζεται χωρίς κανένα άγχος. Οι νίκες και στα δύο ματς θα μειώσουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν ψυχολογία για τους επερχόμενους αγώνες. Αν ήμασταν στην Ισπανία, ο ΑΡΗΣ θα είχε μαζέψει πολλά λεφτά από τα πριμ που θα του έταζαν οι ομάδες για να νικήσει αγώνες και αυτοί να στεφθούν πρωταθλητές. Εδώ στην Ελλάδα η ιστορία, η υστεροφημία, το σήμα της ομάδας , η πίστη των οπαδών, αναπληρώνει αυτή την οικονομική υπερβολή των ιβήρων. Οπότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο ΑΡΗΣ την μόνη πολυτέλεια που έχει έναντι των υπολοίπων είναι ότι μπορεί να παίζει ελεύθερα. Αυτό το παιχνίδι όμως πρέπει να οδηγεί σε νίκες. Τίποτα λιγότερο. Ας το σκεφτούν καλά παίκτες και προπονητές ότι δεν συμβιβαζόμαστε με «διδακτικές ήττες». Νίκες παντού.

Υ.Γ. Είδα ότι υπάρχει συζήτηση για έδρα του τελικού, ποια θέλει ο καθένας, δηλώσεις των παικτών για στόχο του κυπέλλου κ.λπ. Είναι αδύνατο να σταματήσεις τη σκέψη και τον λόγο του καθενός αλλά όλο αυτό μου μοιάζει πέρα για πέρα άκαιρο. Πρώτον υπάρχει ο δεύτερος ημιτελικός, που θα περάσουμε βέβαια, δεύτερον ο τελικός είναι το Μάιο δηλαδή περίπου 2,5 μήνες μετά τον ημιτελικό.

Τσάμπα βάρος για όλο αυτό από τώρα. Υπάρχει χρόνος για να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα.

To Top